Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20

Ще се учат как да отглеждат каракачанска овца и планинскаа дългокосместа коза
144
Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20
Снимка: Pixabay

Първата Академия за овчари в България отвори врати. Тя  събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи, съобщиха организаторите.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики. Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората.

Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, посочват организаторите на Академията. Днес автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им днес е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: обучениеовчари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
16
 
! Отговори
Чобан Хасан преди 9 месеца
Най накрая една добра новина светлина в тунела. Така де, стига вече бизнес мениджъри пиари и тем подобни бул шит. Паша паша за овцете и козите за да има мляко и кашкавал.
106
3
 
16
 
! Отговори
Ветеринар преди 9 месеца
Завършилите ще носят гордо званието академик овцевъд.Поне става ясно какви специалисти са. Защото при Живков бяха оператори на биологични единици , демек същото , но малко хора го знаеха.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега разбирам защо Бойко говореше "търсят се овчари", търсят се всъщност шарани.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Засега не знам кой е най-добре да управлява България, не знам коя е най-добра комбинация, не знам.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Запалянковците на Възраждане нямат нужда от такива курсове, те са вече готови.........
102
5
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 9 месеца
на коя академия ,ще стават хакадемици?мое ли да си купя диплома ,за над камината??
101
4
 
5
 
! Отговори
ловец преди 9 месеца
До Неопо имената на овцете в стадото може да познаеш кои жени не са пуснали на овчаря :Д
100
6
 
1
 
! Отговори
САТАНА преди 9 месеца
Дебора няма козар
99
1
 
10
 
! Отговори
Разгеле преди 9 месеца
Хиляди подрастващи не желаят да ходят на училище и отпадат от образователната система още преди да са завършили основно образование. Сега им се предоставя случай да станат направо академици. Държавата да намери начин да ги прати там на обучение.
98
3
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
До 104Анонимния ! Язе таквоз нящу кът райски газ и стаф не барам бе !Къркам си ракия 55 градуса .Тва е за вазе гражданята дето ,ко не е нарязан ляба и ляп нимой си нарежете и татуираните ви уроспии дето ни моат дъ готват,ни дъ шият ,и дудучета не праат към си требе.
97
0
 
15
 
! Отговори
Позитивен преди 9 месеца
Абе то звучи като шега, ама хич не е лошо да има подобни школи. И без това животновъдството ни е на трагично ниво и има опасност тези знания да бъдат безвъзвратни изгубени. Та хубаво е някоя академия да ги съхрани.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 105 Бъди сигурен, че не си е плащал дипломата като Копейкин.
95
9
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 9 месеца
Соломон Паси че го пасем или в академия ще го пускаме?
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Онлайн ли ще са овчари?
93
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудех се как Декоф е станал академик, а те и акедемия му уредили, верно за овчари ама академия.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бат Илийчо, смени си дилъра или спри райския газ. Не е смешно.
91
5
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Язе предлагам дъ има адин общ профил ВОДАЧ НА БИОЛОГИЧНА ЕДИНИЦА В КОЯТО ДЪ ВКЛЮЧВА ЧОБАНИ,МАГАРЕТАРИ,КОНЯРИ,КРАВАРИ,КОЗАРИ И БИВОЛАРИ .
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям смях, голямо забавление. Диванните търтеи се присмиват на хора, които искат да работят. Но като вдигат цените, тЕя реват най-силно против държавата. Тя им виновна, че чакат само на помощи.
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Унищожиха Овчарите, иззеха им земите след 1944г. Натикаха ги в колхозите - ТКЗС - иззеха им земите и стадата и на тия Овчари, Козари, Кравари, Коняри, Свинари, които не си даваха земите и стадата ги направиха Кулаци и ги вкараха в концлагерите. Тоя от университета е научен как да управлява и отглежда овцете - хората по времето на Соца! Сега ще учи Гражданите да пасат Овце?!?!?! Бла, Бла, Бла!
88
2
 
8
 
! Отговори
Назад ,науката е ... преди 9 месеца
То убаво ама много професори-овчари се навъдиха,а стадото гладно.