Глоба до 250 лева, ако не се впишеш в етажната собственост

Сракът за подаване на декларация е 15 дни
15 сеп 2023 16:14, Стела Стоянова
43
Глоба до 250 лева, ако не се впишеш в етажната собственост
Снимка БГНЕС, архив

Собствениците в жилищни сгради вече трябва да подават декларация по образец, за да бъдат вписани в книгата на етажната собственост, иначе рискуват глоба. Това решиха депутатите на второ четене, заедно с множество други промени в Закона за управление на етажната собственост. Приемането на поправките е част от пакета закони, които парламентът трябва да одобри, за да получи страната евросредства по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщава "Сега".

В декларацията трябва да са описани членовете на домакинствата, обитателите и домашните любимци. За това се полага 15-дневен срок, считано от придобиване правото на собственост или ползване, в противен случай се предвижда глоба от 50 до 250 лв. Същото се отнася и до наемателите. Такова задължение съществува и сега, но в закона не се предвижда вписването да става със специална декларация. Образец на документа, както и на книгата на етажната собственост, ще бъде утвърден от регионалния министър.

Собствениците в вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост – лично или чрез пълномощник.

Съществена промяна беше намаляването на нужния кворум, за да се проведе събранието. Досега, за да бъде законно, трябваше да присъстват най-малко 67 на сто от собствениците – лично или чрез представител. Сега се намаляват на 51 на сто.

Когато събранието не може да се проведе в уречения час поради липса на кворум, то може да се отложи с един час, след което да се проведе законно с участието на 26 на сто от собствениците. Преди в същата хипотеза се изискваше да присъстват поне 33 на сто.

Предвиден е и случаят, при който един от собствениците – човек или фирма, притежава повече от 51 процента от сградата. Тогава, за да се проведе събранието, трябва да участват най-малко 75 на сто от собствениците.

Улеснява се взимането на решения от събранието за основно обновяване, основен ремонт или усвояване на средства от ЕС, държавния или общинския бюджет. Нужното мнозинство се намалява от 67 на сто на 51 на сто. Депутатите дори добавиха към закона възможността събранието да одобри изграждането на зарядни точки за електрически превозни средства – с 50 на сто мнозинство. Също толкова ще бъде необходимо за избор на управител, включително и професионален управител - търговец.

Новост е възможността общото събрание да се провежда в смесен режим – някои да присъстват лично, а други онлайн чрез видео връзка. Урежда се и неприсъственото гласуване – чрез саморъчно подписана декларация, пусната до управителя в 7-дневен срок от провеждането на събранието.

Регионалното министерство ще трябва да поддържа регистър на професионалните управители – търговци. Законът подробно урежда изискванията, на които трябва да отговарят професионалистите, за да бъдат вписани в регистъра. Ако някой работи като такъв, без да е регистриран, се наказва със санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 2000 лв.

Същото наказание ще се отнася и за професионален управител, който по някаква причина е заличен от регистъра, но продължава да упражнява същата дейност. Глоба е предвидена и ако такъв управител не изпълнява задълженията си спрямо етажната собственост – от 1000 до 2000 лв.

Управителят трябва да представя ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажната собственост. Той трябва да бъде окачен на видно и общодостъпно място на входа на сградата. Всеки собственик или наемател също ще може да си поиска такъв отчет – на хартия или на електронна поща. Той трябва да бъде по образец на регионалния министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
20
 
! Отговори
Валери преди 7 месеца
Абе ейййй!нямате ли какво друго да измислите бе,алоооо.защо се занимавате с глупости и тормозите хората бе?марш изнудвачи такива!Марш!
31
3
 
17
 
! Отговори
Да ви впишат преди 7 месеца
***!!! Броите ни шпионирате ни имате ни данните,защо трябва да се ходи излишно по институции?
30
10
 
16
 
! Отговори
Шиш45 преди 7 месеца
Мен никой не може да ме задължи да участвам на крак в четири часовите събрания които се провеждат в моя блок. Дори и за мое добро. Разбирам че останките от комунистическия режим, и тази в която аз живея трябва да се управляват по комунистически начин, със глоби и наказания но аз няма да участвам. Благодаря.
29
4
 
