След Дебора: Вълна от сигнали за домашно насилие

Адвокат отказа да защитава насилник
3 авг 2023 22:00, Стела Стоянова
75
След Дебора: Вълна от сигнали за домашно насилие
Снимка БГНЕС, архив

След случаят с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от сигнали за фрапиращи случаи на домашно насилие в цялата страна. На този фон депутатите от парламентарната правна комисия прекъснаха лятната си ваканция, за да гласуват спешно законодателни промени. Те приеха, че интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак, под чиято защита попадат случаите на домашно насилие. Гласувани бяха и по-сериозни наказани за нанасянето на лека и средна телесна повреда.

Във Видин 19-годишен преби и острига 22-годишната си бивша приятелка, въпреки че има заповед да не я доближава. Тя разказа, че младежът я завел в дома си против волята ѝ. Там я удрял и ритал по цялото тяло. Направил ѝ снимка преди да отреже косата ѝ с ножица, за да си спомня как е изглеждала с дълга.

22-годишната Славка Славчева разказа за ужаса, който е преживяла последните няколко дни. 

„Преди да ме подстриже, ме наби. Изкара един колан и искаше да ме обеси с него. След това ме накара да снимам вулгарни интимни клипове”, сподели жената, пише "Дарик".

Тя успяла да избяга и разкаже на близките си, които подали сигнал в полицията. На 19-годишния мъж, който е и криминално проявен, вече са повдигнати две обвинения – за незаконно лишаване от свобода и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, тъй като е имало сигнали, че е упражнявал насилие и преди това.

Междувременно само за няколко дни три бременни жени от Бургас са потърсили закрила от домашно насилие в Центъра за превенция. Една от тях е загубила бебето си, а другите две са прегледани от лекар, за да установи дали е имало опасност за тях и плода им.

Още по темата

Районният съд постанови два пъти най-тежката мярка „задържане под стража". Веднъж за нападателя над бременното момиче и втори път за нападателя, който преби съпругата си и баща й пред очите на 16- годишната им дъщеря.

Престъплението спрямо 23-годишната жена било извършено на 1 август. За него законът предвижда наказание до 6 години затвор.

„Заканил се да я убие. Живеели си на семейни начала. Пребил я е. Блъскал я е в главата, влачил я е”, разказа Зорница Щърбева от Районната прокуратура.

Обвиняемият е вече с присъда за нанасяне на средна телесна повреда, но служебният му защитник днес разказа друго: „Каза ми, че твърденията на пострадалата са лъжа и по-скоро тя го е нападнала. Дори ми показа одраскване по шията”, заяви Владимир Господинов.

Упълномощеният от обвиняемия адвокат пък се отказа да го защитава.

„Имам морални съображения. Аз съм жена и майка, не мога да го защитавам”, заяви адв. Веселина Василева.

В град Оряхово пък мъж преби с бухалка жена. 62-годишният заподозрян е привлечен в обвиняем и е задържан за 72 часа. Потърпевшата е била нападната от мъжа, който е бил недоволен, че кучето ѝ излизало на улицата и можело да нападне пешеходци.

Прокурор в Софийска районна прокуратура пък обвини двама мъже, заканили се с убийство на жена в съдебна зала по време на открито заседание на съда. Това съобщиха от обвинението. След като чули присъдата, заявили на пострадалата, че излязат ли от затвора, наистина ще я убият.

Тийнейджър на 18 години преби майка си и баба си в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът за упражненото насилие е получен към 14:30 ч. в сряда.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Понеже много господа едва ли не оправдават садизма и насилието и тръбят, че жените/момичетата си го търсели, само искам да кажа, че не сте по-различни: масово предпочитате типажи тип Златка Райкова, после ревете, че жените искали пари, които така или иначе не притежавате. Сами си лепвате на челото "пу*копоклонник" заради едните цици и ***, после ревете, че нямало свестни жени и ви мачкали. Ми докато правите евала на евтино държание и външен вид ще е така.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Любопитно ми е, тъй ли няма един мъж дето е набит щото изневерява, жените са леки щото има мъже дето им се вързват, така че проблемът си е само ваш, мили господа
58
1
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 8 месеца
Ти имаш ли идея колко е издръжката за дете в бг, с тия пари и памперси не може да купиш камо ли дете да издържаш
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ТРЯБВА"Мъжете и жените да се събират само като правят бебета."- аха само каква идея ама по закон винаги мъжът е задължен да плаща издръжката, а не обратното. И къде това равенствто когато жените викат, че са повече от мъжете и повече знаят!!!
56
3
 
