"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"

Има прекрасен климат, вкусна храна, евтино е, казват германски пенсионери
20 авг 2023 09:36, Елка Василева
159
"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си. Изгодно за страни като България, защото така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, пише германският "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Клиентът в месарницата на малко черноморско градче в България изглежда от главата до петите като германец. Сочи към една от тавите и ясно артикулира думата "котлети". "С кокал или без кокал?", пита продавачката. Тук германецът (да го наречем Гюнтер) вече е безпомощен, та се налага да му помогне преводач. Оказва се, че живее вече от две години в едно село на няколко километра навътре. Купили си къща заедно с жена си, също пенсионерка. И се чувстват много добре. Ще се върне ли някога в родния си Карлсруе? - питаме го. "Германия? Никога повече. Тук е чудесно, прекрасен климат, вкусна храна, евтино." Така звучат мотивите и на други германски пенсионери, заселили се край Черно море в България.

Още по темата
Стотици хиляди получатели на германски пенсии постъпват като тях: търсят "финална дестинация", където да живеят на добър климат и ниски цени. Един от тях е Андреас Йолер, който също си търси такава дестинация и мисли включително и за България. В германския седмичник "Ди Цайт" той между другото пише:

Стотици хиляди германски пенсионери живеят в чужбина

"Около 260 000 германци харчат пенсиите си извън Германия - това показва последната статистика на Службата за пенсионно осигуряване. В това число не влизат онези, които са пристигнали в страната като трудови мигранти и се връщат в родината, за да прекарат там залеза на живота си. Дали моето семейство скоро ще влезе в тази статистика? Повечето хора, които решават да предприемат подобна стъпка, гледат да сведат до минимум рисковете, които крие един такъв план. В Австрия например са се заселили 28 000 германски пенсионери, в Швейцария - 26 000. Именно тези две дестинации оглавяват списъка на държавите, предпочитани от германските пенсионери в чужбина. Освен всичко друго, там говорят немски, а думата "шницел" е изписана без правописни грешки в ресторантското меню", пише авторът на "Ди Цайт".

Гюнтер би добавил, че и котлетите в месарницата са езиково по-лесно достъпни. Но както Гюнтер, така и авторът на "Ди Цайт" имат друг, по-важен мотив за търсене на ново пенсионерско пристанище:

"Налага ни се да изберем някоя по-бедна страна, за да можем да запазим определен стандарт на живот. Страна, където нашите спестявания за годините, в които евентуално ще имаме нужда от професионални грижи, няма да се стопят изцяло. Европейското решение да се изплащат пълни пенсии, независимо в коя европейска държава живееш, е много изгодно и за едната, и за другата страна. Така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, където подпомагат икономиката и изграждането на инфраструктурата. А на нас, пенсионерите, ни се позволява повече гъвкавост на старини - за да изкараме още няколко хубави години", пише авторът на "Ди Цайт" и добавя: "Можем ли да си представим да се заселим в някой "пенсионерски рай" в Испания? Или пък в България? Там, където има Лидл и Кауфланд, където в кафенето ще срещнеш германски мигранти, които обсъждат любимата си тема: как тук, за разлика от Германия, нищо не функционира както трябва...".

Броят на германците в България тепърва ще расте

Тези наблюдения на Андреас Йолер напълно се потвърждават от един негов сънародник, когото ще наречем Дитер. Той се грижи именно за това в България нещата да функционират както трябва. Дитер също живее в българско село близо до северното черноморско крайбрежие. Къщата му е чиста и подредена, а в плевнята е отворил истинска германска работилница - с всички необходими инструменти и пособия, докарани от родината му. Дитер ремонтира и поправя всичко възможно - и хората от околността го обичат. Разплащането често пъти е натурално, но Дитер и съпругата му нямат нищо против: германските пенсии им стигат в България. А като тях са още хиляди германски пенсионери. И броят им тепърва ще расте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пръ първата визита на български доктор или болница са си били камшиците бухахахаха
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е извода - България е рай докато си ученик и не мислиш за сметки и не ти се налага да работиш. И когато вече се пенсионираш, но на западна пенсия.Ако не си ИТ, мутра или политик по-добре да работиш в чужбина.
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига идиотиии,не повече от хиляда лица с германски произход получават което означава и харчат своите пенсии във Бъ лгария,това на фона на близо 18 милиона германски пенсионери е нищожен процент или казано по малко от 0.01 процента от германски люде на преклонна възраст са решили да прекарат своите старини тук!
85
1
 
