Младите не работят, не приемат модела работа до края на живота

Старото поколение разглезило работодателите, раздаването не е ценност
16 авг 2023 18:00, Анисия Иванова
238

Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29 години влиза в групата на бедните, показват данни на Евростат. Само 56% от младежите на тази възраст работят, при средно 65% за страните от Европейския съюз. Забелязва се голям дисбаланс между очакванията на младите и работодателите.

"Аз не бих нарекла тези младежи бедни. Това, че не искат да работят, е свързано с това, че са намерили формулата да не гладуват и да се чувстват добре. По-голямата част от поколението Z имат различно разбиране за работата. Те се чувстват добре и не вярват, че работата трябва да ги съпътства до края на живота им. Има доста разминавания между очакванията на работодателите и на младите хора. Има работодатели, които се опитват да експлоатират хората и това води до разбирането на младите. Разбира се, има работодатели, които имат добри условия", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тя сподели, че нейното поколение е разглезило работодателите. "По-възрастните се раздават повече и създават разбирането, че по всяко време са налични, което сега не е ценност на новото поколение", обърна внимание тя.

Според госта младият човек иска да има своето свободно време и да се занимава с неща, които харесва. Работата вече не е просто за пари, а е нещо, което му харесва и иска да прави.

"Много от тях се насочват към предприемачество. Отдавна трябваше да погледнем за вноса на кадри отвън, което ще се окаже добър изход за нашата икономика", коментира Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта засегна и темата за инфлуенсърите и възможността за получаване на доходи от социалните мрежи. Тя сподели, че с развитието на света и технологиите работата става доста атипична.

"Има много начини за изкарваме на пари, които не са обхванати от трудовото законодателство. Това не е само в България. Има млади хора по целия свят, които не работят. Такъв е трендът, който, за съжаление, трябва да следваме. Работодателите трябва да измислят все повече начини за задържане на хората", заяви гостът.

Според нея всичко е индивидуално и все пак има и млади хора, които искат да работят. Василева прогнозира, че е възможно да увеличим пенсионната възраст и да намалим годините, в които младежи могат да работят. Тя смята, че трябва повече разнообразие и съобразяване от страна на работодателите.

В края на разговора беше повдигната темата и за заплатите.

"Следващата година следва минималната заплата да е 930 лв. Това е ориентир. Съответно няма как работодателят да очаква някой младеж да се съгласи да работи под 1000-1200 лв. Абсолютно не звучи логично. Липсата на опит не значи, че не трябва да им се дава шанс да пробват. Работодателите са гъвкави, но законодателството трябва да бъде адаптирано по-добре", каза Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
36
 
! Отговори
Шарлатанин преди 9 месеца
Абсолютно вярно! Младите са по-комерсиални, нямат възпитанието и навиците на по-възрастното поколение по отношение на трудовата дисциплина. В същото време, е вярно, че 90% от работодателите са селски тарикати, чието отношение към работниците и служителите, се изразява в закостенялото разбиране, че те са им длъжници само защото им е осигурена работа и един вид са крепостни, които трябва да получават колкото рабатадателят има на сърце, да търпят грубо и цинично отношение и през ум да не им минава
137
4
 
16
 
! Отговори
До Радослав преди 9 месеца
Гледам,вмирисаното счетодителче Радко,нещо много насериозно се е взело? Хайде по спокойно бре цървулаn такъв?
136
6
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До Т: и как реши, че не работя в България бе продажна копейка такава? Най са ми забавни такива цоцмозъчни биомаси като теб. Всеки който не го мързи и не циври за мана небесна от държавата за тях е експлоататор, капиталист, продажник или каквото там е цоцмодерно! Не драга биомаса, проблема не е в околните, а в теб, че живееш като скот, защото ако те болеше колкото те мързи да си умрял още в ембрионен стадии! Затова мечтаеш за гарантиран базов доход, за да вегитираш пред телевизора и да не работиш
135
11
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До Т: скъпо хленчещо комунопитекче, никой на този свят не е длъжен да те хрантути и да ти осигурява каквото и да е! Комунизма умря и е редно и вие мързелите да го последвате! Като искаш ще работиш, ако искаш повече ще работиш за себе си, но за целта се иска знания, смелост и капитал. 3 неща които на теб винаги ще ти липсват, затова цял живот ще си социално слаб и мечтата ти ще е да станеш телкаджия и държавата да ти дава гарантиран базов доход за да може да съществуваш пред дивана!
134
3
 