2
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 8 месеца
Мъжете и жените да се събират само като правят бебета.След това нито да се чуват, нито да се виждат. Проблемите тогава ще са нула,,само че жените няма да са съгласни.:)
55
2
 
0
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 8 месеца
Мъжете и жените да се събират само като правят бебета.След това нито да се чуват, нито да се виждат. Проблемите тогава ще са нула,,само че жените няма да са съгласни.:)
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът е, че мъжемразките се активизират покрай мyxльовци като Гвеорги да оплюват всички мъже и да оправдават лекото поведение на жените. То е ясно.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"правилно било, този психхар се защитавал" Я покажи къде някой е написал, че правилно било. Ахахахахах. Сега виждаш ли се какво представляваш? :)))
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха, ясно, сега почнахте да оправдавате всички на които им бил малко акълът. Ама то затворите са и сега пълни с хора от гетата които не са с висок коефициент на интелигентност. Какво предлагате, да пуснем всички нискоинтелигентни престъпници обратно на свобода ли?
51
3
 
6
 
! Отговори
една преди 8 месеца
Не се усещате какви ги плещите - правилно било, този психхар се защитавал, че и примери давате. Заплашила го Дебора и нещастният човечец се защитил с еди-колко си разреза, счупен нос и пр. Не вярвам що за предубедени задръстени субекти в тази страна.
50
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Да, ще ви кажа защо е ходира - защото толкова и е акълът и няма реална преценка за нещата. А вие да сте чувал, че хората са различни по ум, по разните там качества, чувал сте нали. И сега, понеже е с малки умствени възможности, да я обвиняваме нея, или не видях обвинение към насилника. Нейната вина е минимална, виновен който посяга. А примерът с Момчил е гллупав - като те нападат, няма да стоиш със скръстени ръце, нали. Та тя не нарязала мутрата, дори да го е цапнала, отговорът е неадекватен.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Анонимната ти каза "стига си обвинявал жертвите". Стига си обвинявал Страхил, че е извадил нож на Момчил.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Справедливият човек трябва да обвинява всички виновни. А не само единият.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Тук са налазили едни женомразци, дето ще удавят жената в капка вода. Виновни, та виновни, к...ви, та к...ви, и пр. А с тези, дето ги вършат тези неща, какви са, теменужки ли?" -- Аз не виждам женомразци, обаче виждам мъжемразки. Хайде кажете, Дебора защо е ходила с мутра побойник? Не можеше ли да си намери нормално момче? Хайде де!
46
5
 
3
 
! Отговори
една преди 8 месеца
И ЕДНА И СЪЩА ДА Е ПИСАЛА, КАКВО ОТ ТОВА? ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ПИШЕ, ДА НЕ БИ ДА ВИ Е ТОРМОЗИЛА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН, ПРОСТО НЕ Я ЧЕТЕТЕ.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виждате ли се сега сами какво искате? Искате да обвинявате само едната страна, а другата да не носи вина, въпреки вината която също носи. Седят си на пейка двама човека. Единият се казва Страхил, а другият се казва Момчил. Представете си, че Страхил вади нож и заплашва Момчил. Момчил успява да го неутрализира, обаче го убива. Вие се вторачвате само в деянието на Момчил и хвърляте цялата вина само върху него, без да гледате Страхил какво е направил преди това. Несправедливи сте.
44
7
 
5
 
! Отговори
една преди 8 месеца
Тук са налазили едни женомразци, дето ще удавят жената в капка вода. Виновни, та виновни, к...ви, та к...ви, и пр. А с тези, дето ги вършат тези неща, какви са, теменужки ли? Поне не се учудвам, дето бягат жените от вас и си търсят мъже навън. Стойте си тук при к...те и виновните жертви, че и глобете и набутайте по затворите.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Съгласен с анонимна, прекалявате с обвинения към жертвите" - То това си го пише анонимната.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти го казваш... "Кога ще проумеят главите ви, че не се насилва, нито физически, нито психически, а има цивилизовани начини!?". Хайде сега повтори пак... "нито психически" :)
41
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Съгласен с анонимна, прекалявате с обвинения към жертвите, а насилниците какви са според вас, невинни душици ли. И никой не е казал, поне не съм прочел, че всички мъже са насилници. Нито това е вярно, нито пък че всички жени са виновни, а най-малко виновни са жертвите, по-точно те са с по-ограничени качества, това не значи, че трябва да ги сочим с пръст като средновековна тълпа.