Хинков: Увеличението в "Спешна помощ" остава 22%

Предишните правителства не са обърнали внимание на проблема
21 авг 2023 15:29, Стела Стоянова
11
Хинков: Увеличението в "Спешна помощ" остава 22%
Снимка БГНЕС

“В края на втория месец от управлението ми сме постигнали увеличение на заплатите в ЦСМП от порядъка на 22%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

“Многократно това го бяхме заявили на Синдикат “Защита”, срещал съм се няколко пъти с тях, бях толерантен, но не разбирам методите, които те използват. Най-лесно е да се поиска оставка. Проблемът е свързан с това, че заплатите в Спешна помощ не са били обект на внимание на предишни ръководства”, заяви още Хинков.

Здравният министър обясни, че след представената таблица за увеличение на заплатите е станало ясно, че техните искания надминават 30 млн. “Поради това направихме три варианта за увеличение, това, което се договорихме на Тристранния съвет, беше да се вземе вторият вариант, с който с 25% се увеличават заплатите в Спешна помощ”, поясни проф. Хинков.

Още по темата

Здравният министър поясни, че с 258 лв. ще се увеличи заплатата на шофьорите на линейки. “Основната им заплата става около 1550 лв. Разликите между лекар и шофьор е 300 лв. Разговорите със Синдикат “Защита” приключиха”, подчерта той.

Заместник- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че общата сума за увеличение на заплатите ще е 22 млн. от 1-ви август до края на годината. “Лекар с две специалности ще взима 2 730 лв., това което се предлага е с 500 лв. увеличение, имаме за здравни грижи увеличение с близо 400 лв. Това е направено, за да няма диспропорция”, поясни д-р Бойко Пенков.

След брифинга протестиращите, които все още заявяват своето недоволство пред МЗ, подчертаха, че ще продължат да искат оставката на проф. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
шофьор преди 6 месеца
ХИНКОВ С 1000ЛВ ТИ ЖИВЕЙ НА 1000 22% СА1222 А КУПОНИТЕ ПО2ЛВ ЗА КАКВИ 1500 ГОВОРИШ КОЙ ЗАБЛУЖДАВАШ.ДО 2 ГОДИНИ НЯМА КОЙ ДА КАРА ЛИНЕЙКИТЕ.А КАТЕГОРЯТА ТРУД ГЛАС В ПУСТИНЯ. ДО КОГА ЩЕ ТЕ ЧАКАМЕ.ВСИЧКИ ШОФЬОРИ ЩЕ ТИ ДОЙДЕМ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тоя няма да е вечно министър с облаги ще остарее още повече и ще има нужда от помощ
10
7
 
1
 
! Отговори
Трябва преди 8 месеца
Да се отвори ниша за частните линейки
9
1
 
4
 
! Отговори
Да вдигнат преди 8 месеца
Заплатата на онзи шеф на болница дето е декларирал милион и половина доход с 22 % изглежда значителна сума
8
0
 
5
 
! Отговори
За ония преди 8 месеца
С 10 бона заплата , като министъра, 22 % си е съществено увеличение, но за ония със заплата около жизнения минимум е друго. Сития на гладния не вярва.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Здравната система е разбита на отделни ФЕОДАЛНИ ВЛАДЕНИЯ, които правят България да е страната от ЕС, където ЪЕ УМИРА НАЙ-РАНО.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо НЕ ЧУВАТЕ за ЗАПЛАЩАНЕТО на ТРУДА в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: медицинска сестра - 1500 лева, лекар със специалност - 2 100 лева. Кога ще бъдат премахнати т.нар. клинични пътеки, който ФЕОДАЛИЗИРАХА медицинската общност раздавани без критерии и правила от длъжностните лица - Началници на Клиники, на Отделения и Директори на Болници?????
5
1
 
7
 
! Отговори
Васко кръпката преди 8 месеца
Дали имат или нямат тумбаци, това не е важно . . . краварско *** !Подкрепям ги с "две ръце", защото те са "първопроходците" за свалянетона това предателско правителство на страната !
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо според Националния Рамков Договор (НРД) заплатата на лекар със специалност е 2100 лева??????В Спещна помощ 2730 лева?????Затова много отделения ще затворят подобно на Детското отделение в Болницата във Враца.Господин Василев (финасов министър), моля за Вашето компетентно отношение?
3
4
 
2
 
! Отговори
ИТ преди 8 месеца
22% увеличение е нечувано дори в ИТ сферата!
2
3
 
11
 
! Отговори
лекар преди 8 месеца
Стачка!!! Без стачка нищо няма да се промени и ще си останем на дъното. Не може вече 2-3г. да имаме ифлация по 20% на година, и насреща да ни се подиграват. Не става. Стачка! Ако и това не помогне, да си търсят други шофери и лекари. Промяна трябва, а не подмяна.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви са тия тумбаци на снимката бе отслабвайте.