Защо банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума?

Габриела Руменова в студиото на "България сутрин"
14 авг 2023 09:34, Анисия Иванова
110

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума. За това сигнализират граждани, посетили Черноморието ни това лято.

"Хората си мислят, че тези банкомати са на някои от банките, които оперират в България, но всъщност те са независими. Тук е въпросът, че трябва да сме по-активни и да намерим повече информация за това колко ще ни струва тегленето. Оказва се, че начинът, по който се доставя тази информация не е достатъчно надежден, за да може хората да се информират коректно. Размерът на таксата става ясен непосредствено преди да потвърдим операцията. Устройствата са направени интуитивно да ни водят напред и ние понякога несъзнателно потвърждаваме всичко. Винаги трябва да търсим информация на официални сайтове. От мобилното приложение трудно се достига до тази информация и тя е доста оскъдна. Пише, че ако теглим с карта от българска банка не се удържат такси, а ако не е от българска банка - вече зависи от условията", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че тези банкомати отговарят на изискванията на Европейското законодателство, но трябва да се внимава с информацията, която потребителят получава. Съветът ѝ е да се посети официалната страница на това дружество и кореспонденцията при оплаквания да тече писмено.

Следващата тема, която Габриела Руменова засегна, е сигнал за ограничен достъп до тоалетните за хора с увреждания по Черноморието.

"Въведена е такса за всички граждани, които не са клиенти на бензиностанцията. Освен че има такса, и вратата беше заключена. Това създава допълинително неудобство на хората с увреждания. Трябва да бъдем по-чувствителни към тях. Съветът ми към търговците е наистина да бъдат по-сензитивни. В много държави има универсален код за тоалетните за хора в увреждания", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Руменова разказа и за новата практика по плажовете - отдаването на чадър и шезлонг в комплект. Според сигнал, туристи са били изгонени, защото са искали да ползват само чадър. Министерството на туризма се сезира и обяви, че започва интензивни проверки по плажовете. Гостът сподели, че потребителят трябва да има право първо да знае колко ще струва тази услуга и второ - да има избор за какво ще заплати.

Основателят на платформата "Ние, потребителите" разказа и за приложението за предварително запазване на място на плажа. Facebook групата е проверена от тях, а приложението все пак не е стартирало работа.

"Имаме много случаи за незаконно организирани пътувания. Апелът ми към всички потребители е да се насочват към легитимни търговци. На сайта на Министерството на туризма има регистър за легитимните туристически агенции и там всеки може да провери", предупреди Габриела Руменова.

В края на разговора тя засегна и темата със задължителната консумация на гръцките плажове, която достига 100 евро.

"Тези практики започват да се проявяват и в другите държави. Всичко това е законно, самите търговци ще си направят равносметка в края на сезона и ще преценят дали ще го направят следващата година", посочи Руменова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Пропов преди 8 месеца
Тези банкомати са по курортите от години. Защо чак сега се вдига врявата. Първият път като се натъкнах на тях беше 2020. Ама аз чета, не щракам като папагал давай - давай. Лошото е че по курортите няма много банки и трябва да обикаляш. А знаем, като си намерил парко място не вадиш колата за нищо на света. И трябва да шляпаш с джапанките и торбите за плажа по 1 , 2 километра и после обратно. Затова сутрин, първо до банката, да кешираш и после нямаш грижи.
96
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
ами защото продължавате да финансирате "империята" на пУтин!!!защо платихте грабежа КТБ?защо строихте СП?защо убиват производители на храна в ЕС?Защо службите на ЕС са пробити и работят за...рубли???зАЩО ВИ ЗАПЛАШВАТ С ЯДРЕНИ?Защо ви обявиха за "вражески",въпреки,че ги създадохте!Бог да пази САЩ и Свободният!!!
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
с хайдути да си нямаш работа
94
0
 