5
 
! Отговори
Т преди 9 месеца
До Радослав не ми развивай теории . Нямаш го толкова сивото . Като се върнеш в бг да работиш можеш да споделяш мнение , продажник !
133
15
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До Т: драго кенефче, заплатата не се дава, защото бизнеса не е социална програма за телкаджии като теб, а се заработва! Ти продаваш знанията и времето си за Х пари, като знанията и времето което влагаш са Х няма как да вземеш У! Ако не ти харесва, регистрираш фирма, работиш за себе си и вадиш Д пари, ама само Д да не е по малко от Х, че тогава ще ти стане ясно защо трябва да си на минималната! Помниш ли лафа от соца: и да искат немогат да ни платят толкова малко колкото им работим!
132
10
 
21
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 9 месеца
НЯМА РАБОТОДАТЕЛ, КАПИТАЛИСТ, КОЙТО ДА НЕ ЕКСПЛОАТИРА И ОБИРА РАБОТНИЦИТЕ СИ ! ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ, КАПИТАЛИСТИ, ПЕЧЕЛЯТ И БОГАТЕЯТ ЕДИНСТВЕНО НА ГЪРБА НА РАБОТНИЦИТЕ СИ. САМИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ НИЩО НЕ МОГАТ И НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ САМИ. НЯМА НОРМАЛЕН МИСЛЕЩ ЧОВЕК ПО СВЕТА КОЙТО ДА ИСКА ДА ИМА РАБОТОДАТЕЛ. ЗА КАКВОМУ Е ?! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ОБИРАН ТРУДА МУ. НАРОДА ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ ЕДИНСТВЕНО И ЗА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕ. РАБОТОДАТЕЛЯ, КАПИТАЛИСТА Е ПО ЛОШ И ОТ РОБОВЛАДЕЛЕЦА
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
иконимисти , журналисти , юристи , психолози , социлози идруги дека им викате интелегенция са просто измамници .. бъркате наука с религия ..
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тарикатите да си бачкат сами или да си вкарват "братушки" от Нигер. Балъците в България свършиха. Или по е направете партия като копейката да си купите къща и да живеете от субсидия.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Верно? Ама приемат,до краят на " животеца" си,да Ядат,скат и забършат сексуално или пък " тях" самите? Деградирало общество сме вече и това си е!
128
3
 
5
 
! Отговори
Т преди 9 месеца
До Радослав като ти чета лайнята веднага разбирам че не работиш в БГ е мишок !
127
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 140: и мило нещо: митничарите, депутатите, големите бизнесмени, държавните *** и тема подобни са от вашите бе! Дърти комунисти със стърчащи червени книжки! Така, че като ревеш срещу тях, ти ревеш и срещу себе си защото сте един дол дренки! Какъвто си и ти, такива са и те! Все гледат чуждото да краднат и ги мързи да гледат! Така, че цивриш срещу грешните, сърди се на себеподобните си, че те експлоатират!
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе хора осъзнайте се,какво са 605 лева и "огромното"повишение през 2024 година-723 лева,къде и колко ще живеете за да се унижавате с подобен род подаяние?
125
2
 
1
 
! Отговори
Т преди 9 месеца
До РадославТи работодател ли си е кенев ?
124
2
 
13
 
! Отговори
T преди 9 месеца
Като не могат да дават добри запалти , ми да фалират или да бачкат по 15 часа , да еа и въшливите ви работодатели !
123
11
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 140: Еми анонимно нещо: прави фирма и почвай да даваш справедливи заплати! Ама за целта се изисква да ти стиска, да имаш бъбрек, да си на работа всеки ден преди работника и да си тръгваш след него, той 5 часа изтърва химикала и забравя, а ти цяла нощ мислиш каква работа да му намериш, търси капитал и почвай, ще имаш гора от работници! Ама най лесно да циврим, че ония имал мозъка и смелостта да се опита и сега има бизнес с 10 работника, а ти още чакаш на баба си на пенсията и ревеш!
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във ФМИ , Физическия и ТУ-София все още има незапълнени места държавна поръчка за тази година , който е недоволен и му са малко парите да бега да се запише..
121
4
 
16
 
! Отговори
t преди 9 месеца
не може да очакваш хората да се гърбят за 1000 . минималната заплата от 1000 лв трябва да е за 4 работни . Ако работодателя иста 5 и повече дни да приготви едни 2000 и нагоре . Свърши с любимия израз на работодателите : чакат на опашка ! ! !
120
2
 
5
 
! Отговори
До КОМУНИСТ преди 9 месеца
Не те знам къде битуваш,ама вземи се поогледай около себе си,кой владее всичко,кой е"работодателят"където и да погледнеш,отвсякъде надничат едни червени муцуnи,техните отрочета а вече на дневен ред са и техните внуци?
119
1
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 9 месеца
Дъртите ще пукнат и цялата тая *** ще чака на държавата. Лошото е, че вместо да ги накара да работят и тя ще почне да ги храни