Тревожно: 10% от работещите са под линията на бедност

Ръстът на доходите да е обвързан с производителността на труда
Обновена: 24 авг 2023 11:06 | 24 авг 2023 11:03, Анисия Иванова
154

Всеки пети у нас живее под линията на бедност. Синдикатите настояват от догодина размерът на линията на бедност да стане 526 лв. От КНСБ настояват за реален ръст на доходите, а не само покриване на инфлацията.

"У нас всяка година се определя нова линия на бедност. От 2021 г. сме с нова методика. Тя съобразява българската линия на бедност с линията на бедност, съобразена с изследването на Евростат. Синдикатите надигат глас България да поиска промяна в европейската методика. Статистиката е тревожна - 23% са под линията на бедност, това са над 1 млн. и 600 000 души", каза бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Тя определи като тревожно, че 10 процента от работещите хора са под линията на бедност.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов отбеляза увеличението след промяната в методиката.

"За миналата година увеличението беше 90 лв. Линията на бедност беше от порядъка на 420-430 лв., стана 504 лв. Заради тази промяна увеличението беше чувствително. През тези две години на сериозен инфлационен натиск голяма част от плащанията на държавата към населението се увеличиха. Проблем са българските условия. Доходите са ниски и линията на бедност също е на ниско равнище", коментира Войнов.

Според него действащата методология достатъчно прецизно измерва ситуацията в страната.

По думите на Христова първият ефект ще бъде за хората, които ще получат целеви помощи за отопление. "Много кардинални промени има в Закона за социално подпомагане. Те са свързани с линията на бедност", допълни тя.

Ръстът на доходите трябва да е обвързан с производителността на труда в държавата и развитието на икономиката, категоричен е събеседникът ѝ.

"Опитът да се влияе върху върху доходите на населението чрез увеличаване на всякакви помощи и заплати натоварва бизнеса. Статистически доходите в България са едни от най-високите, дори България е на първо място в ЕС по увеличение на доходите. Трябва да се създадат условия за по-добро икономическо развитие и привличане на инвестиции", подчерта Войнов.

Христова напомни, че минималната работна заплата през 2000 г. е била 65 лв., а сега е 780 лв., което е значително увеличение.

"През 2005 г. имаше доклад на Световната банка, който искаше да измери бедността в България. Критериите може и да са били различни, но стигат до обективни заключения. Тогава 16% от населението беше под линията на бедност. Сега сме на 23% - не е добра тенденция", смята бившият социален министър.

Войнов коментира и темата за Бюджет 2024 ч. "Основният дебат, който трябва да бъде воден за бъдещия бюджет, е за неговата структура", уточни икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 8 месеца
Предлагам да реформираме съдебната система и да ни дойде един як ръст на икономиката и да зимаме по 5-6 хиляди евра заплати.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работодателят е само един обикновен наемател който наема работен ресурс от пазара на труда за да го въведе в експлоатация при определен бизнес проект с цел извличане на печалба. Работодателят наеме работния ресурс на пазарни цени от пазара, ако има търсене за някой проект, цената расте, ако има изобилие от ресурс или няма проекти - цената на работния ресурс намалява.
28
2
 
2
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
Благосъстоянието няма да се постигне с помощи, а с ръст на икономиката. Проблемът е сложен и пак опира до м.а.иотската държава - неработеща съдебна система, корупция, раздута администрация и прекалена бюрокрация, липса на конкуренция, високо ниво на престъпност и т.н. Оттам и липса на инвестиции.
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви бедни бе, бедните не ходят в Гърция през седмица, не се снимат на претрупани маси с ядене и пиене, не се снимат самодоволни на плажа. Стига с тази бедност, ревльовци, дааа колкото едно дете реве, повече му дават, доказано е. Впегнете си мозъците и се преквалифицирайте се! За смешни знания, се дават смешни заплати!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е целта, зависими и бедни слуги които изкарват за насъщния и покрива над главата, все неща които в миналото дори на робите са били осигурени.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега важното е да сапортваме Юкрейн толкова дълго колкото е необходимо.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дреме ми на сглобката бедните да го знаете какво.
23
7
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 8 месеца
Ами като не ви стига, не работете бе! Кой ви кара насила да работите и да се оставяте да ви експлоатират! Напуснете бе, има си договор за наемане на работника, подаваш заявление за напускане и ходете някъде на високи заплати да работите!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 10, направи си ити фирма и дайвай всичко, което спечелиш. Що не опиташ, а? Аз съм отворил офшорна и пращам всичко там.
21
1
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
Другаря Маркс го е казал ясно:Заплащането трябва да бъде такова ,че работната сила да може да се възпроизвежда и квалифицира ,без да остава в нужда.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 13 Краднеш от работниците и правиш наркотици.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Генерал Гурульов каза в предаването на Соловьов, че вече ги няма новомобилизираните украинци които живеят не повече от 2-3 часа на фронта. Вече са извели опитни бойци които контраатакуват мощно и професионално руските позиции. Русия вече започва смилането на стратегическите резерви на Украйна.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да благодарим на сглобката.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
После що младите не искали да работят. Ми закво?
15
1
 
8
 
! Отговори
Бъфалос преди 8 месеца
Ако няма работещи бедни - няма как да има неработещи богати т.нар. Елит
14
1
 
14
 
! Отговори
Алеко Константинов 2 преди 8 месеца
Как може човек да живее са по малко от 2000 лева на месец? А над 50 процента от Българите живеят със суми между 900 и 1100 лева! Но тези Българи НЕ са сами! Имат деца - Знаете ли колко е издръжката на един ученик? На един студент? А ако имат 2-3-4 деца? А ако са болни? А ако имат Болни родители с мизерни пенсии , които за нищо НЕ стигат? Някой мисли ли за това? Категорично НЕ! Само празни приказки и откровени простотии от трибуната в Парламента и това е! НЕ им дреме и си прибират солидните пари!
13
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 месеца
Много са и стига с тази стакмистика! Не лъжете така хората, а кой ли ви вярва?
12
2
 
5
 
! Отговори
линия на беднос преди 8 месеца
Ако имаш жилище в София си богат. В противен случай беден.
11
1
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
С 850лв в зоната на богатството ..Ю бре...