Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом

Сградата пламна в късните часове на 26 август 1990 г.
26 авг 2023 10:05, Красимир Ангелов
76
Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом
Снимка: БГНЕС

На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на Партийния дом – едно от най-знаковите събития в началото на прехода.

В късните часове на 26 август 1990 г. в София е подпалена сградата на Партийния дом на Българската социалистическа партия (БСП).

Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава. В 20:40 ч. председателят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа” Константин Тренчев прави искане до един час партийното знаме и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори почти цялата сграда.

Радио "София" излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. Жертви няма.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината,  възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.  

През 1991 г. следствието  заключава, че става дума за "неангажирано поведение на отделни лица", а палежът и погромът са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Съдът връща делото четири пъти. Обвиняеми  са 38 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
кво стана със залата на народното събрание събраха се веднъж там дадоха двайсет милиона и нищо
67
2
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 7 месеца
Време му е отново
66
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Сегашните демократи изгориха делата от -дс , за да не знаем кои саПроблема е , че бг е малка и всичко се знае
65
1
 
1
 
! Отговори
22 преди 7 месеца
До До 37Като старозагорският "демократ" Марин Брайън,наследник на първите комунисти в града,сипещ огън и жупел сега по тях и Паметника в яничерски дух!Приет в ВИИ"карл Маркс" като внук на комунист активен борец против капитализма и фашизма ,протектиран след това от властта на топло място!Кой ще им повярва в искреността!?Просто платени драскачи!Нищо повече!
64
4
 
5
 
! Отговори
леля Пена преди 7 месеца
БСП ПРАЗНУВА ДЕЛОТО СИ,ИЗГОРИХА МНОГО НЕЩА,ОТ КОИТО ГИ БЕШЕ СТРАХ.
63
0
 
6
 
! Отговори
До 10 до 51 преди 7 месеца
Това не е отсега. Както казват старите хора, адет ни е. Традицията е основоположена веднага след Освобождението, когато започнали да никнат една след друга най-различни партии. Който дойде на власт, настанява на заплата първо роднините и онези съпартийци, които са му най-близки. След това започва да търси възможност да назначи и онези, които са му "селски" или "градски". Тоест, които са с произход от неговото родно място. Така се създават заверите, обединени на принципа "свой човек".
62
7
 
5
 
! Отговори
Следва преди 7 месеца
М О Ч А..... огън да го изгори.... божият огън
61
2
 
6
 
! Отговори
ДС-тата преди 7 месеца
си изгориха досиетата тогава. То това беше целта. За да може да пеят същата песен на нов глас още толкова години поне.
60
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
За разлика от тогава, сега има много партии и партийни домове. Един от бившите ни депутати ми беше преподавател но политикономия и съсвем убедено ни разправяше, че през социализъма им в България е имало много партийна система. Демек, демокрация е било. А сега пък пишете за някакв си партиен дом. Той само един ли е бил тогава. А защо тогава не го е загасил пожарникарят от Банкя. Нали и той е бил партията им. На тези от подпаления им.
59
5
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Навършват се 33 години от вътрешно-партийния Държавен Преврат в България!!!!! Тъжно...
58
3
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Толкова нагласена история беше с цел да бъдат въведени в управлението бившите служители на репресивния апарат от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков .
57
3
 
8
 
! Отговори
10 до 51 преди 7 месеца
Да, всики хабилитации са минавали през одобрение на партийните комитети. А сега през партийните комитети преминават и одобрения за чистачки в училищата в провинцията. Факт. А новата власт съвсем девалвира висшето образование. Съвсем. По примера на американската простотияяя в най- високите служби на държавата.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за най-прoстите е ясно, че кoмуняггите сами си изгориха сградата с всички компромати и се изпраха така.
55
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Помнещ, продълж.адски много хора под "едно време беше по спокойно" всъщност имат предвид кафе 4 стотинки и безлимитно "служебно" гориво в началото на 90те
54
5
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 7 месеца
Казваш, че посредством този палеж "беше изгорена истината изначално", но откъде знаеш, че всичко не е било преснето на микрофилми или на флашки, ако тогава вече е имало такива? Така могат да бъдат заставени да са послушни децата и внучетата на този и онзи, които днес минават за честни бизнесмени, защото през 1990 г. са били малолетни и после самички си били спечелили всичко. Опита ли се много да знае, ще го привикат и ще му покажат някой текст - ето какво е вършил баща ти и откъде са парите ти!
53
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
по чиста случайност изгоряха помещения, свързани с поддръжката и съхранението на архива на партията. сега по подобен почин горят архивите на руските военни окръжия.
52
5
 
2
 
! Отговори
Помнещ, продълж. преди 7 месеца
До 27 - Влязъл именно заради тези луканки, с които го гощавал въпросният негов познат и които много рядко се появяваха в някои софийски магазини - обикновено в дните на партийните конгерси. Съседът посочил от тези луканки, също и бутилка уникално нашенско вино, за което само бил чувал и попитал колко дължи. Продавачката отговорила "Другарю, тук не се плаща!" Когато ошашавен разказваше това, някои питаха виц ли е? Сега можеш да отричаш това, което написах, но все още има живи хора, които помнят.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е да се извърши отново заедно с палеж и на американското посолство.
50
2
 
4
 
! Отговори
Бански преди 7 месеца
Тез дето ни крадът от тогава до сега го запалиха .
49
5
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 7 месеца
До Анонимен 27 Ееех, анонимнико, пишеш "седесарите имаха фикс идея за луканките на комунистите". Тъй като сградата, в която се помещаваше столичният градски комитет на БКП е близо до нас, семейството ми познаваше някои хора, които работеха там. Веднъж наш съсед беше отишъл да почака във фоайето на партерния етаж един такъв познат и се осмелил да влезе в сутерена, където се знаеше, че се намира вътрешноведомственият им магазин за хранителни стоки. Ще продължа - - - -