12
 
! Отговори
до и.диоти преди 8 месеца
Парадокс, но колкото по-развита и богата е една дъжава, толкова по-висок е жизненият стандарт, тоест, живота е много по-скъп! Дойчовците Баба и Дядо в Германия живеят доста Скромно с 1800 евро обща пенсия, но за това пък в по-бедните държави си живеят като Лордове, без лишения!!!!! "По-добре пръв на село, отколкото втори в Рим" - Гай Юлий Цезар. Та, кои са "и.диотите" и кои са умните е въпрос на индивидуална трактовка. -))))))
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много весело, българите се изнасят, германци и др се нанасят, след тях децата им наследяват придобитите имоти и имало едно време ......:))
83
4
 
11
 
! Отговори
Идиоти преди 8 месеца
Няма нормално мислещ човек който доброволно да иска остане в Мангалия, освен дементните немски дъртаци разбира се...
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма пенсионна система която да издържи на измамата която ни сътвориха последната година, няма и не е измислена! Правете си сметката дали и вие ще разчитате на пенсията или е време да се осигурите по друг начин!
81
2
 
7
 
! Отговори
до анонимен 91 преди 8 месеца
Ами видимо само 1% от немските пенсионери са умни!!!!! При 900 евро миимална пенсия, баба и дедо германци получават 1800 евро!!!! С тези пари могат доси живеят царски в Азия - Бали, Тайланд, Филипините, Виетнам..., в някои арабски държави - Тунис, Алжир, Мароко, ОАЕ, в Южна Европа - островите на Южна Италия (Сарддиния и Сицилия), на Гърция, в Бг..., а да не забравим - Куба!!!
80
0
 
5
 
! Отговори
ПЪЛЕН ФЕЙК... преди 8 месеца
Но комент!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 21 000 000 пенсионери в Германия, 200 000 живеят в чужбина, това е 1%. Демек 99% от немските пенсионери са си в Германия. Нека не правим от мухата слон.
78
14
 
5
 
! Отговори
Трий пропагандата преди 8 месеца
До свобода на словото - коментари на руски троловe се трият, това е най-нормалното нещо. Про-руски платени лакърдии не са свобода на словото, ами засиране на обществения живот с болни идеи и разбирания. Нормално е да ги трият, аз ако бях собственик на тоя смешeн уебсайт, щях да ги трия трижди повече.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проти такива мигранти не възразявам. Нито пък против женени /омъжени за наши граждани. Или пък доведени от работата им. Ама мюмюни и на Кристалина инжинерите не ги искам в страната си.
76
3
 
10
 
! Отговори
До мързеливите преди 8 месеца
По принцип няма как да те наемат за програмист като математиката ти е на ниво 2ри клас. Виж, никой никого не кара насила да работи. Хората сами отиват. Правилата на живота във всяка една държава са, който не е учил, върши най-гадната и нископлатена работа. Така е в живота, ако не си разбрал принципите, прецени дали си струва да се мъчиш.
75
12
 
15
 
! Отговори
Мързеливите преди 8 месеца
Германци не искат да работят най-мръсната работа за това и се създаде ЕС за да може да си наемат безплатни роби! У.РЕТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ
74
0
 
10
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
Не съм го трил аз. Обидата е че съветваш човека да се търкалял по кафявоморието. Той там си живее. Мутрите със бетонните си бастилии освиниха българското черноморие. Затова никога няма да стъпя там. Във Бели Осъм има балканска пастърва. Между другото съм обиколил целият свят.
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като ги оберат три пъти и идат на доктор два пъти ще се откажат бърже и ще плачат за Дойчланд
72
0
 
16
 
! Отговори
свобода на словото преди 8 месеца
117 коментара почти половината изтрити :) бахтва дойче веле
71
0
 
8
 
! Отговори
до Троян преди 8 месеца
Къде прочете обида?А и защо изтриха поста?Кое точно правило беше нарушено?!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ко?Не!
69
0
 
17
 
! Отговори
коко преди 8 месеца
Ами за ромале знаят ли ?чували ли са?