"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"

Има прекрасен климат, вкусна храна, евтино е, казват германски пенсионери
20 авг 2023 09:36, Елка Василева
159
"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си. Изгодно за страни като България, защото така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, пише германският "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Клиентът в месарницата на малко черноморско градче в България изглежда от главата до петите като германец. Сочи към една от тавите и ясно артикулира думата "котлети". "С кокал или без кокал?", пита продавачката. Тук германецът (да го наречем Гюнтер) вече е безпомощен, та се налага да му помогне преводач. Оказва се, че живее вече от две години в едно село на няколко километра навътре. Купили си къща заедно с жена си, също пенсионерка. И се чувстват много добре. Ще се върне ли някога в родния си Карлсруе? - питаме го. "Германия? Никога повече. Тук е чудесно, прекрасен климат, вкусна храна, евтино." Така звучат мотивите и на други германски пенсионери, заселили се край Черно море в България.

Още по темата
Стотици хиляди получатели на германски пенсии постъпват като тях: търсят "финална дестинация", където да живеят на добър климат и ниски цени. Един от тях е Андреас Йолер, който също си търси такава дестинация и мисли включително и за България. В германския седмичник "Ди Цайт" той между другото пише:

Стотици хиляди германски пенсионери живеят в чужбина

"Около 260 000 германци харчат пенсиите си извън Германия - това показва последната статистика на Службата за пенсионно осигуряване. В това число не влизат онези, които са пристигнали в страната като трудови мигранти и се връщат в родината, за да прекарат там залеза на живота си. Дали моето семейство скоро ще влезе в тази статистика? Повечето хора, които решават да предприемат подобна стъпка, гледат да сведат до минимум рисковете, които крие един такъв план. В Австрия например са се заселили 28 000 германски пенсионери, в Швейцария - 26 000. Именно тези две дестинации оглавяват списъка на държавите, предпочитани от германските пенсионери в чужбина. Освен всичко друго, там говорят немски, а думата "шницел" е изписана без правописни грешки в ресторантското меню", пише авторът на "Ди Цайт".

Гюнтер би добавил, че и котлетите в месарницата са езиково по-лесно достъпни. Но както Гюнтер, така и авторът на "Ди Цайт" имат друг, по-важен мотив за търсене на ново пенсионерско пристанище:

"Налага ни се да изберем някоя по-бедна страна, за да можем да запазим определен стандарт на живот. Страна, където нашите спестявания за годините, в които евентуално ще имаме нужда от професионални грижи, няма да се стопят изцяло. Европейското решение да се изплащат пълни пенсии, независимо в коя европейска държава живееш, е много изгодно и за едната, и за другата страна. Така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, където подпомагат икономиката и изграждането на инфраструктурата. А на нас, пенсионерите, ни се позволява повече гъвкавост на старини - за да изкараме още няколко хубави години", пише авторът на "Ди Цайт" и добавя: "Можем ли да си представим да се заселим в някой "пенсионерски рай" в Испания? Или пък в България? Там, където има Лидл и Кауфланд, където в кафенето ще срещнеш германски мигранти, които обсъждат любимата си тема: как тук, за разлика от Германия, нищо не функционира както трябва...".

Броят на германците в България тепърва ще расте

Тези наблюдения на Андреас Йолер напълно се потвърждават от един негов сънародник, когото ще наречем Дитер. Той се грижи именно за това в България нещата да функционират както трябва. Дитер също живее в българско село близо до северното черноморско крайбрежие. Къщата му е чиста и подредена, а в плевнята е отворил истинска германска работилница - с всички необходими инструменти и пособия, докарани от родината му. Дитер ремонтира и поправя всичко възможно - и хората от околността го обичат. Разплащането често пъти е натурално, но Дитер и съпругата му нямат нищо против: германските пенсии им стигат в България. А като тях са още хиляди германски пенсионери. И броят им тепърва ще расте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
5
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
До до МорскиАз на море не ходя защото имам басейн. Но да обиждаш непознати хора е признак на ниско възпитание.
67
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко хубаво, но като го тръшне Гюнтер инфаркта, докато стигне до болницата в БГ и ще е опънал петалата. Колкото повече напредва възрастта, толкова по зависим ставаш от здравеопазването в държавата, в която живееш. И Гюнтер накрая ще го разбере, но по трудния начин
66
1
 
