След сигнали за насилие: За половин година в МВР са получени 1950 заповеди за защита

Това е 40% ръст спрямо миналата година
4 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
31
След сигнали за насилие: За половин година в МВР са получени 1950 заповеди за защита
Снимка БГНЕС, архив

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1 950 заповеди за защита.

От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция "Национална полиция", предава БГНЕС.

От извършения анализ най-висок е коефициентът на издадени заповеди за защита, спрямо населението в съответната административна област, за първото шестмесечие на 2023 г. е в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград.

По отношение на образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, за първото шестмесечие на годината те са 596 спрямо 426 за същия период на миналата година. Това представлява увеличение с 40%. Според Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното РУ. Отделно се подават много молби и декларации към съда. "Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с Ковид, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени", обобщи Шуманова.

Още по темата
В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. Същевременно в ОДМВР, със заповеди на директорите, са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие.

Националният координатор събира, обобщава и анализира подадените от регионалните координатори данни за случаите на домашно насилие. Изисква при необходимост допълнителна информация от регионалните координатори за конкретни случаи на домашното насилие, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за осъществяване на съвместни програми за превенция и защита от домашно насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Халфа Джон преди 10 месеца
Закон за премахване на всички които са придобили право на пенсия вънка от държавата система! Няма години няма такъв автогол не може заплата и пенсия а други с образование без работа...!?
26
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 10 месеца
До Асен Василев след като не изпълни това което говориш става въпрос за заплатите в МВР че след като са получили повишение миналата година тази няма да има а направи друго явно те са най нуждаещите от целия държавен сектор при положение че не намерихте никакви реформи в полицията поне спази обещанието си че ще се премахнат всички корумпирани изпълнителни директори на държавни структури агенциите
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбирате ли колко са 1950 заповеди за защита? Това са + 2000 полицая - бавачки. И 4000 човека се занивават се нещо, което се оправя за 5 минути ЯК БОЙ и затвор.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Преигравате вече с тези новини.Явно крайната цел е Истамбулската конвенция.Разбрахме."--------------Вчера свалиха картите и Папионката ревеше точно за това. Сега властите и медиите са натоварени със задачата да създадат усещането, че всички бият жените си и положението е извън контрол. Когато преди години Тиквата се гласеше да въвежда конвенцията, медиите пак бяха почнали с "домашните" хроники и като видяха, че няма да се приеме, спряха. Сега пробват пак.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ауу... психическото насилие... навремето само за психическо насилие са ви подлагали мамини синчета, изведнъж всички станаха много модерни, психика, стрес а у
22
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Нали тестовете за наркотици били фалшиви, така казват ушевите? Пък хванали едиси колко дрогирани... :)
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 19, така е, въпреки че категорично осъждам каквото и да било физическо насилие на мъж над жена, но не по-малко ужасно е и психическото насилие на жени над мъже! Защо си мислят че някой трябва да им търпи вечните драми, истерии, криви настроения, и пр., а ако тръгнеш да ги напускаш започват с тотални простотии, включително и заплашват със самоубийство! Трябват мерки и срещу психическото насилие, не само срещу физическото
20
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Отделно той и българина като го налегнат проблеми и той започва да си посръбва здраво, видиш ли ракията ще му реши проблемите, ама с такъв акъл толкова. Хората са казали от лудия и пияния бяга. Голяма част от хората са си изтрещяли, кой по рождение, кой от работа, кой от алкохол,и като се приберът у тях си е се запова шамарената фабрика. За това хората трябва да се опознават по дълго време, а не здрасти, дай да мачкаме чаршафите и после - уф не мога да те гледам
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знам,за мой познат , който живее в Щатите и едва не е влязъл в затвора,защото е пожелал да се разведе със съпругата си американка.Две нейни приятелки лъжесведетеластват.Съдийката обаче вижда несъответствия и съпругата му взема за свидетел детето си.Това вбесило съдията и го оправдали.Моят познат казва,че нещата стават страшни за мъжете.Трябва много разумно да се действа.Прекалените емоции може да влошат нещата.
18
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
После като заработи шамарената фабрика той нея или тя него, излиза че те не се познават. Той живота не е само хубаво, хихи, хаха, има и лошо, има проблеми. Хората се отличават основно по това как реагират на стреса.
17
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Хората са казали - за да опознаеш един човек не ти трябва време а ситуация. Жените преди да се омъжват и да правят семесйто трябва да опознаят мъжа си и да го видят - ядосан, гневен, щаслив, пиян и т.н. в различни настроения дето се казва. А те масово - като се запознаят и се виждат все на кеф, обаче като заживят заедно и хоп - той човека им посяга да ги бие, защото те не са го виждали ядосан.
16
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 10 месеца
До 7: а можеш ли да кажеш къде точно в Истанбулската конвенция има *** идеология? Кажи член, ред, алинея. Наскоро си направих труда да я прочета, има я на сайта на Европейския парламент и никъде не видях *** идеология или каквото там фантазирате. Става на въпрос само за насилие над жени и деца и донякъде над мъже и как държавите да се справят с него.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ново законодателство, премахване на условната присъда и нов затвор с капацитет 15хил.насред морето на изкуствен остров.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо никой не повдига въпроса за злоупотребата със закона за домашно насилие? При сигнал веднага ставаш виновен, издават ти заповед, без изобщо да проверява фактите! Има декларация за носене на отговорност за неверни данни. До сега никой не понесъл такава!
13
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
По брега има биячи от години действат както си искат.
12
2
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 10 месеца
Това по сибирската телевизия ли ти го разказаха ? Още ли обясняват как загнива запада ?
11
0
 
11
 
! Отговори
NoWay преди 10 месеца
За съжаление хората стават все по-бедни и все по-прости и това продължаващо оскотяване води до възпитаването на социално неадекватни и ограничени следващи поколения. Случаите на насилие няма да намаляват - когато мама крещи като луда на тате и му удря два шамара, а тате и забива няколко юмрука в отговор, то това се възприема като нормално от децата и те на свой ред започват да общуват по този начин. Единственото спасение е образованието и строгото санкциониране на всякакви прояви на насилие.
10
0
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Абе кой има смелостта да търси съдействие и защита от МВР като после ще го скъсат от разтакаване по безбройни разпити за негова сметка и губене на време като накрая могат и да го изкарат виновен че безпокои органа с маловажни въпроси...и в затвора могат да го вкарат като му припишат някое престъпление!Не ви трябва таралеж угащите да се занимавате с Органа!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ааа, ганчовците регистратори решиха да се отчетат че нещо вършат. Всъщност нищо не вършат.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато мъж бие жена в "50 нюанса сиво", това е възбуждащо, когато я бие в Перник е домашно насилие.