Защо банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума?

Габриела Руменова в студиото на "България сутрин"
14 авг 2023 09:34, Анисия Иванова
110

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума. За това сигнализират граждани, посетили Черноморието ни това лято.

"Хората си мислят, че тези банкомати са на някои от банките, които оперират в България, но всъщност те са независими. Тук е въпросът, че трябва да сме по-активни и да намерим повече информация за това колко ще ни струва тегленето. Оказва се, че начинът, по който се доставя тази информация не е достатъчно надежден, за да може хората да се информират коректно. Размерът на таксата става ясен непосредствено преди да потвърдим операцията. Устройствата са направени интуитивно да ни водят напред и ние понякога несъзнателно потвърждаваме всичко. Винаги трябва да търсим информация на официални сайтове. От мобилното приложение трудно се достига до тази информация и тя е доста оскъдна. Пише, че ако теглим с карта от българска банка не се удържат такси, а ако не е от българска банка - вече зависи от условията", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че тези банкомати отговарят на изискванията на Европейското законодателство, но трябва да се внимава с информацията, която потребителят получава. Съветът ѝ е да се посети официалната страница на това дружество и кореспонденцията при оплаквания да тече писмено.

Следващата тема, която Габриела Руменова засегна, е сигнал за ограничен достъп до тоалетните за хора с увреждания по Черноморието.

"Въведена е такса за всички граждани, които не са клиенти на бензиностанцията. Освен че има такса, и вратата беше заключена. Това създава допълинително неудобство на хората с увреждания. Трябва да бъдем по-чувствителни към тях. Съветът ми към търговците е наистина да бъдат по-сензитивни. В много държави има универсален код за тоалетните за хора в увреждания", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Руменова разказа и за новата практика по плажовете - отдаването на чадър и шезлонг в комплект. Според сигнал, туристи са били изгонени, защото са искали да ползват само чадър. Министерството на туризма се сезира и обяви, че започва интензивни проверки по плажовете. Гостът сподели, че потребителят трябва да има право първо да знае колко ще струва тази услуга и второ - да има избор за какво ще заплати.

Основателят на платформата "Ние, потребителите" разказа и за приложението за предварително запазване на място на плажа. Facebook групата е проверена от тях, а приложението все пак не е стартирало работа.

"Имаме много случаи за незаконно организирани пътувания. Апелът ми към всички потребители е да се насочват към легитимни търговци. На сайта на Министерството на туризма има регистър за легитимните туристически агенции и там всеки може да провери", предупреди Габриела Руменова.

В края на разговора тя засегна и темата със задължителната консумация на гръцките плажове, която достига 100 евро.

"Тези практики започват да се проявяват и в другите държави. Всичко това е законно, самите търговци ще си направят равносметка в края на сезона и ще преценят дали ще го направят следващата година", посочи Руменова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
роумингар преди 8 месеца
Добре де, напишете как да се различават банкоматите на измамническата мрежа! Банкоматите на американската фирма "euronet" са с големи жълти надписи "АТМ", нацвъкани са по цяла европа, по местата където са туристите, често са пред молове и ресторанти, около плажовете и разните паметници, гарите, летищата и в райони където няма нормални банкомати. Често са плеснати направо на улицата явно в българия даже по селата.
56
4
 
2
 
! Отговори
габриела преди 8 месеца
сега разбрала за екзотичния морски украински банкомат . Там си е нормално така . Закривай Габриела картата .
55
0
 
2
 
! Отговори
Илия преди 8 месеца
До бай Спас Айде тогава ходи в СССР И ПОЗДРАВИ БАЙ ТИ ТОШО
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Банкомати - 10% от стойноста на транзакцията... Явно Европейския Бандитизъм минава всички граници... И дори го узаконили разбойниците... Бой и кютек ще оправи всички тия банкови шарлатани. Не спете, а почнете с правителството и депутатите... после с набедените експерти
53
0
 
6
 
! Отговори
това отново преди 8 месеца
показва исулването на цените заради туристите и новите заплати по банков път за Провинцията . Скоро по 20 процента . Що ги обират .
52
1
 
11
 
! Отговори
бай Спас преди 8 месеца
Едно време при бай Тошо никога не е имало измами с банкомати на Черно море.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До НадяЯ кажи сега за теб, мъжа ти го разбрахме?
50
1
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ? преди 8 месеца
Ми за да питаш и да не знаеш - всеки знае да не тегли от жълтите банкомати, но все се намира некой дe6ил да го направи.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се чуди човек що не искат хората да ходят на туй чудно място!
48
2
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 8 месеца
Браво бе баровец -дори да е ДО, пак е 1000 лв. Ако боравеше с такива джобни дребни суми нямаше тук да драскаш глупости и да си губиш времето, което е ПАРИ, а щеше да си наглеждаш бизнеса....
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Кауфланд взема 25% печалба на салама :)))
46
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
За съжаление това не е родно изобретение.Има ги на много места по света , за пръв път ми се случи в Израел преди 15-ина години.Законно е и местните навсякъде ги знаят , тези банкомати разчитат изключително на туристи и нечетящи потребители ,защото преди самото теглене машината си изписва каква такса ще бъде удържана.
45
0
 
21
 
! Отговори
Бизнеса каза!!! преди 8 месеца
Всичко е нормално и законно по родното черноморие. Пържоли за 800 лв., банкомати с 10% такса, съмнителни платени паркинги, такса празен стол, такса ентъртеймънт, чадър и два шезлонга - задължително в комплект... Не се оплаквайте, а плащайте, че сезона е къс и пари трябва да се вадят
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 42 : Казах ДО 1000. Да, дребна е.
43
17
 
7
 
! Отговори
Надя преди 8 месеца
Аз съм софиянка,мъжът ми е от провинцията, голям патриот,привърженик на Възраждане.Но винаги ходи с един и същ анцунг и плетени обувки подарък от майка ми.От известно време спря да се къпе,ходи брадясал,косясъл, зъбите му са изчурели защото не ги мие и постоянно мирише на пот и вкиснало!Не знам вече как да се справя с този проблем! Не иска и да посети психолог.
42
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 8 месеца
И аз така щях да изгоря в Равда на такъв банкомат, добре че една жена ми каза да не тегля от там и ми обясни как стоят нещата... Ново, щом ни казват че е нормално, значи и това трябва да приемем.
41
0
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 8 месеца
Дребна сума в джоба - 1000 лв, браво бе баровец.....
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да проверяват къде точно се намират тези банкомати, по принцип пред банките има такива, не на трета глуха :))
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименКолко си напреднал само направо си първенец
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как ще плащаш с карта по морето. Разни наркоманчета ти теглят два три пъти сумата и ходи се разправяй после. Българските банки не помагат на клиентите си, иначе нямаше да има такива банкомати. Каква банка си, когато не се стараеш твои автомати да покриват региона на черноморието!