Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем

Показва дълбока функционална историческа неграмотност сред българите
378
Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем
Снимка: БГНЕС

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите, коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Според него причината за това е и в образованието.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства. Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката", допълни той.

Политиците неумело се заиграват с теми като тази за националния празник, изказа мнението си Стефанов. Според него не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен.

Още по темата
"Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на или - или. Това е абсолютно вредно и излишно. Това е неправилен разказ и поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар".

От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от проучване на националното самосъзнание. 86,5% от запитаните смятат, че националното самосъзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата.Най-много избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в ЕС. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора отколкото комунизма. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България, според допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните, след него се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

Относно палатките, които ще "пазят" Паметника на Съветската армия да не бъде поруган, Стефанов подчерта, че това му прилича на начало на кампанията за местните избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и "да му се радва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още по темата: Тодор Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
2
 
15
 
! Отговори
Да-а преди 9 месеца
Придворен политолог!
285
5
 
25
 
! Отговори
ФАКТИ преди 9 месеца
1.Трети Март е дата на която България става Държава , призната от Великите Сили .2.24 Май е празник на Българската Азбука и Култура ( не на славянската азбука на латиница).3.Съветската Армия е победила Германия и Хитлер през ВСВ .4.РСМ е Държава от 1999 година .
284
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Които не са живели по онова време да не пишат глупости! Това бяха най-славните времена на България в цялата и история!
283
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това в сигнал за късата родова памет на българина. Има генетична селекция която не може да различи доброто от злото. Скоро ще задържим по турско.
282
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това да си предподавател в НБУ сигнализира, че става дума за продажно грантоядно прасе
281
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тато - мегапредател и комунистически масов убиец, предложил България да стане 16-та република на СССР. Фактически Тато еднолично опита да унищожи България. Не успя...
280
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца: Във всеки вход - ОФ отговорник. Слухти. Дебне. Донася. Това му е работата. Освен това ти е шеф. Нищо, че е с първи клас, а ти си магистър по философия. Той нарежда - ти изпълняваш. Че и хоро играеш, щото иначе кофти, ще ти съсипе живота. Ако те набележи, може и до Белене да стигнеш.
279
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца: Празни магазини. Продавачът: "Няма, другарю, няма и да има." Всичко с връзки. Тоалетна хартия - трябват връзки. Подправка Вегета - с връзки. Маратонки Ромика - дебели връзки, щото са за дечицата на БКП. Дънки Панака - ужасни, но само с връзки. Шоколад? Само с валута от кореком. Свястна дреха? Само с валута от кореком. Но не прекалявай с корекома - отпред дебне ДС ченгето. Умните чакат някой чуждестранен студент, да им напазари от кореком, понякога гориш с доларите, но пък избягваш арест.
278
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца: Две заведения в града. Милиционери стрижат дългокоси момчета /дългата коса е забранена/ и пишат с химикал по краката на момичета с къси поли /късите поли са забранени/. Искаш касетофон? Само с валута, от кореком. Пред корекома - ДС ченге, дебне кой е тръгнал за касетофон, да го арестува за черноборсаджийство и да го запише като "сътрудник".
277
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През соца билетчето струваше 6 стотинки, ама вицът струваше 5 години.
276
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца. Отивам сутринта на даскало. Магазина отваря след два часа, но пред него вече чака огромна опашка на четири ката. Всички в сиво и кафяво. Кисели. Гневни. Обяд, връщам се от даскало - в магазина всичко що-годе читаво е свършило. Останали са вкиснато мляко, пипан хляб, бира-веро, салам "кучешка радост", луканка по 16 лв при 120 лв заплата и шавпанско по 16 лв при 120 лв заплата. Съседният плод-зеленчук също е празен - има само бебешки пюренца, стари, станали на вода и ***.
275
9
 
13
 
! Отговори
До Мдаааа преди 9 месеца
Щом си толкова запознат с прелестите на цоцализъма , би ли обяснил "защо се скапа", война ли имаше , революция ли или природно бетствие ?? Благодаря предварително.90
274
4
 
23
 
! Отговори
Виготура преди 9 месеца
Едни от най-големите "ценности по соца" беше да докладваш комшията за виц за Тато, да крадеш от държавното предприятие, за да си построиш виличка, да използваш "връзки" за всичко и да пререждаш останалите. Да се назначават некадърници и връзкари на постове в държавните предприятия, кина, театри и т.н. Не че сега не е същото - пак същите тия и децата им внуците се назначават за "бизнесмени" 1 получават държавни поръчки и европари и пак правят същото - крадът и с гза си.
273
10
 
22
 
! Отговори
Точен преди 9 месеца
Живял съм поравно в соца и демокрацията. Никой не може да ме убеди, че сега е по-добре. Поне 2 пъти по-добре бяхме при Бай Тошо. Не съм си сменял рофесията, винаги съм бил учител. Преди за 80 % от хората беше по-добре, сега успяха само ***.
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ценностен и всякакъв. Тъй като си спестиш лустрацията. Ама да се отбележи наще комунисти сами се свалиха уж.Колко маски паднаха толкова години по - късно покрай войната в Украйна? Е то не можем всички да мислим еднакво , но все пак. Колко уж демократи тръгнаха за ***? Ако в някакъв лакмус?
271
8
 
18
 
! Отговори
стар преди 9 месеца
Както сполучливо отбелязва писателят Георги Господинов преди се опитваха да ни продават светло бъдеще, сега опитват да ни продават светло минало. Значи светлото бъдеще на комунизма не се състоя и той рухна, сега обаче ни убеждават колко хубаво било тогава. Единственото хубаво нещо тогава беше, че бяхме млади и хубави.
270
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един от най -големите американски писатели Джек Лондон плебей по рождение и преминал през социалистическата идея най-точно е е определил що е социализъм.Това е утопията на роба при който той спира да се бори за своето по-добро бъдеще,Мързелът и надхитрянето докараха социализма до крах.Какво беше социализма.Жестокост от страна на управляващите при най-малкото недоволство.Животински страх насаждан в населението.Привилегии към класата на червената буржоазия(която и сега управлява).Мъгла за обикнове
269
8
 
31
 
! Отговори
Митака преди 9 месеца
Аз съм на 46 с добри доходи, но искам да живея по времето на Тодор Живков.Помня колко по-спокойни и човечни бяха хората. ППомня как ни учеха да сме добри хора и това беше гордост, а не като сега - да си тарикат, мошеник и мутра да е висша ценност.Помня на 10 години как си играех с деца, паднах и отидох сам до поликлиниката. Там една мед сестра ме хвана за ръка, успокои ме, отидохме при хирурга и ми направиха 5 шева и се върнах у нас да чакам родителите си от работа. Без пари, без направления
268
1
 
17
 
! Отговори
Абе то е ясно преди 9 месеца
че пишете каквото ви кажат от Посолството, ама поне пишете грамотно. Вижте си заглавието. В бързане да махате покорно опашки, даже не си преглеждате статиите.
267
18
 
6
 
! Отговори
До мдаааа преди 9 месеца
НРБ никой не крадеше, защото нямаше какво да открадне. НРБ жилището струваше смешните 15000 лв при месечна заплата 100 лв. Първо за жилище се чакаше смешните 20 години, като се роди бебето и му правеха първа вноска, после се изплащаше всеки месец за 20 години, тоест в НРБ всички знаеха какво е ипотека. НРБ имаше някакви, макар и мижави, позитиви, но описаните тук са смехории.

Спонсорирани публикации