Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20

Ще се учат как да отглеждат каракачанска овца и планинскаа дългокосместа коза
144
Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20
Снимка: Pixabay

Първата Академия за овчари в България отвори врати. Тя  събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи, съобщиха организаторите.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики. Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората.

Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, посочват организаторите на Академията. Днес автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им днес е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: обучениеовчари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Сбъдна се мечтата ми!Направих ги чобани даже с дипломи.
66
2
 
3
 
! Отговори
Шибил преди 9 месеца
............не са овчари , а пастири.............Така, така, електропастири има, а електроовчари нема.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 67 Сърп и Чук. Каква чиста храна те гони бе човек? В нашето село има един дето гледа овзе, кози, прави сирене и продава. Лично ми е разказвал, как понеже няма кой и как абе възможности да организира всичко био за през зимата за животните. Купева някакви хранителни смески, които се обработват с некви химии, та разказва ми как му измират яретата от отрови, щото нещо не било наред с тия смески зимата. Лятото лесно. Е как да ядеш от него сирене? Като не знаеш какви отрови има в него.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тези завършили акдемията да им се даде по 200 глави овце по избор на порода средства за фураж и минимум 10 години да ги отглеждат
63
3
 
3
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Представям си как ще кажеш на някой дама в 21-ви век, че работиш като овчар/пастир... няма да намажеш.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
гърците ни завзимат. Българите стават овчари , а каракачаните -бизнесмени и притежатели на търговски паркове
61
1
 
6
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Може да обучите и свинепаси за свинете:)))
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко струва висшето там на семестър? Доктурантура? Специализации в Австралия или Шотландия?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не са овчари , а пастири
58
1
 
12
 
! Отговори
Биохакер преди 9 месеца
Накрая печелим сертификат за изгоден кредит с плаваща лихфа
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дядовците по селата на академии са ходили само...
56
4
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 месеца
Хайде да видим сега, колко от тези, които нилеят за чиста храна ще се запишат. Тъпично по кооейкаджийски искат някой друг да произвежда
55
1
 
4
 
! Отговори
Горките преди 9 месеца
уфси
54
3
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Ами 20 кандидати - 20. Колкото - толкова. По-добре от нищо. Едно време бяхме на първо място в Европа по брой на овце на глава от населението. Друг е въпросът, че партийната номенклатура изнасяше навън всичкото агнешко. Нищо не можеше да се купи. Младото поколение сега не знае какво значат празни магазини. Но все пак трябва да си възстановим овцевъдството и да има агнешко, да има овче сирене и кашкавал и цените им да спаднат поне малко. В момента много малко хора се навиват да станат животновъди.
53
2
 
7
 
! Отговори
Ха преди 9 месеца
Абе, кво става с Каракачанските става в Село Влахи ?? Нещо да кажете??? Искат да избият останалите разкошни породи в БГ , а овчари търсите !!! Тц-тц !
52
4
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 месеца
Завъдете стадо овце, за да намерите работа на евродепутатите. Те ще трябва да измислят правила как да ги отглеждате, а после ще ви кажат, че са болни от неустановена болест пи трябва да се изколят.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков направо може да се преквалифицира след като му бият шута от премиерското кресло.
50
3
 
3
 
! Отговори
Академика преди 9 месеца
Рвктор на академията ще бъде овчарчето калитко
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чак сега разбрах че масово нашите праотци са били академици
48
1
 
3
 
! Отговори
добра преди 9 месеца
идеа - отрепаха домашните болни - коне,***,кози,кокошки,овце,зайци, а сега размножават с такси скъпи маркови щрауси , бизони , *** . Един професионал овчарист взема по агне на ден заплата .