Радев: България може да стъпи на пазара за втечнен природен газ за Европа

Днес бе подписан меморандум между „Булгаргаз“ и унгарската MVM CEEnergy
14 сеп 2023 22:10, Стела Стоянова
31
Радев: България може да стъпи на пазара за втечнен природен газ за Европа
Снимка БГНЕС, архив

Подписаният днес меморандум между „Булгаргаз“ и унгарската MVM CEEnergy отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, след като последователно проведе в Будапеща срещи с президента на Унгария Каталин Новак и министър-председателя Виктор Орбан. В присъствието на българския държавен глава и унгарския министър-председател беше подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ между компаниите „Булгаргаз“ и MVM CEEnergy, пише БГНЕС.

Държавният глава напомни, че в резултат на проевропейската политика на служебното правителство България получи свободен достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, както и до техните газопреносни мрежи и страната ни днес не само консумира и транзитира природен газ, а се заявява и като активен участник в пазара за втечнен газ за Централна и Източна Европа.

Президентът Радев подчерта, че България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

На срещата си с българския държавен глава премиерът Виктор Орбан изрази високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и изрази готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство. Обща бе оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Импийчмънт преди 7 месеца
Този да не си бута носа където не му е работата и да изпълнява разни врътки на Кремълските терористи
21
2
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 7 месеца
Този папуняк пак се бърка там, където не му е работа.
20
0
 
1
 
! Отговори
Боб преди 7 месеца
Втечнен газ с източник боб чорба.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Набутва ни в схема за руски газ през Турция! Като се разбере, ние ще го отнесем!
18
2
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 7 месеца
До Реалист руски газ няма няма и да има Турция разваля зделката за съвместен хъб с руси за газ... Ердо го обяви официално Остава само Азерския газ а в переспектива и вслючване на Израел ската газопреносна система Колко и как Яхве знае но при всяко положение на русия и бият шута ...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От основен газов доставчик на тръбен газ за ЕС преди, сега може да стъпи на пазара за втечнен газ.:))
16
4
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Интересно, ако България откаже да транзитира турския (по-скоро руския) втечнен газ, откъде ще минава за Европа? Ердоган ще трябва или да свали *** пред гърците или да доставя с кораби, което е доста скъпо удоволствие.
15
4
 
10
 
! Отговори
Гадняр преди 7 месеца
Върти, суче, все на Кремълското джудже смуче. Що е то??
14
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Със цистерни ли ше го возат тоя LNG?
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българските политици са слаби по география затова има проблем с доставките на газ . Има други начини ако се втечнява газа .
12
5
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 месеца
ГАЗ В БЪЛГАРИЯ САМО ПРЕЗ ГЪРЦИЯ, БГ ПАТОЦИ
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕНС НИКОЯ НЯМА ДА МИНАВА, ГЕРБ УМРЯ
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Радев е лъжец! Правилно, но всъщност новото правителство на ПП/ДБ и ГЕРБ закупува 40% от терминала в Гърция.. а той иска то да падне, но си прави реклама на техен гръб!Заробващия договор с Боташ ще ни струва по 1 млрд на година, защото той го сключи, а тази газ въобще кой (и дали) ще я ползва не е ясно! Във всеки случай не българските потребители.
9
4
 
10
 
! Отговори
С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН преди 7 месеца
И ПО КОЯ ТРЪБА ЩЕ МИНАВА ГАЗА ЗА ЕВРОПА? НАЛИ ХЛЮЕХА ПО ГЕРБ?
8
4
 
17
 
! Отговори
Наглец преди 7 месеца
По Конституция на Президента са му отнети правата да се занимава с икономика! И това е още от времето, когато БСП оряза правомощията заради Президента Желев! Не се разбра, това да гази Конституцията на Радев мания ли му е, или просто хоби! Явно е решил, че тя не го касае!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има много политици, които са за затвора, докато не влязат България нищо не може -- просто и ясно.
6
5
 
5
 
! Отговори
Бено преди 7 месеца
България вече отстъпи отвред и от всичко.
5
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Здраейте,балъци!Пак ще купуваме руска газ с надценка благодарение на укрите,Кирчо и Кокорчо.
4
4
 
18
 
! Отговори
Радев е лъжец! преди 7 месеца
Този изобщо има ли връзка с реалността? България била имала достъп за газ от Гърция, и то било благодарение на "служебното" правителство??? А бе Радев, ако не беше правителството на Борисов да закупи 20% от терминала в Александруполис,как щеше да доставиш газ ,бе? А за договорът с Турция, тепърва трябва да се занимава Прокуратурата! Тоя все още си мисли,че светът започва, и се върти около него!
3
6
 
14
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
тоя като какъв се изживява?! За тези неща си има правителство, което е отговорно кое и как да става! Егати и нахалитета е ушатия!