11
 
! Отговори
Най после! преди 7 месеца
Не мога да разбера критиките и оплюванията тука към парламента и партиите? Нали ги избрахте вие! Защо ги избирате? Тези, които аз избрах не са на власт т.е. аз мога / разрешено ми е да критизирам и така докато влезат в парламента и след това докато са вътре! Писна ми от мърлячи нямали собственост преди да си купят панелката! Нито чистят, нито искат да плащат за чистене! Панелките изглеждат като от Мариупол макар, че вече Путин яко построи някои нови сгради и изглеждат вече даже по добре от някои
28
4
 
8
 
! Отговори
Най после! преди 7 месеца
Не мога да разбера критиките и оплюванията тука към парламента и партиите? Нали ги избрахте вие! Защо ги избирате? Тези, които аз избрах не са на власт т.е. аз мога / разрешено ми е да критизирам и така докато влезат в парламента и след това докато са вътре! Писна ми от мърлячи нямали собственост преди да си купят панелката! Нито чистят, нито искат да плащат за чистене! Панелките изглеждат като от Мариупол макар, че вече *** построи някои нови сгради и изглеждат вече даже по добре от някои
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
EС иска да има централен регистър каква собственост имат гражданите. От там идва и е първата крачка.
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи срокът на годност на интимната връзка от 60 дни (предишния гениален закон) става 15 дни, с една дума - глyпостu. Никой няма право да влиза в дома ви, за да проверява с кого живеете, нито може да докаже, че този човек не ви е дошъл само на гости и сега си тръгва. Всеки път с полиция ли ще се разправяме?
25
0
 
5
 
! Отговори
Хасан преди 7 месеца
Отиваш до банката и взимаш кредит!
24
3
 
37
 
! Отговори
Майора преди 7 месеца
Още колко такива безмислени закони трябва да се измислят за да се напълни изпразнения от коалицията бюджет!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата и общините да си издирят документите на старите сгради. Всичко са длъжни да пазят. Не да го крадат разни фирми, които после ще го продават!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 20 олеле ... Ами ако нямам ....
21
5
 
18
 
! Отговори
Ончо преди 7 месеца
Не разбрахте ли, че територията се разчиства за друго население, а вие просто трябва да се изселите за да чистите задните части на западняците демократи, сиреч нацисти.
20
3
 
7
 
! Отговори
Марко преди 7 месеца
Във всяка една община има просторен офис на Ц -та квартална служба.Там няма етажна собственост,има само подземнамногоетажна собственост.Ще членуваме там,нищо не се плаща,никой никому не търси,вода,ток,спане-безплатно е!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 20 Ами аз като сам живея в 60 квадрата апартамент не ми ли излиза 500 лева техническия паспорт?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонименНе е точно така - техническите паспорти на сградите ги има и в сега действащия закон, просто преди 2 години отложиха влизането им в сила за след 2 години. А цената за такъв паспорт, който е за цялата сграда, се разделя между собствениците на отделните обекти в нея пропорционално на притежаваните идеални части. И не е 500 лв на калпак, а се договаря с лицензираната фирма, която го прави. За справка, за апартамент от 150 кв.м във Видин, преди 6 -7 месеца, платих около 1000 лв.
17
2
 
9
 
! Отговори
много яко преди 7 месеца
Правя едно жилище със 50 съсобственика и всички на събраните и правим кворум. А без нас няма и кворум :)
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така ще си спомнят пенсионерите с носталгия какво е било по Тошово време, а по младите ще вкусят от близкото минало, ама не и цените и качеството на храните и не само.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 13, мерси :) Дано ти преседне злобичката!
14
5
 
9
 
! Отговори
Не! преди 7 месеца
Трябва да е поне 2500 лв. Стига са си развявали парцалите кой къде му кефне!
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво ли е в ЕС краварииии?

Спонсорирани публикации