Тревожно: 10% от работещите са под линията на бедност

Ръстът на доходите да е обвързан с производителността на труда
Обновена: 24 авг 2023 11:06 | 24 авг 2023 11:03, Анисия Иванова
154

Всеки пети у нас живее под линията на бедност. Синдикатите настояват от догодина размерът на линията на бедност да стане 526 лв. От КНСБ настояват за реален ръст на доходите, а не само покриване на инфлацията.

"У нас всяка година се определя нова линия на бедност. От 2021 г. сме с нова методика. Тя съобразява българската линия на бедност с линията на бедност, съобразена с изследването на Евростат. Синдикатите надигат глас България да поиска промяна в европейската методика. Статистиката е тревожна - 23% са под линията на бедност, това са над 1 млн. и 600 000 души", каза бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Тя определи като тревожно, че 10 процента от работещите хора са под линията на бедност.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов отбеляза увеличението след промяната в методиката.

"За миналата година увеличението беше 90 лв. Линията на бедност беше от порядъка на 420-430 лв., стана 504 лв. Заради тази промяна увеличението беше чувствително. През тези две години на сериозен инфлационен натиск голяма част от плащанията на държавата към населението се увеличиха. Проблем са българските условия. Доходите са ниски и линията на бедност също е на ниско равнище", коментира Войнов.

Според него действащата методология достатъчно прецизно измерва ситуацията в страната.

По думите на Христова първият ефект ще бъде за хората, които ще получат целеви помощи за отопление. "Много кардинални промени има в Закона за социално подпомагане. Те са свързани с линията на бедност", допълни тя.

Ръстът на доходите трябва да е обвързан с производителността на труда в държавата и развитието на икономиката, категоричен е събеседникът ѝ.

"Опитът да се влияе върху върху доходите на населението чрез увеличаване на всякакви помощи и заплати натоварва бизнеса. Статистически доходите в България са едни от най-високите, дори България е на първо място в ЕС по увеличение на доходите. Трябва да се създадат условия за по-добро икономическо развитие и привличане на инвестиции", подчерта Войнов.

Христова напомни, че минималната работна заплата през 2000 г. е била 65 лв., а сега е 780 лв., което е значително увеличение.

"През 2005 г. имаше доклад на Световната банка, който искаше да измери бедността в България. Критериите може и да са били различни, но стигат до обективни заключения. Тогава 16% от населението беше под линията на бедност. Сега сме на 23% - не е добра тенденция", смята бившият социален министър.

Войнов коментира и темата за Бюджет 2024 ч. "Основният дебат, който трябва да бъде воден за бъдещия бюджет, е за неговата структура", уточни икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
2
 
! Отговори
Определено преди 8 месеца
много тревожно и защото е свръх тревожно, се взема решение да излизаме на свободния пазар за електроенергия....За да се успокоят някои "тревожни" хора..., които не могат да преживеят факта, че все още България и българите съществуват..
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 145, нали знаеш: на кривата ракета.. космосът и пречи :) та и твоята работа.
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 143 За моите позиции не бери грижа. Аз си знам какво ми струват и още по-важното, знам как пречат за-нищо-не-ставащите. Ти явно не си попаднал на подчинен, който не се страхува да ти каже в лицето какви са ти кривиците и как пречат на трудовия процес вместо да го стимулират определени твои плиткоумни протежета. Освен разбира се, ако не си кадърен и отговорен ръководител, каквито също има. Но и онези от другия вид никак, ама никакне са малко. Може би просто още не сме изживели соца.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
само 10% от работещите ли са под линията на бедност?... не вярвам, според мен само 10% са над линията и то с много!
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не съм Катя, как определяш кои са ставащи и неставащи? Ти защо не си на тези позиции? Къде са тези позиции? В частни компании? В държавна администрация? Какво опита да се качиш на такава позиция? Защо се провали? Какво виждаш като възможност за да промениш личната си ситуация? Това са въпросите, които задавам на подчинените си когато чуя подобно мрънкане. Карам ги да се замислят върху собствените си липси. Някои успяват. Други не. Наблюдението ми е, че по-умните успяват. Опитай. работи.
105
1
 
3
 
! Отговори
Не съм Катя преди 8 месеца
До Анонимен 140 Бедата е там, че у нас продължават да бъдат на неслучайни длъжности и дори на високи постове голям процент от неставащите.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сержант Не си наясно, сърджънт. Някои не са имали избор - осигурява се на толкова, колкото е определила държавата. И не винаги е имало възможност да се избира къде да се работи.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До КАТЯ, какво каза, че така те засегна? Факт е, че огромен процент хора са функционално неставащи! Чак е плашещо колко са много.
102
2
 
1
 
! Отговори
КАТЯ преди 8 месеца
До СержантГОЛЯМ ЗАЛЪК ХАПНИ ГОЛЯМА ДУМА НЕ КАЗВАЙ НЕ ЗНАЕШ УТРЕ КАКВО ТЕ ЧАКА СЪР!!!!!!!!!!!!!!!!
101
1
 
6
 
! Отговори
Хари-Коко преди 8 месеца
ЦЕНИТЕ ПАК ТРЪГНАХА НАГОРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
100
2
 
5
 
! Отговори
Ти кажиЕксминистърке преди 8 месеца
не само за работещите, които все пак имат възможност за избор, но и за онези трудови пенсионери с пълен стаж, които са били задължени да се осигуряват така, както е преценила държавата, защото са били в институции на бюджетна издръжка. Не ми припявайте, че такива са дремали на спокойна работа без да вършат почти нищо. Някои са работили здраво, нямали са друг избор, защото най-зрелият период от трудовият им стаж е съвпаднал със зверската безработица в Бг и днешният им хал зависи само от държавата
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 134, а можеше да си го спестим, ако бяхме въвели тест за интелигентност. Не знам що ни трябваше да им предоставяме достъп до интернет. не го заслужават!
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сержант, изключително си занижил числото. Били са 80%. Сега същите тези 80% не могат да се оправят и да започнат да печелят нормално. техни представители седят тук по цял ден за да мрънкат колко са бедни и никой не им дава пари. Освен това обиждат можещи и ставащи. Виж коментарите по-долу. Гнисаляк около 90% от написаното. И тези хора искат заплата! Потресаващо е, че изобщо някой ги е наел и им дава дори минималка. Заслужата си мизерията, в която живеят!
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не бяха ИТ-тата сега селксите едеоти като онзи щяха все още да пишат по селските тоалетни както беше едно време и никой нямаше да им чете бозите.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ало хахо, такива като теб са познати като излишните хора. И да рипаш, и да не плюнчиш... за рецилкиране сте.
95
4
 
4
 
! Отговори
Ало хахо преди 8 месеца
Неолиберален сървул. Знаем ви концепциите дето ви ги пишат отвънка.Хайек и прочие нещастници.
94
5
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
Бюджета се пълни от гражданите ,бизнеса внася 10%.Та онези дето драпат за ЕС да плащат данъци като там.Да ама не.
93
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахаха преди 8 месеца
До Ало 123 ти анонимник, определено е по-начетен от теб. Изказ и поведение демонстрира той. Не ти :) Докторската степен е много над твоето ниво. Нормално е да не разпознаваш стойността ѝ. Просто си много ниска топка, чуЙЕк :) Беден си, щот си трost.
92
5
 
1
 
! Отговори
Ало 123 ти анонимник преди 8 месеца
Докторска титла по тъпотия имаш.Вижда се колко си начетен.
91
3
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
Само един мързелив и неосигурявал се човек, може да е там. При комунизма бяга 50%.