Тревожно: 10% от работещите са под линията на бедност

Ръстът на доходите да е обвързан с производителността на труда
Обновена: 24 авг 2023 11:06 | 24 авг 2023 11:03, Анисия Иванова
154

Всеки пети у нас живее под линията на бедност. Синдикатите настояват от догодина размерът на линията на бедност да стане 526 лв. От КНСБ настояват за реален ръст на доходите, а не само покриване на инфлацията.

"У нас всяка година се определя нова линия на бедност. От 2021 г. сме с нова методика. Тя съобразява българската линия на бедност с линията на бедност, съобразена с изследването на Евростат. Синдикатите надигат глас България да поиска промяна в европейската методика. Статистиката е тревожна - 23% са под линията на бедност, това са над 1 млн. и 600 000 души", каза бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Тя определи като тревожно, че 10 процента от работещите хора са под линията на бедност.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов отбеляза увеличението след промяната в методиката.

"За миналата година увеличението беше 90 лв. Линията на бедност беше от порядъка на 420-430 лв., стана 504 лв. Заради тази промяна увеличението беше чувствително. През тези две години на сериозен инфлационен натиск голяма част от плащанията на държавата към населението се увеличиха. Проблем са българските условия. Доходите са ниски и линията на бедност също е на ниско равнище", коментира Войнов.

Според него действащата методология достатъчно прецизно измерва ситуацията в страната.

По думите на Христова първият ефект ще бъде за хората, които ще получат целеви помощи за отопление. "Много кардинални промени има в Закона за социално подпомагане. Те са свързани с линията на бедност", допълни тя.

Ръстът на доходите трябва да е обвързан с производителността на труда в държавата и развитието на икономиката, категоричен е събеседникът ѝ.

"Опитът да се влияе върху върху доходите на населението чрез увеличаване на всякакви помощи и заплати натоварва бизнеса. Статистически доходите в България са едни от най-високите, дори България е на първо място в ЕС по увеличение на доходите. Трябва да се създадат условия за по-добро икономическо развитие и привличане на инвестиции", подчерта Войнов.

Христова напомни, че минималната работна заплата през 2000 г. е била 65 лв., а сега е 780 лв., което е значително увеличение.

"През 2005 г. имаше доклад на Световната банка, който искаше да измери бедността в България. Критериите може и да са били различни, но стигат до обективни заключения. Тогава 16% от населението беше под линията на бедност. Сега сме на 23% - не е добра тенденция", смята бившият социален министър.

Войнов коментира и темата за Бюджет 2024 ч. "Основният дебат, който трябва да бъде воден за бъдещия бюджет, е за неговата структура", уточни икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Хахахахахахахахахаха Има почивка по закона.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Работодател Дигат кръвен данък за здравно и не може да се лекува. Държава е мафия на фирмажии.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лошото е, че работодателите не съобщават всички клаузи по трудовия договор. Прикриват неща- като че ще спекулират с работното време, с отпуските , с осигуряването да не говорим. И като подпишеш, ти работиш 12 часа, а ти плащат за 8! Ето затова тия работодатели са за убиване
47
1
 
8
 
! Отговори
Qwerty преди 8 месеца
"Опитът да се влияе върху върху доходите на населението чрез увеличаване на всякакви помощи и заплати натоварва бизнеса."Значи бизнеса не се натоварва от лизинги на лъскави автомобили, обаче когато става въпрос за заплати направо изпада в колапс.
46
5
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 8 месеца
Мрън, мрън, мрън, мрън, мрън.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 53 Според статията не е така и заплати са ниски. Нито има работници нито заплати а са само фирми с фирмажии.
44
1
 
3
 
! Отговори
Ало Работодателят преди 8 месеца
Ами системата ги бие по главите толкова ли си кух.Няма договор няма осигуровки,а много от вас са пълни лъжци ,работиш а на края на месеца не плаща.
43
8
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 8 месеца
К'ви бедни бе? В България бедните са само на хартия. Я се огледайте. Всеки бъцка нещо допълнително на черно.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука има един дето мрънка, че другите мрънкали.
41
2
 
12
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
Най -големият мрънкач в БГ е бизнеса.Намалиха му ДДС ,а той вдигна цените до небето.Това ако имаше конкуренция не може да се случи.
40
8
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 8 месеца
Еми не подписвайте договори за наемане на работа като са изгодни само на работодателите, кой ви бие по главите да подписвате неизгодни договори!
39
2
 
7
 
! Отговори
True преди 8 месеца
Истината е, че в България има много бедни хора, но още повече има бедни само на хартия. Повсеместно работници и служители се осигуряват на минимума или близко до него, и основна част от заплатите се дава в пликчета. В нашата държавица укриването на данъци е масов спорт. Семейства с общ доход по документи 2000-2500 хил - си купуват имоти по 200-300 евра... Как? А да не споменаваме бедните-безработни роми, които само вият за помомщи, а в същото време карат скъпи коли и т.н Държава отдвана няма.
38
3
 
5
 
! Отговори
Млад учител преди 8 месеца
Щом сформират правителство, то първата работа е да си увеличат заплатите политиците. Аз съм на 28 г. и съм учител по химия. Който говори, че заплатите са ни много-лъже се! Брутната ми заплата е 1400 лв., нетната -1000 лв. Имам приятелка, планираме и бебе. От време на време по някой частен урок давам и така средно на месец си докарвам до 1500 лв. Жена ми работи секретарка в едно дружество- тя също поличава колкото мен. Ами, доволни сме, макар че може и по-добре да живеем. Учех 5 г. накрая за 1000
37
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 8 месеца
Ние българските работници сме най-почтените работници, но работодателите са непочтени и дава малко пари, малко пари дават.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е ако очаквате от къдравата куха грантаджии ка социален министър да мисли политики сте сбъркали адреса. Тя мисли за банковата си сметка и облагите!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Потенциалът на Украйна е на ръба. А ЕС все още са му останали от старите богатства, ще минат поне 1-2 години докато рухне. И тази зима, и следващата няма да студуват, за по-следващата вече не е сигурно какво ще става.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС счупи рекорд по банкрут През последните шест тримесечия броят на фалиралите организации в Европейския съюз нараства. Най-голям спад отбелязват хранителните услуги (23,9%), транспортът и складирането (15,2%), както и образователните, здравни и социални услуги (10,1%). Лидерите по фалит са Унгария (40,8%), Латвия (24,8%) и Естония (24,6%).Причините включват енергийната криза и растящата инфлация на фона на отказа от налични руски суровини.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 38 тогава що мрънкаш? Фирми колко щеш но няма работник.
32
1
 
3
 
! Отговори
Ало Работодателят преди 8 месеца
Хората работят и почтено си изкарват хляба.Нали се сещаш,ако я подкарат през просото какво ще стане,а тези договори защитават само правата на бизнеса.
31
2
 
2
 
! Отговори
дб софия преди 8 месеца
и да умрат от глад не е голяма загуба важното е ние да крадеме