Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем

Показва дълбока функционална историческа неграмотност сред българите
378
Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем
Снимка: БГНЕС

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите, коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Според него причината за това е и в образованието.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства. Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката", допълни той.

Политиците неумело се заиграват с теми като тази за националния празник, изказа мнението си Стефанов. Според него не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен.

Още по темата
"Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на или - или. Това е абсолютно вредно и излишно. Това е неправилен разказ и поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар".

От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от проучване на националното самосъзнание. 86,5% от запитаните смятат, че националното самосъзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата.Най-много избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в ЕС. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора отколкото комунизма. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България, според допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните, след него се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

Относно палатките, които ще "пазят" Паметника на Съветската армия да не бъде поруган, Стефанов подчерта, че това му прилича на начало на кампанията за местните избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и "да му се радва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още по темата: Тодор Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
23
 
! Отговори
прав е преди 9 месеца
Да искаш да живееш по времето на Тато е наистина голям проблем!Но не за хората,а за днешните политици!
265
2
 
18
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
НРБ времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.НРБ времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.Автор: Всички, които са живели в НРБ
264
4
 
23
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
НРБ време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!НРБ време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!НРБ време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.НРБ от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от к
263
3
 
20
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
НРБ това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.НРБ тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.НРБ най-доброто образование, и то без пари.НРБ времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!НРБ време, в което улиците бяха излизани до блясък и к
262
2
 
24
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.Не бе и ДС.За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.НРБ това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или ка
261
3
 
29
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
Имаше едно BPEМЕ...HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ Държава с 9, 000, 000 жители... Aрмия... Граници... Над 3 000 Завода и Предприятия... Pеки... Пълни язовири... Напоитeлни cистеми... Земеделие... Овощни и 3еленчукови градини... Стада... Cвинекомплекси... Птицекомплекси... Овцеферми... Деца... Детски градини.... Училища... Образование... Болници... Санаториуми... Здравеопазване... Море... Планини.... Гори... Минерални извори... Почивни станции... Месо... Сирене... Мляко... Кисело мляко... Здравословно хранене... Е, бaнaни нямаше!!
260
3
 
17
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
Брей, брей, ама па брей.... Сичките титуловани и не чак толкова титуловани, но добре хонорувани абонати на Америка за България или така знайните проскубани ЯCTPЕБИ, политолози, всичколози, лизатори, които дитирамбят от Тв в Тв .... айде престанете не подценяване народа, той си знае кога, къде и при кого му е било по хубаво. Хапчета си сребърниците и не ни омайвайте!!!!
259
1
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 9 месеца
До Груйо МихаловАз само да попитам - колко струваше лечение в болницата или да имаш ученик, че не си спомням добре моето момче...
258
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей, при Тошо имаше и казарма. Любимо място за отдих и възпитание.
257
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България става само за руски сателит и за нищо друго!
256
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българинът иска да живее в сериозна държава, не дисниленд, управляван от кикита и лени или от несериозни и ограничени, промити хора! Не е до тато, а до лековатите, несериозни и безнадеждно наведени типове, които се навъртат из държавността ни като никога до сега за последните 1300г.
255
1
 
3
 
! Отговори
Котка преди 9 месеца
До 1984г...Ко туй "абютрент" мъ душа?
254
9
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 9 месеца
*** е М.О.Ч.А. - вече даже се и цензурира паметника?!
253
4
 
31
 
! Отговори
Минаващ преди 9 месеца
"Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем" - Сигнал за проблем Е, че пишещите статии във водещ български информационен сайт са функционално неграмотни. А по времето на Тато подобни грешки още в заглавието бяха недопустими. Нацията изчезва, опростачва се, изглупява и обеднява, те решили *** да бутат, щото така искало ПОСОЛСТВОТО. И под турско не сме били толкова зле.
252
29
 
2
 
! Отговори
Санитаря преди 9 месеца
В комунизма във всеки град имаше кожен диспансер-кожна болница (вече ги няма никъде) и беше винаги пълно, просто хората се къпеха веднъж на седмица (в най-добрия случай) и работеха в мизерна среда и кожните болести бяха масови.
251
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука някакъв другар или другарка непрекъснато употребява израза "функционална неграмотност", вероятно дочут от внучето, и го употребява за щяло и нещяло. А всъщност функционална грамотност означава: осмисляне на прочетеното. Само това. Проверява се с въпросник. Толкоз.
250
21
 
6
 
! Отговори
Мизерия до шия преди 9 месеца
Ено време нямаш право да се местиш в друг град даже бачкаш в мините дишаш урандори да си гений друга работа нема в района дето си се рудил само руди баце.
249
23
 
7
 
! Отговори
1984г... преди 9 месеца
Комшийката я осъдиха на 6 месеца затвор защото купила златен пръстен на сина си абютрент от някакъв дето се прибрал от Коми и го купил от некви чукчи в ссср,оня и той лежа 6 месеца бяха им окапали зъбите от оловото и брома във водата в лагера....
248
21
 
8
 
! Отговори
Шумкари преди 9 месеца
Едно време всеки си вземаше чистачките под възглавницата като си ляга,аклумолаторите пък ги кътахме в мазето ,резервуара беше с катинар.Всеки крадеше как може, доктори ,инжинери всичко види ли чистачка си я прибираше веднага.
247
25
 
9
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 9 месеца
При подлогата на ссср бай ви тошо България фалира 10 пъти. Бензина бил 80 стотинки да ама заплатата беше 120 лв около 150 л бензин , сега е 1000 лв. около 350 л бензин ,аре в бегайте мижитурки без мнение и личност-комунистически продукти на промиване на мозъчето от детската градина още ...

Спонсорирани публикации