Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН

С 12 гласа "за" бяха приети предложените промени
259
Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
3
 
! Отговори
Премълчаваното преди 8 месеца
Въобще няма да коментирам разни конкретни Георгита и Дебори. Нека все пак споменем премълчаваното. А именно, че малки деца още в училище имат секcyaлни контакти с женени мъже и въртят любов с няколко човека едновременно. Родителите им са се провалили във възпитанието. От години нормалните хора осмиват чалга поколението, а разни нарочени жертви пеят чалга песни. Покрай прайдове не останаха семейни ценности. А побойниците се считат за готини.
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако единият каже, че са интимни партньори, а другия отрече, на кого ще повярват -----////----- Абсолютно! Тьпотии тиквови...
197
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. -----//-------- Напънала се планината и родила мишка... Преди не се ли наказваше? :)))
196
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой нанесе средна телесна повреда на мазoхист, вече ще се води в интимна връзка.
195
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако единият каже, че са интимни партньори, а другия отрече, на кого ще повярват. Обикновено няма свидетели. И ако някой ме удари, почвам да твърдя че ми е интимен партньор и така ще го бутна за по-дълго в затвора
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правната комисия да не са минали на кристали,че са приели тази тъпня.
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Интимен "партньор примерно на работното място,гаджета в тинейжарска възраст,педофилите и те ли ще са там,садамазо,а бе все" домашни "насилници.И това го измислила кукуЛенче и двама трима ***.Остава да разберем как ще се доказва "интимност " ,ще има ли видео ,порно и прочие в съдебна зала.А трябва ли насилието да е свързано с интимна връзка,може да не се стигнало и пак да я пребие ,ако му е отказала.
192
1
 
1
 
! Отговори
Дддд преди 8 месеца
Само с пръстчето броили се за интимен партньор .
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственото, с което една женя трябва да бъде удряна е с голи топкии по дупетооо !!! Но *** не разбира така нещата, иначе не е патриот и мъжкар !!!
190
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няколко години живяхме с мисълта за всевластния триумвират "Борисов-Гешев-Пеевски". Когато обаче клановете Борисов и Пеевски пожертваха Гешев, се появи друг, универсален лъжец - Петков. Сега можем да говорим за "Борисов-Петков-Пеевски". Тези три имена фигурират неотлъчно навсякъде. Ще ни правят реформи. Познайте що за реформи ще са това? През това време еманациите на Данко Хаирсъзина, Гочоолу и Дочоолу - Иванов, Атанасов и Мирчев ще обмислят по-нататъшната стратегия. Бориславова ще ни омайва.
189
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
"Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС "...Радвате ли се?...-Данко Хаирсъзина,Гочоолу и Дочоолу са възкръснали и вече са "законотворци"..Алеко,Алеко !...Каква веселба пропускаш !...Дано да я наблюдаваш от Горе !
188
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ставри преди 8 месеца
И съкилийника смята ли се за интимна връзка
187
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
пропуснали са числата:-"Интимен партнер ЕДНО" и "Интимен партнер ДВЕ"...Добре дошла,Станбулска Конфекцио !
186
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
с термина "Интимен партньор" "Сглобката просто легализира отношенията си :..-герп,пп-дб и дпс вече ОФИЦИАЛНО са интимни партньори..
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според предложеното от Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски определение за Интимна връзка самите те в момента се намират в такава връзка. И те са в относително траен съюз, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура (официално не се нарича коалиция) и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения. Това значи, че те са в интимна връзка :)
184
1
 
4
 
! Отговори
до 176 преди 8 месеца
Британското разузнаване написаха, че гъстата растителност и храстите пречели на украинците и помагали на руснаците да се крият в храстите. Брилянтно оправдание. Заради тръните и бодлите украинците не можели да напредват. Това не е виц. Намерете инфо и ще се смеете какво може да измисли разузнаването.
183
1
 
7
 
! Отговори
адвокат преди 8 месеца
Българска работа!Прочетете какво е написал Иван Хаджийски преди близо 80 год. по този повод.Не сме мръднали и сантиметър.Поредната юридическа дивотия!
182
0
 
2
 
! Отговори
а Кой или Кои са преди 8 месеца
"интимен партньор" на Дебел(O)(O)кият к0к0, трябва да се знае - от Обществен Интерес е!
181
2
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 8 месеца
РАЗСТРЕЛ ЗА ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА Е СПАСЕНИЕТО *** НЯКОЛКО МИЛИОНА СТРАХЛИВИ БЪЛГАРИ
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пеевски е велик, направо падишах, а Борисов император. Никой не може да ги мръдне, сега и конституция пишат, съдебна реформа правя заедно с ДБ иначе не го харесваха преди за шеф на ДАНС и се въргаляха цяло лято по жълтите павета.