Защо банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума?

Габриела Руменова в студиото на "България сутрин"
14 авг 2023 09:34, Анисия Иванова
110

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума. За това сигнализират граждани, посетили Черноморието ни това лято.

"Хората си мислят, че тези банкомати са на някои от банките, които оперират в България, но всъщност те са независими. Тук е въпросът, че трябва да сме по-активни и да намерим повече информация за това колко ще ни струва тегленето. Оказва се, че начинът, по който се доставя тази информация не е достатъчно надежден, за да може хората да се информират коректно. Размерът на таксата става ясен непосредствено преди да потвърдим операцията. Устройствата са направени интуитивно да ни водят напред и ние понякога несъзнателно потвърждаваме всичко. Винаги трябва да търсим информация на официални сайтове. От мобилното приложение трудно се достига до тази информация и тя е доста оскъдна. Пише, че ако теглим с карта от българска банка не се удържат такси, а ако не е от българска банка - вече зависи от условията", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че тези банкомати отговарят на изискванията на Европейското законодателство, но трябва да се внимава с информацията, която потребителят получава. Съветът ѝ е да се посети официалната страница на това дружество и кореспонденцията при оплаквания да тече писмено.

Следващата тема, която Габриела Руменова засегна, е сигнал за ограничен достъп до тоалетните за хора с увреждания по Черноморието.

"Въведена е такса за всички граждани, които не са клиенти на бензиностанцията. Освен че има такса, и вратата беше заключена. Това създава допълинително неудобство на хората с увреждания. Трябва да бъдем по-чувствителни към тях. Съветът ми към търговците е наистина да бъдат по-сензитивни. В много държави има универсален код за тоалетните за хора в увреждания", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Руменова разказа и за новата практика по плажовете - отдаването на чадър и шезлонг в комплект. Според сигнал, туристи са били изгонени, защото са искали да ползват само чадър. Министерството на туризма се сезира и обяви, че започва интензивни проверки по плажовете. Гостът сподели, че потребителят трябва да има право първо да знае колко ще струва тази услуга и второ - да има избор за какво ще заплати.

Основателят на платформата "Ние, потребителите" разказа и за приложението за предварително запазване на място на плажа. Facebook групата е проверена от тях, а приложението все пак не е стартирало работа.

"Имаме много случаи за незаконно организирани пътувания. Апелът ми към всички потребители е да се насочват към легитимни търговци. На сайта на Министерството на туризма има регистър за легитимните туристически агенции и там всеки може да провери", предупреди Габриела Руменова.

В края на разговора тя засегна и темата със задължителната консумация на гръцките плажове, която достига 100 евро.

"Тези практики започват да се проявяват и в другите държави. Всичко това е законно, самите търговци ще си направят равносметка в края на сезона и ще преценят дали ще го направят следващата година", посочи Руменова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото управляват безхаберници и мошеници, затова са тези измами и убийства едно след друго
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези банкомати са от поне 10 години . Мисля че са гърци в схема с нашите тука
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как защо? - Защото живеете в свободна, независима, демократична държава!!! Защото сте страна-член на ЕС! Защото в България витае духа на евроатлантическите ценности! И здравеопазването е на ниво! И образованието! И инфраструктурата! И индустрия! И социалната политика! И хората са супер! И музиката даже! Екстра е! Всичко! Както каза автоджамбазина, преди да ме измами със счупената кола: "В България всичко е много хубаво!"
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
като сте изостанали и държите парите да са ви в кеш - малко ви е! Винаги нося някаква дребна сума - 500 до 1000 лв в брой, всичко друго се плаща с карта.
33
3
 
11
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
Кой нормален ходи на море на юг от Кранево?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези банкомати са поставени в частни имоти по морето. Разни реститути се подиграват с хората, а общините го смятат за нормално.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не искате Възраждане - плащате 10% и още ще има!
30
0
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Щом са независими значи могат да се изтърбушат.Полицията не е длъжна да ги пази!Пари нема действаите!
29
0
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 8 месеца
Искам и аз, хайде на партия да разположи няколко....
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Махайте картите и връщайте кеша. Тоалетните да бъдат свободни, това е физиологична нужда от която се нуждае всеки. Като правиш бензиностанция и цената на кроасана ти е три лева, цената на кафето три лева, еми ще чистиш и тоалетните
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам и аз да си сложа банкомат на морето. Таксата ще е 9 процента . Каква е процедурата?
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21 защото не е родно, а американско ;)
25
2
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Вземете и дарете по няколко заплати на Украйна - както каза Кирчо Петков от Харвард...
24
0
 
14
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
според п а т и ц а т а Руменова така наречените собственици могат да си правят каквото си искат да искат по кило кръв и метър кожа за да отидеш до тоалетна и това е законно. уж била за потребителите.
23
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 8 месеца
Те не са конректизирали дали Промената ще е към по-добро или към по-зле.
22
1
 
10
 
! Отговори
Много просто преди 8 месеца
Ползвайте банкомати на нашите банки!Така тези с 10% ще спрат да се позлват и сами ще ги разкаратЯвно е някаква схема.
21
2
 
15
 
! Отговори
... преди 8 месеца
защото морето в България е най-евтиното море по света! Или поне така се твърди! И на всичките дето твърдят подобни глупости им казвам идете в Турция идете в Тайланд! Да видите какво се казва евтино море! Няма да казвам и други места в Азия където е в пъти по евтино отколкото тука! А за кефа дори няма да споменавам! секи знае какъв ... кеф е на БГ морето! прекаван си от всякъде!!! При това за твое добро!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защото родното правителство прави всичко възможно да стъжни живота на малкото останали хора на тази територия
19
0
 
8
 
! Отговори
за да лапат като преди 8 месеца
чекмеджарите като ги преизбирате едни и същи безхаберни некадърни държавници:........... Защо банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума?
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България в момента в свободно падане! Тия вече задминаха по некадърност дори и правителствата от 90-те години.