Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Те живеели в Обединеното кралство от години
Обновена: 15 авг 2023 13:46 | 15 авг 2023 13:21, Нели Христова
248
Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщава BBC.

Става дума за:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Тримата са живели в Обединеното кралство от години, като са работели на различни места и са живеели в крайградски региони.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 14, eто го ОТКРОВЕНИЯ РУСКИ ЛЪЖЕЦ! Какви избори са организирали, като са задържани от февруари, а изборите бяха през април??? За пореден път се доказва че рсуките писачи по форумите, освен да ЛЪЖАТ като разпрани, за нищо друго не стават!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Кадафи може да ги спасим, но от британските служби не можем. Ще лежат.
31
6
 
6
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
Вместо да ги наградят....
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Исега какво? Празнуват с торта ли?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За англичаните е достатъчно че имената им звучат руски, па недай си боже и да говорят руски тогава е ясно че са шпиони.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да им имам и на тия правосъдието, държат ги вече 6 месеца и даже не се знае за какво, а на съд евентуално след още 6 месеца.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Скотланд Ярд като чуят България и чадър в едно изречение още им държи влага.
26
12
 
3
 
! Отговори
женерал преди 9 месеца
Представете си колко е паднало нивото на руснаците, за да наемат тия чалга физиономии.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ельоменат...ХА-хи ..
24
3
 
1
 
! Отговори
те са англичани преди 9 месеца
който живее и се плоди, работи, и е забравил бг , то какъв българин е . на снимката това са Англичани . дрога, Пиене, харчат паунди . Шпионството е глупава дейност - някой ме гледа да ме изпорти , та онези като разберат да навредят , а други да ме пазят . Ще ги пуснат като свърши спец операцията .
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ФЪФ Бг , са 88% .Останалите са стари останки от миналият век , псевдо-атлантици , менте политици .
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не сте сами! Свобода за българските шпиони!
21
5
 
10
 
! Отговори
Баба Радка преди 9 месеца
Китайски военни, промъкнали се на самолета-шпионин на САЩ, са били приятно изненадани, като са открили, че всичката секретна апаратура, намираща се на самолета, била произведена в Китай.
20
1
 
10
 
! Отговори
Слончо преди 9 месеца
Госпожо *** Христов, в университета не ви учат на български език и литература ? Знаеш ли каква е разликата между думата РЕГИОН и думата РАЙОН ? Когато е около градските жилищни квартали се употребява думата РАЙОН ! А РеЕГИОН е, когато става въпрос за по-обширна територия . Научете го този език бе, език на мам и на татака . Журналисти се наричате, а и разлика между "И" и "Й" не правите . И даже незнаете кое къде се използва в речтта ! Срам за вас .
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой може ли да ми обясни какво прави един "шпионин" в днешно време? Информация ли събира? Пропаганда ли прави прави? Саботира ли нещо? Какво прави?
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** газ по каят, че 007 си върши работата. А междувременно в Рашастан продават хляб на изплащане! Факт! А нас плашат с настъпващата зима.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаех си че е новина със стара дата, явно се подбират за да се пускат в определени моменти.
16
13
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Ето ги тези копейки. Живее в Англия, кара Мерцедес, и ми пише тука във форума колко е велик Путин и как ще се разпада ЕС, НАТО и фалита на САЩ?!? На изборите гласуват за *** и Костя се кефи, че има гласове от чужбина. Кауш за вас копейки!!!
15
8
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
и какво са шпионирали което русия да не знае поредните измиш-лъо-ти-ни
14
6
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
И какви тайни са предавали на руснаците,ако може ,уточнете..а не препечтвайте англиските медии ..те все им се привиждат шпиони или може би те са написали 2-3 поста за Русия и станаха шпиони,нищо чудно ,щом не казват..на какви постове са работили,какво са предали ..егати и демокрацията и свободата на словото и печата(той отдавно я няма таз свобода),но все пак ..една баба им казала на МИ-6 ,че нашите шпиони,щото писали постове в Истината във форумите на английските медии и хоп-шпион.