Младите не работят, не приемат модела работа до края на живота

Старото поколение разглезило работодателите, раздаването не е ценност
16 авг 2023 18:00, Анисия Иванова
238

Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29 години влиза в групата на бедните, показват данни на Евростат. Само 56% от младежите на тази възраст работят, при средно 65% за страните от Европейския съюз. Забелязва се голям дисбаланс между очакванията на младите и работодателите.

"Аз не бих нарекла тези младежи бедни. Това, че не искат да работят, е свързано с това, че са намерили формулата да не гладуват и да се чувстват добре. По-голямата част от поколението Z имат различно разбиране за работата. Те се чувстват добре и не вярват, че работата трябва да ги съпътства до края на живота им. Има доста разминавания между очакванията на работодателите и на младите хора. Има работодатели, които се опитват да експлоатират хората и това води до разбирането на младите. Разбира се, има работодатели, които имат добри условия", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тя сподели, че нейното поколение е разглезило работодателите. "По-възрастните се раздават повече и създават разбирането, че по всяко време са налични, което сега не е ценност на новото поколение", обърна внимание тя.

Според госта младият човек иска да има своето свободно време и да се занимава с неща, които харесва. Работата вече не е просто за пари, а е нещо, което му харесва и иска да прави.

"Много от тях се насочват към предприемачество. Отдавна трябваше да погледнем за вноса на кадри отвън, което ще се окаже добър изход за нашата икономика", коментира Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта засегна и темата за инфлуенсърите и възможността за получаване на доходи от социалните мрежи. Тя сподели, че с развитието на света и технологиите работата става доста атипична.

"Има много начини за изкарваме на пари, които не са обхванати от трудовото законодателство. Това не е само в България. Има млади хора по целия свят, които не работят. Такъв е трендът, който, за съжаление, трябва да следваме. Работодателите трябва да измислят все повече начини за задържане на хората", заяви гостът.

Според нея всичко е индивидуално и все пак има и млади хора, които искат да работят. Василева прогнозира, че е възможно да увеличим пенсионната възраст и да намалим годините, в които младежи могат да работят. Тя смята, че трябва повече разнообразие и съобразяване от страна на работодателите.

В края на разговора беше повдигната темата и за заплатите.

"Следващата година следва минималната заплата да е 930 лв. Това е ориентир. Съответно няма как работодателят да очаква някой младеж да се съгласи да работи под 1000-1200 лв. Абсолютно не звучи логично. Липсата на опит не значи, че не трябва да им се дава шанс да пробват. Работодателите са гъвкави, но законодателството трябва да бъде адаптирано по-добре", каза Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
26
 
! Отговори
Работещи бедни преди 9 месеца
Извинявайте, но с квартира в София си на около -1000к, битовите сметки и пазаруването на основни продукти те свалят до -1600-800. Тук не слагаме разходи за излизания по заведения, по автомобил, почивки, дрехи, лекарства, вноски по кредити, т.н. Масово се предлагат заплати от порядъка на 1500-2000 лв, което е около прага на оцеляването. Младите трябва да работят, за да живеят, докато живеят, за да работят. Минималната заплата трябва да е съобразена с реалността, което означава 2500-3000 лв.
157
1
 
6
 
! Отговори
Учител преди 9 месеца
Може ли малко по-подробен отговор от Анонимен 165. От къде да се започне. За изкуствения интелект му се нагледах тая година от учениците, когато ги мързи да мислят. Не им се получаваше, особено като го нямат интелекта. Поне по моя предмет лесно се разбира, кога някой е изплагиатствал и кога мислите са негови. Но това е в хуманитарната наука. Поне в случая с Историята, и да го ползват, се получават нелепици в разсъжденията и после катастрофални резултати по матурите,както видяхме с чат GTP толкоз
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и такива с пасивен доход, наеми, аренда от земеделски земи. Има някои имат НИ, които семейството им е превърнало в къщи за гости на места, като Рибарица, Боженци и отдава под наем за добри суми на българи, чужденци. От такива къщи се правят доста добри пари, не от кимизарници под наем в Манастирски ливади. Не е задължително дохода ти да е от заплата или поне не цял живот.
155
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато ниските лихви си отидат за много дълго време а това вече е в ход младите ще разберат че не всичко дето хвърчи се яде!!Инфлуенсъри-минфлуенсъри ще отекат в каналакато *** вода. Ще има глад и много сълзи. Базов доход няма да има никъде защото това е път към тотална разруха.Нищо добро не ви чака.Света принадлежи на умните а вие сте глупави както и 100% от българите.
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ала бала (164)Глупавият тук си ти ама няма смисъл да обяснявам!На твоя акъл са 100% от неудачниците.
153
9
 
3
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 9 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
152
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не искат да рАботят?!Който не работи няма да яде!!
151
5
 