2
 
! Отговори
дид преди 8 месеца
Имат ли право, тези банкомати да удържат 100% такса, без да ти го покажат предварително? Толкова за хората, които са в регулаторните органи.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто не пазарувайте от търговци нямащи постерминали в магазините си. Банковите такси трябва да се плащат от търговците а не от потребителите.Също може предварително преди да отидите на море да си вземете някой лев в кеш.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В америка няма значение в кой щат се намираш и от кой банкомат, на коя банка си изтегляш пари с дебит карта и никъде не ти удържат такса затова, че изтегляш пари! Тук в Европа понеже има Европейски ценности от всеки банкомат те праскат с такси за това, че истегляш пари. Защо е така.... ми питай банкомата?
91
2
 
2
 
! Отговори
един преди 8 месеца
До Анонимен 91 Пич, имам карта на Пощ б, която изтича на 31 август т.г. В събота поисках да изтегля кеш от банкомат на банката. Картата ми беше отхвърлена с известие, че не се поддържа?! От кол центъра ми казаха да отида в някой мол и от офис на Пощ б да изтегля кеш. WTF??? Оставиха ме без достъп до моите собствени пари!!! Изводите оставам на всички вас
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стотинкаджии, влезте в 21ви век най накрая! Стига ревахте за тоя кеш. Трябва на всички банкоманти, не 10 а 25 % да направят таксата, че за всеки 400 да ви взимат по 100, за да се научите да си ползвате картите!
89
0
 
5
 
! Отговори
Защо банкомати... преди 8 месеца
Защото това е територия, а не държава. Защото генповреденяци, докопали се до власт си въобразяват, че всичко е пари и власт. Територия на ХАОСА. Затова бъдещето ни е "сянката на Украйна" , която ще се разпростре и над Балканския п-овСъщо като през предишните войни, както вече може да се прочете. Управляват и ги избират предатели, крадци, убийци, които не познават мъдрия израз "Ами утре?" Далновидност 0 /нула/ Мисъл на мицел, гъба - - . . - -
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за тия които защитават таксата от 10% базирана на изтеглената сума, би трябвало същата тая такса да се увеличи на 90% останалите 10% за тях. А за нормалните хора таксата не би трябвало да е повече от 10 стотинки на транзакция.
87
2
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Това пак е далавера на родните програмисти които редовно скубят народният човек.
86
1
 
7
 
! Отговори
Любопитен. преди 8 месеца
Миналата година в Гърция, тази година в Гърция, догодина - също.
85
0
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 8 месеца
че то си е същото на ски курортите и тук и в чужбина. От години е така. Избягвайте банкомати като вендинг машини и ползвайте само банкомани на банки представени на българския пазар.
84
2
 
3
 
! Отговори
на 20 лв преди 8 месеца
2лв и купуваш за 18 лв . Чудесно. иначе кво ново , ами сб се пулни плажа, в Гърция избиват кинти заради пожарите . Сега е силен сезон .
83
0
 
9
 
! Отговори
Оффф... преди 8 месеца
Толкова много плява (приказки), едно полезно нещо не чух до половината и изключих.
82
5
 
13
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 8 месеца
Защо ли? Ами защото търтетите, продаващи интересите на народ,държава и Родина трябва от някъде да бъдат хранени.
81
1
 
9
 
! Отговори
Macoвчиk в HПO-тo преди 8 месеца
Aм'чи тo тakoвa, щoм kaтo e cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направих си бизнес. В центъра на града направих мъжка и женска тоалетна и за "ЛEЗБOС", "ГEЙПАРAДИ" и за "ТРОТИНЕТКИ". Около тях инсталирах банкомати за плащане пред всяка една от тия тоалетни. По статическо наблюдение по влизащите пари на бизнеса ми, най-много пари изкарвах от тоалетна "ЛEЗБOС" и тоалета "ГEЙЗOС"! А един с тротинетка искал да влезе в тоалетната с тротинетка и сега е в болница понеже му се спряла функцията за изкарване на изпрaжненията!
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кокорчо направо ударно ни граби!
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков????