НС на извънредно заседание за по-строги санкции при домашно насилие

Ще се гледат и промените в Закона за съдебната власт след ветото на Радев
7 авг 2023 08:03, Елка Василева
33
НС на извънредно заседание за по-строги санкции при домашно насилие
Снимка: архив, БГНЕС

На извънредно заседание днес, свикано по разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков, депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие(ЗЗДН).

Още по темата
В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето.

В началото на миналата седмица, след като случаят с пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора стана известен,  парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта - за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие.

На извънредно заседание миналия четвъртък те бяха обсъдени и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя прие завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект за промени в НК. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

По данни на МВР през първите 6 месеца на тази година са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“. С 40 % са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година.  Според данните на МВР само през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно насилие.

За миналата година идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 жени, шестима мъже и 542 деца. Това се посочва  в проекта на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г., изготвен от Министерството на труда и социалната политика,  публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Омбудсманът Диана Ковачева също внесе миналата седмица в НС предложение за наказателна отговорност за изтезание и унизително отношение. Текстът е за промени в НК, с които  се инкриминират деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. Поводът отново е случаят в Стара Загора.

На извънредното си заседание правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. Народните представители не дебатираха по мотивите на държавния глава. Предстои гласуване и в пленарна зала.

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. В мотивите си Радев посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.  
(БТА, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
its me преди 8 месеца
Нали всички питат "къде е... тя?" :D ... бъзикам сеПонеже непрекъснато искат да ме накарат да се бия с нея, тя2, гаврилова, която наистина изглежда като черен архангел с много остри крилца, и е не голяма на ръст, но все пакНе може ли Надежда Михайлова може да смени инферналния архангел, изглежда ми по-просто
30
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 8 месеца
Исках да ти кажа вчера (или оня ден), че станах проф в Нов Български, реших да ти споделя, но не знам какво прави Надето
29
0
 
1
 
! Отговори
Дон Домат преди 8 месеца
Стига с тия домат бе. Аман! Възрожденците си поръчваме пица и китайско. И гюбеци. Бахура е неприемлив за нас като първа сила. Обещаваме да не миришем на чесън, като вземем властта, и да започнем да се къпем. Който иска домати, да си ги сади на балкона и вилата. Ние сме над тези неща. Ние сме за ПАТРИОТИЗЪМ С РУСИЯ!!! ПроЗти кравари!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
*** идеологията няма да разреши проблема с домашното насилие и проституцията. Деградацията на евро атлантизма стигна до там че да заменят мъжки/женски букси и преходници...
27
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Искам власт. Искам пари. Искам покорни жени. Искам чиста арийска раса. Радев - доживотен президент! Путин - главнокомандващ на света! Който не е съгласен, бой додупка и Белене.
26
2
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 8 месеца
Точно обсесия е, ако беше завършил някой клас над 8ми щеше да имаш капацитета да го разбереш. А опорките, които наричаш факти, единствено в ппдб сектата вървят, иначе всеки нормален човек ви се подиграва.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Утайката на обществото иска власт и пари зад паравана на патриотизма. Някой неразбрал?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A по-строги наказания за сводници и принуда към проституция ще има ли? Питам защото случаят който раздухаха медиите не касае домашно насилие, а склоняване към проституция.
23
2
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 8 месеца
Няма нужда от обсесия. Фактите са такива. Виждате с просто око, не с изсмукани от пръстите "патриотични" опорки. Сами се дъните, кой ви е крив.
22
1
 
5
 
! Отговори
20 преди 8 месеца
ППДБ постоянно отклоняват общественото внимание с дребнотемие, за да си карат каручката към генералната цел: власт, репресии и голямото плюскане. Случайно ли в партията им е пълно с мързеливи и завистливи? Всеки със средно образование иска на бюро, а всеки без образование иска наготово заграбен палат. Доколкото има висшисти сред тях, това са предимно бивши партийци с носталгия към предишната папапаница, без много-много да се бачка.
21
1
 
4
 
! Отговори
До Накратко преди 8 месеца
Може ли да обясните моля с какво джeндъp конвенцията и приемането на третополовите ще спомогне за положението? Благодаря.
20
2
 
0
 
! Отговори
съвет преди 8 месеца
просто върнете трудовите лагери !
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Възрожденците постоянно отклоняват общественото внимание с дребнотемие, за да си карат каручката към генералната цел: власт, репресии и голямото плюскане. Случайно ли в партията им е пълно с мързеливи и завистливи? Всеки със средно образование иска на бюро, а всеки без образование иска наготово заграбен палат. Доколкото има висшисти сред тях, това са предимно бивши партийци с носталгия към предишната папапаница, без много-много да се бачка.
18
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Поредният закон писан на крак. Калинките друго и не могат. Резултатът ще е увеличаване на насилието.
17
1
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 8 месеца
Много е мило как еврогеювете имате обсесия от Възраждане и Русия.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дай на "Възраждане" власт и гледай сеир. Първо ще ошушкат държавната хазна, ще раздадат на когото каквото му трябва под лозунга за обич към родината. После ще вземат "бърз кредит" от Русия, който да се плаща минимум два века напред. Поради неплатежоспособност, разбира се, Русия ще ни вземе земите, ресурсите, сградите, всичко! Това е крайната цел на тези "патриоти". Лошото е, че много заблудени хора още вярват на красивите им приказки.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
5G-то е виновно че хората вече не са със всичкия си. Преди 20-тина години не беше така.
14
5
 
1
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
Ратифициране на Истанбулската конвенция...
13
0
 
2
 
! Отговори
До Българин преди 8 месеца
Мдаа, типичен балканец си. Обикновено корумпираните и крадливите най-много реват против корупцията, защото завиждат на другите корумпирани, богатите завиждат на другите богати, бедните на богатите, изневеряващите ревнуват най-силно, защото подозират другите в същото. Копанката на съседа е винаги по-пълна от нашата.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и сега закона е изначално противоправен, смятай какво ще стане оттук насетне. Според правото от римско време насам ,за съдебно решение са нужни доказани факти и обстоятелства. С този е достатъчно подадена декларация и вече си виновен. И май единственият ти шанс е да искаш детектор на лъжата. Който пък в съд не важи.