2
 
! Отговори
Зависи преди 9 месеца
До Учител Ако искаш да се преквалифицираш към IT, търси нещо с DataAnalyse, AI, CyberSecurity или DevOps. Всичко останало ще бъде изместено от AI след 4-5 години, а може и по-рано.
150
4
 
4
 
! Отговори
Учител преди 9 месеца
Да питам Анонимен 165. В момента взимам с всичките извънредни лекторски около 1500 лева като учител на пълен щат, на 33 години съм. Имам слава богу и малко пасивен доход около 900 лева, ама само с него не става. Чакам и дете. Учител съм в хуманитарна дисциплина. Късно ли е за преквалификация. Виждам че C++ по обяви не се търси толкова но е близо 2 пъти по добре платено като заплащане на програмисти. Късно ли е да се ориентирам към IT СЕКТОРА тип програмиране
149
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Старши програмист съм. Идва младеж на интервю. Виждам и разбирам от интервюто, че има базови познания и сериозни дупки но има потенциал и изглежда нахъсан. Обяснявам, че стартовата заплата е 2200лв, след 6 месеца се прави оценка и ако се справя мога да я вдигна по мое осмотрение и на 3500лв. Младежа ме гледа в очите с 0 дни трудов стаж и написан hello world на C++ и ми заявява, че под 5000лв няма да започне. Изпратих го да си ходи. 5000лв е за хора с над 3г опит, дето можеш да му възложиш проект
148
6
 
26
 
! Отговори
Ала бала преди 9 месеца
Младите са пълна скръб!!!Нищо не става от тях. Ама тя такава е идеята -в Бг да има само прости потребители ..като в хамериката, глупавото стадо лесно се управлява....
147
5
 
21
 
! Отговори
Осъзнал се преди 9 месеца
След три години ковидиотията, ще има да чакате някой да ви работи! У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕ! Не ви щем подаянията, бачкайте си сами, кат сте такива тарикати. И си изкарвайте от вашия труд за почивките на жените ви по малдиви и балита. И за новите ви джипки. Успех! Има начини да се живее и без да трябва да се работи като вола Белчо за една купа слама докато падне на браздата
146
1
 
22
 
! Отговори
х преди 9 месеца
Тази е перфектното олицетворение на природната неинтелигентност на българския ейчар. Една камара празни приказки, от които я има 10-20% вярно, я не. После се чудят що няма хора. Да не почвам да обяснявам колко пъти съм бил на интервю и просто като видя какви гении отговарят за подбора, оттам нататък ми става ясно що за компания е... Тва, че в тия компании работели най-умните, е тотален мит
145
1
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 159: теб, да не си мислиш, че държавата взима пари за социални помощи и заплати на държавните служители от космоса? От данъци мила, от данъците на реално работещите ги взима за да те хрантути теб, социално слабата, чакаща 5-тото си дете на 25 годишна възраст защото се е опитала да стане като Инстаграм звездите като се слага на всеки квартален гангстер!
144
2
 
14
 
! Отговори
333 преди 9 месеца
Всички да се пенсионират на 55 години.само тогава ще тръгне работата.
143
5
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До Т: основи си фирма бе, какво чакаш, давай по 10 бона заплата и ще имаш гора от работници, мотивирани, работливи като теб! Какво чакаш? Покажи на злите капиталисти как се прави, за 1 година ще обереш на всички зли капиталисти работниците и ще си постройте собствен мини соц! Какво чакаш? Писмена покана? Имаш я, почвай! То най лесно да се реве, а защо още не си я направиш тая фирма и не предлагаш справедливи заплати? Нали ще ти ги изработват работниците? Какъв е проблема?
142
5
 
8
 
! Отговори
Do Радославчо преди 9 месеца
Счети,нещо съвсем изтрещя-он бил хранел,кого раниш ти бре нещасmастастиk?
141
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 159: ти можеш ли да четеш с разбиране или е твърде сложно за теб? Аз какво ти казвам, че всеки има колкото е изработил! Аз храня цоцалистите и копейките, а ти имаш наглостта да ме обиждаш като ме сравняваш с тях? Всеки да получава колкото е изработил, свърши вече соца когато 1 работеше и 5-*** взимаха наравно с него, то и затова фалира цоца, защото много мързеливци легнаха на гърбът на все по малкото работещи!
140
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Радослав:Счети,айде да мирясваш вече,гледай си там сивото ежедневие и не се прави на мъжле в анонимните форуми?
139
6
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До Т: няма нужда да ни описваш житието си, ясно е, че си крадлив и мечтаеш държавата да взима от работливите и да ти дава на теб за да съществуваш. Карай си там на комсомолская права и си пусни пак клипче с бай Копейкин как то обеднява, че идва обещания цоц! Колкото до кредитите, спокойно, все ще вземеш някой апартамент от умрял роднина и банката ще си вземе парите!