Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем

Показва дълбока функционална историческа неграмотност сред българите
378
Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем
Снимка: БГНЕС

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите, коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Според него причината за това е и в образованието.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства. Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката", допълни той.

Политиците неумело се заиграват с теми като тази за националния празник, изказа мнението си Стефанов. Според него не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен.

Още по темата
"Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на или - или. Това е абсолютно вредно и излишно. Това е неправилен разказ и поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар".

От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от проучване на националното самосъзнание. 86,5% от запитаните смятат, че националното самосъзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата.Най-много избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в ЕС. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора отколкото комунизма. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България, според допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните, след него се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

Относно палатките, които ще "пазят" Паметника на Съветската армия да не бъде поруган, Стефанов подчерта, че това му прилича на начало на кампанията за местните избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и "да му се радва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още по темата: Тодор Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам да съм в Белене при комунизма и да хранят прасетата с тленните ми останки.
305
3
 
2
 
! Отговори
До 310 преди 8 месеца
Предимствата са повече за 60 и повече годишни! За мен, 40 годишен, сега има повече предимства!Имам право на частен бизнеш, при Тошето щях да съм максимум заварчик или счетоводител в ТКЗС,не щото повече немога, а щото съм син на работници,а не на номенклатурчици!Нямаше да мога да живея цяло лято в Гърция, Италия и Испания,а щях да се радвам на 2 седмици в заводското бунгало в Равда!И още куп истински свободи които сега имам...срещу по ранно пенсиониране!Аз на пенсия изобщо не чакам!
304
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм на 60 години и съвсем естествено искам да съм във времето на социализма. Тогава щях да съм пенсионер а сега не съм. Има и маса други предимства, има и недостатъци разбира се. Но предимствта са повече.
303
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И все пак искаме Тато! По-добре си беше.
302
4
 
3
 
! Отговори
до 306 преди 8 месеца
Аз пък искам да се върнем към пещерната ера!Аз да ходя на лов за яребици, жените да ги готвят, и да ги ядем после! Яба-даба-дууу! Да живее Бедрок!
301
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам, но последната статистика на държавите с най-голям растеж на БВП излезе, и в топ 20 е пълно с африкански държави. Германия и ЕС са в рецесия, а БГ-то изобщо го няма на хоризонта. Това ще да е само от "демокрация" и "мъдро управление".
300
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие го изтезавайте още 30г. този българин, па да видим няма ли да иска да се върне соца!
299
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никоя не сме били независими. Когато цар Борис 3-ти е отказал да прати балгарски войски срещу руснаците, Хитлер го е примисал и отровил.
298
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен: относно " Цар Борис Трети..." - ___ - Да се напомни, че между царските особи в Европа и Русия има тесни роствени връзки. Така че комплиментите Борис 3 по адрес на императора цар Освободител и поданииците му са нещо нормално и разбираемо. Но Борис 3 е бил цар на независимата дъжава България, а не на задунайская губерния!
297
5
 
2
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 8 месеца
До lватник а сега го изплащаш 25 години. а закъснееш и ти го взимат. Пак чакаш и си плащаш 25 години да стане твой
296
2
 
8
 
! Отговори
Горан преди 8 месеца
Е, да.. а, най-фрапиращото е, че и този който е написал статията е роден, възпитан, и изучен по Татово време! Проблемът реално не е в прехода, а във начина, и във хората, от които НЕ беше извършен!
295
3
 
10
 
! Отговори
М-да преди 8 месеца
До lватник Чакаш, но получаваш. Сега строителната мафия ще лиши дори от килийки следващото поколение, защото алчността им ще удави народа.
294
10
 
2
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Кой иска да се връща на село,да копа и да не лопа ,че ми пречи на лаптопа!!1
293
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цар Борис Трети: Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
292
2
 
8
 
! Отговори
Точен преди 8 месеца
До Европеец Явно не сте си пил хапчетата. Питай всеки учител, ще Ви каже същото. Завършил съм българска филология и философия в СУ, когато все още беше университет.
291
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По времето на Тато имах и писалка и химикалка и тетрадка и си пишех ли пишех и буквите на думите извайвах. А сега щракаш по една клавиатура и всичките думи са с еднакви букви?!?!?
290
4
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 8 месеца
До Точен Толкова си бил Учител.Сигурно си бил Хигиениста в Училище.Ако беше учител нямаше да напишеш подбни небивалици.
289
15
 
4
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
В последните години на соца пукахме само виетнамска оризова водка, щото друг алкохол нямаше. Даже от вината имаше от няй-долнопробните - по 3.20 (виетнамската водка беше по 6 лева) :-)))))
288
11
 
5
 
! Отговори
мишо преди 8 месеца
До Точен-не си точен -само единс пвиц да кажеш срещу правешкия и си на кариерата в Ловеч-българино
287
16
 
8
 
! Отговори
lватник преди 8 месеца
До Анонимен287 какви славнивремена сънуваш , за жилище чакаш 20 години за москуч 12-15години със вноска коятоси внесъл 1500лв ткогава- слвни

Спонсорирани публикации