Защо банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума?

Габриела Руменова в студиото на "България сутрин"
14 авг 2023 09:34, Анисия Иванова
110

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума. За това сигнализират граждани, посетили Черноморието ни това лято.

"Хората си мислят, че тези банкомати са на някои от банките, които оперират в България, но всъщност те са независими. Тук е въпросът, че трябва да сме по-активни и да намерим повече информация за това колко ще ни струва тегленето. Оказва се, че начинът, по който се доставя тази информация не е достатъчно надежден, за да може хората да се информират коректно. Размерът на таксата става ясен непосредствено преди да потвърдим операцията. Устройствата са направени интуитивно да ни водят напред и ние понякога несъзнателно потвърждаваме всичко. Винаги трябва да търсим информация на официални сайтове. От мобилното приложение трудно се достига до тази информация и тя е доста оскъдна. Пише, че ако теглим с карта от българска банка не се удържат такси, а ако не е от българска банка - вече зависи от условията", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че тези банкомати отговарят на изискванията на Европейското законодателство, но трябва да се внимава с информацията, която потребителят получава. Съветът ѝ е да се посети официалната страница на това дружество и кореспонденцията при оплаквания да тече писмено.

Следващата тема, която Габриела Руменова засегна, е сигнал за ограничен достъп до тоалетните за хора с увреждания по Черноморието.

"Въведена е такса за всички граждани, които не са клиенти на бензиностанцията. Освен че има такса, и вратата беше заключена. Това създава допълинително неудобство на хората с увреждания. Трябва да бъдем по-чувствителни към тях. Съветът ми към търговците е наистина да бъдат по-сензитивни. В много държави има универсален код за тоалетните за хора в увреждания", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Руменова разказа и за новата практика по плажовете - отдаването на чадър и шезлонг в комплект. Според сигнал, туристи са били изгонени, защото са искали да ползват само чадър. Министерството на туризма се сезира и обяви, че започва интензивни проверки по плажовете. Гостът сподели, че потребителят трябва да има право първо да знае колко ще струва тази услуга и второ - да има избор за какво ще заплати.

Основателят на платформата "Ние, потребителите" разказа и за приложението за предварително запазване на място на плажа. Facebook групата е проверена от тях, а приложението все пак не е стартирало работа.

"Имаме много случаи за незаконно организирани пътувания. Апелът ми към всички потребители е да се насочват към легитимни търговци. На сайта на Министерството на туризма има регистър за легитимните туристически агенции и там всеки може да провери", предупреди Габриела Руменова.

В края на разговора тя засегна и темата със задължителната консумация на гръцките плажове, която достига 100 евро.

"Тези практики започват да се проявяват и в другите държави. Всичко това е законно, самите търговци ще си направят равносметка в края на сезона и ще преценят дали ще го направят следващата година", посочи Руменова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 74 - Ами ще се уточни, че при теглене се удържат 10% и т.н.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ДО 66 Дори нещо повече - всеки може да изиска справка кога колко пари е изтеглил и каква комисиона са му удържали. Ако държавата ги застави да върнат част от тази комисиона, всеки да може да си вземе обратно част от парите. В краен случай може да се заведе дело. И ДА НИ СЪОБЩЯТ ПОИМЕННО КОЙ Е ДАЛ ВЪЗМОЖНОСТ НА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ ДА НИ ДЕРАТ !!!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 74 Е как ще ти каже каква такса те очаква, като още не се знае какво ще правиш?
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На вездесъщите фирми за международни разплащания, ползвани да се заобикаля данъчното законодателство.
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-напред банкоматът те пита на кой език искаш да продължиш. Не е проблем веднага след като избереш език, върху целия екран на монитора да се появи надпис, който да съобщава каква такса се удържа. Къде блее Комисията за защита на потребителите???
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абсолютно излишна статия и риторичен въпрос
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пак че не са и хвърлили по един камък по къщите на тези собственици, които ги слагат по оградите си за да мамят българските бнки и техните клиенти.
70
1
 
7
 
! Отговори
банков преди 8 месеца
На практика всеки с ПОС терминал може да си направи собствен банкомат с 10% комисионна.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова ли е трудно да се сложи стикер на всеки банкомат, на който с едри букви да пише, че се удържа 10% такса? И да го пише на няколко езика!
68
0
 
14
 
! Отговори
До болка познато преди 8 месеца
Защото още от времето на соца живеещите по крайбрежието се ръководеха от принципа "Ден година храни" и се чудеха как да одерат колкото е възможно повече кожи от гърба на летовниците. След промените, когато вече нямаше бариери пред частната инициатива, към морето се устремиха всякакви с цел да печелят безогледно. Някои такива са си издействали разрешение да джобят народа чрез банкоматите и са измислили аргументи, за да се оправдаят.
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото законодателството им го позволява.
66
5
 
15
 
! Отговори
ДО 66 преди 8 месеца
Банкомата не е Сергия за Картофи или Кафемашина . Трябва да има одобрение от БНБ и ЕЦБ .Тези Банкомати са Престъпление .Не виждам реакция на Правителството , това е престъпление срещу Валутния Борд , трябва да им Брифинг на БНБ , Прокуратурата и ДАНС .
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Банкомат ако не се намира в некой клон на банка или до самата банка, какво искате толкова ***, овце за стригане много по свето :))) Пак като ви одържат 10% е добре тези банкомати в трета глуха :)))
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как така има банкомати, които не са на банки, опериращи в България? Кой зарежда тогава тези банкомати. Българска банка? Частна фирма, на принципа зареждане на автомат за кафе? Ние сме си "отворената" държава. На нас Шенген не ни трябва. Гледам, че предаването се е завъртяло около липсата на информация за таксите. Пак са се изгубили в проблема.
63
0
 
1
 
! Отговори
Илия преди 8 месеца
До бай Спас А цунка ли Ленин. Че във великата страна СССР нямаше ли маратонки и коняк.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 61 Нали знаеш, че по форумите всички са велики и с ферари в гаража.
61
2
 
9
 
! Отговори
Бебо преди 8 месеца
Защо никой не казва името на тези банкомати. Несебър и слънчев бряг е пълен с тях. Държавата трябва да вземе мерки. Прогнилата корумпирана държава. Мисля че става въпрос за АТМ - БАНКОМАТИТЕ. На кой са, какви договори имат с БНБ, Какви пари дават за местата на които са поставени......
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 49 : Бизнес ли? Аз се пенсионирах предсрочно на 40. Сега само си харча парите и ви гледам сеира.
59
0
 
2
 
! Отговори
бай Спас преди 8 месеца
До Илия Ходил съм бе момче. Даже в мавзолея съм ходил. 12 часа чаках на опашка да видя Ленин на живо. Там продадох 2 чифта маратонки ромика и 4 бутилки коняк.
58
1
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
САЩ Банки в ЕС ??? Без Регулация от ЕЦБ ???