14
 
! Отговори
До 73 преди 8 месеца
Наеми от рода на 1500 евро има само в Мадрид и Барселона. Няма как 40 години наемът да ти е бил 200 евро и изведнъж да стане 1500 евро. Наемите растат спрямо ръста на цените на имотите. А 200 евро наем в Испания има само по селата. Освен това то сума си българи, които живеят постоянно в Испания си купиха апартаменти с ипотеки, пък какво ли остава за испанците.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На всякъде проблемът са наемите. Ако имаш собствено жилище с 2000 евро ще живеете сносно и в Германия, В Испания има много хора които цял живот са били под наем и не са очаквали че точно като ще се пенсионират наемът от 200 ще скочи на 1000-1500 евра,
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сърди се на украинците,те говорят руски във Варна .
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И от българските пенсионери има които живеят добре. Мои роднини вземат около 1300-400 общо, живеят в собствен апартамент, не пушат, нямат автомобил за който да харчат хилядолетие всяка година и им остават за някоя почивка в България и чужбина
62
7
 
17
 
! Отговори
Морски преди 8 месеца
Отново глуповато насочване на вниманието в друга посока. Защо не напишете, че по Черноморието почти не е останал не нает имот от рускоговорящи. Морските алеи са озвучени от писклива руска реч на хора с посредствено възпитание, които приемат емоционалното си поведение за изтънчен маниер. А какво се случва в МОЛовете е без коментар, вече не е възможно да се пазарува спокойно.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гюнтер е безпомощен, та се налага да му помогне преводач. Води ли си преводач, плаща ли му или някой тyeзeмен-добряк-бедняк с радост го обслужва безплатно?
60
0
 
9
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
До АнонименХарчат си пенсиите тук. Както правя и аз. Даже съм и проводител за забавление. Със немска пенсия. Съседите ми са приятелско семейство със три деца, които откараха 17 години във Англия. Аз имам само едно. Във балкана не е зле да знаете. След цялата робия дме си го заслужили.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Гърция също е пълно с немци пенсионери,ама явно са с по-високи пенсии там.Има и франсета,и ингилизи.Затова цените станаха високи на имотите.Български пенсионер няма как да купи там с мизерната пенсийка.Комунистите тук пари не дават!!!!
58
0
 
17
 
! Отговори
Български германец преди 8 месеца
Германия пенсиите не са това което бяха. Също вземете в предвид, че емигрирайки там вие ще бъдете с поне 10 или 20 години назад спрямо трудовия стаж. Ако отивате като нормално семейство, първите 5 години ще бъдат много трудни, след това ще имате що-годе среден за страната живот, докато работите. Разбира се ще трябва да плащате ипотека, защото нямате наследство в Германия. Всичко това коства много, а пенсията вероятно няма да ви стига напълно.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Влизали пари в България! Ами да ги обложим с данък общ доход. Поне наистина да има някаква полза, освен ценови балони
56
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е част от съвременното робство, на немските пенсионери сме длъжни да предлагаме немски цени така както техните вериги ни продават по-скъпо от колкот в Германия!
55
2
 
27
 
! Отговори
Ходил в Мюнхен преди 8 месеца
Само 2 месеца стоях там. Не за работа, а на гости. Не ми харесва. Много ограничения - от толкова до толкова да не се вдига шум, това да не се прави, онова да не се прави, нямаш право на мнение различно от масовката, задължително трябва да си ПРО-геей, ПРО-лиибераст и ПРО-джеендераст. А също и ПРО-исляямист. Ако не споделяш тия "ценности" си Путиниист, русофил и не принадлежиш към тях. Построили са комунизмо-фашизма. В модерната му форма.
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дойдат римляните, разбият му къщата, гепят му всичко и ще има пак обратно в Германиистан.
53
8
 
5
 
! Отговори
Български германец преди 8 месеца
И аз го мисля към пенсия някъде да си се прибера. Докато човек е активен и има свободно врме в България е по-добре за живот.
52
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смотани германски старци, да си живеят в Германия.
51
1
 
22
 
! Отговори
До 86 преди 8 месеца
И колко мислиш, че са немските пенсии ? Над 1000 евро вземат само тези с над 40 години трудов стаж и то с големи заплати дето са получавали .
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ама с немски пенсии :)))
49
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
Още преди 20г Ердоган направи вилни селища на Дарданелите- Те са почти безплатни -за пенсионери от Германия (всъщност турци с германско гражданство) И така Ердоган "дръпна' доста % от Пенсионният фонд на Германия))