Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан

Само сигнал по надлежния ред е основание за проверка
Обновена: 21 сеп 2023 09:55 | 21 сеп 2023 08:10, Петър Бойчев
171
 Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан
Снимка БГНЕС

Не може от сайт в Каспичан да започне разследване за корупция. С този аргумент на Цвета Рангелова от "Възраждане" депутатите решиха, че публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Този текст бе приет окончателно от Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат, предаде БНР.

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси.

Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец.  Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката  за решението.

Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност:

"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма да разберете кой стои".

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
14
 
! Отговори
ПрофесионалнаПералня преди 8 месеца
Прането на Бойко върви много добре.
27
0
 
7
 
! Отговори
Ой Тигре Тигре преди 8 месеца
Колата не беше ри Порше Кайен.Боката не е чак толкова щедър че да и купи Ферари.
26
1
 
14
 
! Отговори
Хипотезаджията /10/ преди 8 месеца
Слагате миминуси, ама я си представете нещо напълно възможен: Олигарх иска да предложи милионен подкуп на министър, но си знае, че се подслушва навсякъде. Затова двамата тръгват уж на дунавски риболов, но пътьом се отбиват при рекичката край село Чуйпетльово, в което живеят 15 старци и 20-ина козички. Усамотяват се, за да се разберат. Баба Пена си копа градинката на около 100 м от тях, но я напъва "на-по-вънка", а храсти има чак до рекичката. Бабата отива там, кляка и чува разговора им.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И кво стана с Гораноф..Нали по негово време едно 700 хиляди лева изчезнаха...До къде трябва да подам сигнала...Ами ето..подадох го сега...чакам...
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скопейкин и Трошко пак си показаха маймунджилъците. Големи маймуни, големи лъжци.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи сигнали за корупция могат да се подават само в специална комисия, която е създадена от въпросните корумпирани?!? В какво живеем ние?!?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом не трябва да тръгва от каспичански сайт да не съм ви чул да цитирате примерно разследванията на оня разследващ журналист-шпакловчик че му забраих името...пфу то не ми трябва и да го помня на такова същество...
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз вече не знам през Каспичан ли да мина или около него , за да подам сигнал за Борисоф и ,,Барселона гейт".Какво не пробвах Популярни медии.Супер прокуратура.Независими и зависими органи .Кво не пробвах и никой не обърна внимание.Че едно моме с баща си електротехник , закупи имот в Барселона за 2 милиона евро.И кара ,,Ферари " за 500 хиляди евро...Тук не става.Там не става ..е, къде?
20
0
 
18
 
! Отговори
Всеки копумпиран преди 8 месеца
Е длъжен да подаде сигнал срещу себе си иначе не се брои
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Партийните представители на властта имат много против народа от Каспичан. Партийното събрание в Партийния дом: "Сглобката прави силата". Срамно е за народа да ги нарича някой "народни". "Партийни представители" е много по-откровено и честно.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И кво като сайта е в Каспичан? За журналистичезко разследване не са ли чували тия? Ако сайтът беше в София щяха ли да се отнесат по-сериозно? А ако беше във Вашингтон?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха. Сигналите явно трябва да тръгват от самите корумпирани. Наглеци.
16
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
А защо обижда Каспичан?
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Възраждане и Чалгарите обслужиха ПП-ДБ и лично БаБа.
14
1
 
9
 
! Отговори
Има една пословица преди 8 месеца
"Кога стана калайджия, кога му почерня д...?" И тези така. Доскоро не бяхме и чули за някаква формация с име "Възраждане", а те вече успели да станат елитарни! Ако някой ги обвини в корупция, да не му се обръща внимание, освен ако не дойде лично в еди-коя-си комисия или не наеме топ-адвокат! Брееей, Цвето, кога стана калайджийка, кога ти почерня ...?"
13
0
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Правилно.В Каспичан има олио и Сашо магарето и Милен Бурсука ха ха ха
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да ви светна уважаеми граждани на България...Комисията за разследване на корупцията, КНОПИ в изцяло съставена от членове на ГРАБ....От мене го знайте , и извадете собствени изводи...Ако има с какво да мислите се...
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не разбрах какво точно имат срещу хората в Каспичан.
10
0
 
12
 
! Отговори
На Легия Антимафия преди 8 месеца
Отказват да и проверят сигналите за корупция и ги покриват.Емиграция от този Заддунайски Ке н еф само това е спасението за нормалните хора.
9
1
 
2
 
! Отговори
Депутат преди 8 месеца
9 кога