Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем

Показва дълбока функционална историческа неграмотност сред българите
378
Да искаш да живееш по времето на Тато и сигнал за проблем
Снимка: БГНЕС

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите, коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Според него причината за това е и в образованието.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства. Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката", допълни той.

Политиците неумело се заиграват с теми като тази за националния празник, изказа мнението си Стефанов. Според него не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен.

Още по темата
"Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на или - или. Това е абсолютно вредно и излишно. Това е неправилен разказ и поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар".

От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от проучване на националното самосъзнание. 86,5% от запитаните смятат, че националното самосъзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата.Най-много избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в ЕС. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора отколкото комунизма. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България, според допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните, след него се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

Относно палатките, които ще "пазят" Паметника на Съветската армия да не бъде поруган, Стефанов подчерта, че това му прилича на начало на кампанията за местните избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и "да му се радва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още по темата: Тодор Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И в днешното заглавие има грешка -- не му стигат парите за качествени очила или проблемът е вътре в главата ?
245
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този неграмотен драскач трябва да бъде уволнен -- александър попов -- ха-ха, хи-хи ! Вчера статийката му беше със граматическа грешка в заглавието.
244
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименСамо погледни резултата и пак пиши!
243
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО и ЕС са обречени с България вътре. Човешката история не помни съюз, който да не се е разпаднал, след присъединяването на България в него. Рано или късно. Ако не съм прав, можете да ми посочите пример и да ме опровергаета.
242
22
 
15
 
! Отговори
= преди 9 месеца
Голям кеф беше при тошо комуниста. Заплати по 100 лв. Празни магазини, закрепостяване чрез жителство, човешки права нула, за кола чакаш 20 г. В университетите приемат 10 % от зрелостниците, другите по разпределение на конвейера. Мерси, който иска диктатура да върви при путин
241
13
 
10
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 9 месеца
Каквото са въпросите, такива са и отговорите. Това не е никакво ,,социологическо проучване", а просто някакво пропагандно упражнение, целящо да докаже някакви ,,нагласи". Т. напр. тези глупости за времето, в което искаш да живееш. Е, след като извадката включва много хора, чиято младост съвпада със ,,зрелия" социализъм, какво да се очаква от тях? Разбира се, че ще искат да си върнат младостта... Да, ще си върнат и цялата мизерия на комунизЪма, но това не им е толкова важно.
240
6
 
31
 
! Отговори
Тасев преди 9 месеца
Всички политолози за кофата с *** .Народа помни кога е бил сплотен ,спокоен и здрав .Кога са се създавали истински приятелства ,кога България е била силна във всичко - производство ,армия,,образование ,здраве,спорт .Помни кога са зачитани морални норми и кога храната е била истинска.....сега се вижда какво е ,всичко е лъжа и лицемерие
239
25
 
12
 
! Отговори
Дядо В.... преди 9 месеца
Реват за младостта си, но тя няма да се върне.Да го разберат най-сетне.И на мен ми се иска да съм на 25годинки ,но съм на 69. Въпреки това съм оптимист за бъдещето на България ,което е с ЕС и НАТО. Това е.След 50 години някои ще видят по хубави неща или по-лоши.Това е животът.Който не му харесва да хваща гората с пушката.....На мен ми е добре.Не съм милионер, но се чувствам здрав и бодър.
238
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Времето на така наречената демокрация го свързвам с емигрантството на 2 милиона народ,с мутренските времена,с дивата приватизация,с обедняването на цяло едно поколение,с изрази като мутри вън сега,с палаткови лагери ,с консуматорство и обществено отъпяване! Та затова следвоенното поколение мечтае за миналото!
237
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората помнят как са живяли,виждат сега резултата от промяната и си дават мнението! И това не е носталгия,а сравнение! И за такова сравнение питайте човек ,който е живял и преди ,живее и сега! Не питайте политруци от онова време и сегашните! Присъдата е една и в полза на времето преди 1990 година!
236
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно журналисти и хора с кухи академични титли са функционално неграмотните!!! Не става дума за копнеж по Тодор Живков а за държавата, която беше на мястото си по негово време!!! Там е ключа в разбирането на нагласите на хората, умнокрасиви неграмотничета !!! А сега? Сега сме просто колонийка и бананова република на едно посолство.....
235
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ОТКОГА ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ ИНДИВИДИ СТАВАТ ПРОФЕСОРИ, ЧЕ НИ ДАВАТ И АКЪЛ???!!!...
234
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И кой иска да се върне при продажника бай тошо???? Толкоз много пенсионери от онова време не останаха и толкова луди да живеят в затвор няма!!!!!
233
21
 
3
 
! Отговори
Кой иска преди 9 месеца
Преслушали са некви баби и дядовци и сега правят от мухата слон
232
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прабългарите са измислен от византийците народ, от който са произлезли вулгарните. Читавите бягат в белите страни, тук остава само плявата и старците. Нормално е да се ширят всякакви митове и легенди и за ковида и ваксините и бай Тошо и за комунистите
231
3
 
16
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 9 месеца
какъвто народа такява му и оправията ! пром,иха му мозъка с неолиберлан п розападна пропаганда и така !
230
5
 
27
 
! Отговори
Бай Лазар преди 9 месеца
В тази държава живеят 6 милиона роби, насочили поглед не към свободата, а към казaна. Някакъв си който не може на кучето хляб да даде, седнал да коментира нещо, от което хабер няма, а само е чувал какво било при Бай Тошо. Този цял живот е ял бяло сладко.
229
6
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Бедността е най-справедливото наказание за глупостта на един народ. Роналд Рейгън актьорче съборил СССР и не правя асоциация с днешни актьорчета просто мисълта е много добра.
228
3
 
42
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 9 месеца
Не знам какво направи Т. Живков но едно е сигурно .Две трети от българите живеят в апартаменти и имат вили купени по времето на социализма.Колко могат да си позволят от трудовите хора ( не от групата на мафиотите политици и преватизатори ИЗМАННИЦИ) да си закупят ново жилище,без помощта на избягалите българи от тази фалшива демокрация 32 г. се краде това което беше изградено от родители баби дядовци?Какво се прави с историята, всичко трябва да бъде заличено ? Това ли е доброто за всички?Жалко
227
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако беше толкова добре през соца, народа щеше да вдигне въстание да го защити. Уви не беше нищо особено. Едни се правеха, че мислят за народа, а народа се правеше че му харесват

Спонсорирани публикации