Храните отново поскъпват, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците

Млякото скача с 50% т борсите до щанда
31 авг 2023 11:05, Стела Стоянова
136
Храните отново поскъпват,  най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците
Снимка БГНЕС, архив

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщава Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", заяви Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: храниборсипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
7
 
! Отговори
Петреъс преди 8 месеца
Не се наядохте б е 33 години - айде малко диета - армията ви очаква
59
2
 
18
 
! Отговори
Нема се притеснявате преди 8 месеца
Ние сме независими от Русия.След всяка казана дума от европедалите ,че сме независими живота ни поскъпна 30% ....ЕВРОУТРЕПКИ ЕЛАТЕ ДА МИ КОМПЕНСИРАТЕ ДЖОБА,А НЕ ДА ГО ОГРАБВАТЕ С ВИСОКИ ЦЕНИ И КРАДЕНЕ НА ВОЕННА ТЕХНИКА ОТ НАЩА ДЪРЖАВА.ПУТИН ПАСТИ ДА ЯДЕ ПРЕД ТЕЗИ ЕВРОПОСЕРКОВЦИ.СЕГА Е НАЙ-УДОБНИЯ МОМЕНТ ДА СЕ МАХНЕМ ОТ ТОЗИ ЕСБ. РДАК.ДЪРЖАВАТА НИ СТАВА ВСЕ ПО ОЩЕТЕНА ОТ КАК СЕ ПРИСЪЕДИНИХМЕ КЪМ ЛГБТИ АЛИАНСА ЕС!
58
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Требе да спреме да купуваме и цените падат, но пpocтите българи не могат да го разберат това нещо.
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ППДБ ни го скрои този "номер"!!!!
56
5
 
3
 
! Отговори
Оният преди 8 месеца
Голям ден, малък ляб...
55
7
 
11
 
! Отговори
Аблибег-а преди 8 месеца
Кир4о, Кокор и боцко ще ни ОПРАВЯТ
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато има шматки ще има тарикати. Спираш да купуваш и той го хвърля.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кви храни ве мен, Ариел гел голямата бутилка е 40 лв. 3 блокчета за тоалетната да не мирише е 14 лв. Доместосът стана и той цена.
52
6
 
10
 
! Отговори
О'бама преди 8 месеца
Яжте банана
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може още на горе, давайте бе, направо с 300% ги дигайте та да мирясате , да ви и спекулантите алчни.
50
1
 
19
 
! Отговори
Лечител преди 8 месеца
Някакви хора пишат някакви безсмислени неща. Всички знаем трайността на плодовете и зеленчуците. Когато не е изгодна цената, не се купува. След това продукцията започва да се разваля и да се изхвърля. Тогава цената се понижава, за да не се изхвърли всичко. Никой не помага по-добре в борбата с високите цени, както определянето на санитарен праг на търпимост за дадена стока. Нито политици, нито организации, нито агенции.
49
5
 
9
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 8 месеца
Кики, Денку, Ристу, Боку и Гейбриъл ви Желаят - Добър Апетит!
48
14
 
3
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
До47. Излез от Чакалнята на червените б ок л у ц и Отиди в Гърция тук е по евтина храната и си в Шенген. Ако си намериш и работа стой докато и България излезе от чакалнята. Тоталитаризма ни наказа с руската култура , българското правосъдие и мутри във власта
47
4
 
6
 
! Отговори
светлозелено бъдеще преди 8 месеца
като приемем цифровото евро ще се оправим
46
1
 
15
 
! Отговори
Фед Красивия преди 8 месеца
Искам резултата от проверката на поредните заплатажиии.Има хора на заплата дето ще проверяват.Резултат искам...Въпреки,че е ясен!!!Честита ПРОМЯНА!!!
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направо не ми се вярва как зомбираха хората и вече не помнят, че само преди няколко години една баничка беше 80-90 стотинки, а айряна по 50 ст. Сега по 2 лева баничка, 2 лева кифла, един лев айрянче.
44
7
 
14
 
! Отговори
Производител преди 8 месеца
Спекулата тепърва започва в световен план за минимум 15 години докато не оберат всичко
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Евроатлантик . . .Е как да има протестиращи, като си прибрах безделниците с палатките... Трябва някой да ги мотивира тези хора.
42
16
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Абе как ще расте цената на брашното? Преди 2 седмици взех на 99 стотинки, от две години цената не е падала под 1.20. Според мен цените падат. Ето, айрян на Балкан беше над 3 лева, тая седмица взех на 1.99. Мляко на Кауфланд с намаленията ми излезе по 75 стотинки кофичката. Комунизъм :)
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е все пак Продължаваме поскъпването се върна на власт. Нали искахте промяна. Получихте я. Вчера една жена вика на пазара 3 праскови, вече не пазаруват хората и на кг. Срам