Младите не работят, не приемат модела работа до края на живота

Старото поколение разглезило работодателите, раздаването не е ценност
16 авг 2023 18:00, Анисия Иванова
238

Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29 години влиза в групата на бедните, показват данни на Евростат. Само 56% от младежите на тази възраст работят, при средно 65% за страните от Европейския съюз. Забелязва се голям дисбаланс между очакванията на младите и работодателите.

"Аз не бих нарекла тези младежи бедни. Това, че не искат да работят, е свързано с това, че са намерили формулата да не гладуват и да се чувстват добре. По-голямата част от поколението Z имат различно разбиране за работата. Те се чувстват добре и не вярват, че работата трябва да ги съпътства до края на живота им. Има доста разминавания между очакванията на работодателите и на младите хора. Има работодатели, които се опитват да експлоатират хората и това води до разбирането на младите. Разбира се, има работодатели, които имат добри условия", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тя сподели, че нейното поколение е разглезило работодателите. "По-възрастните се раздават повече и създават разбирането, че по всяко време са налични, което сега не е ценност на новото поколение", обърна внимание тя.

Според госта младият човек иска да има своето свободно време и да се занимава с неща, които харесва. Работата вече не е просто за пари, а е нещо, което му харесва и иска да прави.

"Много от тях се насочват към предприемачество. Отдавна трябваше да погледнем за вноса на кадри отвън, което ще се окаже добър изход за нашата икономика", коментира Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта засегна и темата за инфлуенсърите и възможността за получаване на доходи от социалните мрежи. Тя сподели, че с развитието на света и технологиите работата става доста атипична.

"Има много начини за изкарваме на пари, които не са обхванати от трудовото законодателство. Това не е само в България. Има млади хора по целия свят, които не работят. Такъв е трендът, който, за съжаление, трябва да следваме. Работодателите трябва да измислят все повече начини за задържане на хората", заяви гостът.

Според нея всичко е индивидуално и все пак има и млади хора, които искат да работят. Василева прогнозира, че е възможно да увеличим пенсионната възраст и да намалим годините, в които младежи могат да работят. Тя смята, че трябва повече разнообразие и съобразяване от страна на работодателите.

В края на разговора беше повдигната темата и за заплатите.

"Следващата година следва минималната заплата да е 930 лв. Това е ориентир. Съответно няма как работодателят да очаква някой младеж да се съгласи да работи под 1000-1200 лв. Абсолютно не звучи логично. Липсата на опит не значи, че не трябва да им се дава шанс да пробват. Работодателите са гъвкави, но законодателството трябва да бъде адаптирано по-добре", каза Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говорите против работодатели, но никой не коментира токсичната атмосфера, създадена от "прекрасните" колеги, страхуващи се от конкуренцията на работното място и които създават интриги, за да елиминират. Да се работи в колектив е отврат!
177
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заплата 1500лв,а квартира + сметки за ток,вода,телефон = 1500лв! А храна, дрехи? В чрево адово сме.
176
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е вярно, че не искат да работят! Не искат за заради смешното заплащане. Всичко в България е по-скъпо от страните в целият ЕС. Например моите колеги електротехници в Англия взимат по 200 паунда на ден! 4000 паунда на месец = 8500 лв. Аз вземам 1700 лв. Вижте разликата! Стоките в Англия са по-евтини от България. Как да е мотивиран човек?
175
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално е да искат да работят за повече пари, дори и да нямат стаж или образование, кой не иска.. проблемът е, че сме работещи бедни. И докато 20 годишните все оше живеещи с родителите си и нямащи ангажименти като деца, ипотеки и т.н.(както се казва тати носи, мама меси)все още могат да изберат да не работят. То за по-възрастните от тях с отговорности нещата не стоят така.
174
0
 
10
 
! Отговори
До 179 преди 9 месеца
Дани, братче, какъв мениджър си ти бе, шемет. Я си виж поста, пълен с пунктуационни дефицити. Наблъскал си едно сложно съставно изречение изразяващо обърканите разсъждения
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз завърших Право в СУ "Св. Климент Охридски" и не мога да си намеря работа.
172
0
 
6
 
! Отговори
КАВЪРМА преди 9 месеца
Младите имали завишени изисквания - ,,искали стартова заплата от 500.Вероятно щото годината не е 1989 за това само с ли поне не става
171
0
 
32
 
! Отговори
До Дани преди 9 месеца
"Искат стартова заплата от 2000 лв.". Нали, ако може и да си плащат, че работят? 2000 лв много ли е? Брей, че нагли тия млади! Искат да печелят достатъчно, за да преживяват. Успех да живееш нормално с доход под 2к на месец! Работодателите сте напълно. неадекватни.
170
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой не бЕга от хубавото. Защо тея работещите в пет звездните хотели в Монако са доволни и не напускат, дори тези минаващи райграса с косачката и тия чистещи шезлонгите на частния плаж към хотелите ? И парите са важни, но не само, трябва и добра работна среда, добри трудови условия, адекватно отношение и доста други неща една работа да е привлекателна за един човек ценящ здравето и времето си.
169
8
 
4
 
! Отговори
1262 преди 9 месеца
Добре образованите млади хора си работят и си печелят много добре.
168
5
 
5
 
! Отговори
Млади по възраст преди 9 месеца
Старци по дух...... днешните бройлери
167
22
 
14
 
! Отговори
Дани преди 9 месеца
Мениджър съм в една компания, която има клонове в цялата страна, наскоро ми се наложи да назначавам служител и мога са споделя, че положението е трагично. Няма качествен персонал, който да назначиш, cv та са трагедия, правописни грешки, сложил си снимка от някоя кръчма, или от някоя семейна сбирка на маса, няма опит или ако има е сменил 5 работи за една година, а тези без опит, които реално все още не могат да предложат нищо, искат стартова заплата 2000лв.Да не говорим,че масово не им се работи.
166
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално. На 20 и аз нямах стимул да работя. Мама готви, чисти, пере, тате пазарува и плаща сметките... че за какво да се мъча?Ама като се пенсионираха нашите вече не ставаше.А сега, на 35 с дете и ипотека съвсем нямам избор. Така, че не ги мислете младите, като им се наложи, ще работят и още как.
165
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И другото - само програмистите ли трябва да живеят прилично? Другите да бъркат по кофите? Не може всички да се специализираме в една и съща област. Различни хора сме и имаме различни интереси.
164
1
 
11
 
! Отговори
До 164 преди 9 месеца
Не знам какъв програмист си, но правописът ти е отчайващ. "Осмотрение"...
163
0
 
11
 
! Отговори
До 178 преди 9 месеца
Успех да намериш квартира за 120 лв в София!
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Работещи бедни 173.Интернет има само в София. Как иначе ще вдигнеш наемите до 700лв за гарсониера, моята в Благоевград е 120.
161
6
 
6
 
! Отговори
Ryuhou преди 9 месеца
До Анонимен 164.Така ли? Аз съм на 40, работил съм 15 години като програмист, HTML, CSS, .Net, Javascript, Jquery, 4 години IT. Преди 20 години реших, че техническия е бунуще и след като завърших семестриялно не написах дипломна. Сега ми е писнало от София Тук в Благоевград 2000лв ще са ми повече от достатъчно със собствено жилище.Къде си ти Старши програмист ...
160
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За български работодател не бих работил дълго време. Само докато си намеря нещо нормално.
159
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
900 лв минимална заплата е ГАВРА. Даже и да попаднеш на мизерна квартира с наем от около 600-800 лв, трябва да гласуваш. Ако пък не гладуваш, трябва да си на улицата.