Малко ли са ни разследващите органи, че създаваме нови?

Вучков: Това ще предизвика напрежение между институциите
21 сеп 2023 14:56, Стела Стоянова
13
Малко ли са ни разследващите органи, че създаваме нови?
Снимка БГНЕС

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро.

Това каза пред БНР Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, а в момента преподавател по национална сигурност в НБУ, по повод реформирането на КПКОНПИ.

"Няма да бъдат трима членовете на тази нова Антикорупционна комисия. Те ще бъдат, по мои лични изчисления, няколкостотин, може би 1000, на щат. Говорим за тримата административни ръководители, но най-важното от всичко е, че се създава нов държавен орган, който ще има правомощия да събира доказателства по НПК. Това е голямата "иновативна идея" на този нов държавен орган, към която подхождам с огромни възражения."

Не е толкова важно как ще бъдат избирани ръководителите, а как ще работят обикновените служители, защото корупцията се бори не от ръководствата на съответните органи, а с разследване по НПК, подчерта Вучков. По думите му административната йерархия в КПКОНПИ, по подобие на йерархията в МВР, няма почти никакво наказателно-процесуално значение.

Още по темата

Най-важният проблем е, че се създава нов разследващ орган, който ще трябва да се попълни с лица със съответен опит и юридическа подготовка, "а тези хора няма откъде да дойдат", коментира Вучков.

"Освен да създаде междуинституционално напрежение, друга положителна проява на всичко това, което се прави в момента, аз не виждам. Нима имаме малко разследващи органи в България, че трябва да създаваме нов корпус? Нима всички, които предвиждат Конституцията и законите, са натоварени прекалено много с работа?"

Не съм сигурен, че този нов орган ще бъде имунизиран срещу прекрачване на своите правомощия, особено ако има възможност да разполага и с техника за подслушване, изтъкна бившият вътрешен министър в предаването "Преди всички". Според него "той може да се изплъзне от един общ граждански контрол".

Вучков направи прогноза, че след време ще се разбере, "че тази нова Антикорупционна комисия, освен че е направила впечатление на Европа, няма да убеди българските граждани, че е изпълнила своите сериозни правомощия".

Прокуратурата няма как да бъде заобиколена и не може да бъде заобиколена, категоричен е Веселин Вучков.

"Самоцелното разделяне на ВСС на два почти независими съвета едва ли ще постигне резултата, който предварително е заложен", смята още той.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ГЕРБ предадат бесните, десни фашисти, с които се съюзиха, талибаните, които са решили даа нападат журналисти и медии, да им спират реклами от големите фирми, под фашистки натиск и репресии, ще извършат едно достойно за уважение дело.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЗАЩО ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА ПРЕДАТЕЛИ?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-важно е да не позволим да пипат конституцията и да вкарат в нея фашисткия ред, който са намислили. Имат мандат само за съдебна реформа. Друго да не пипат, защото ще е престъпление и въвеждане в конституцията на фашизъм. Има кампания за удряне на журналисти и медии, които не следват партийната линия на бесните,десни фашисти, чрез спиране на рекламите на големите западни и български фирми,забрана на спонсорство на неудобни на властта медии и журналисти. Най-нагло ни въвеждат репресии и фашизъм
6
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Е що за въпрос? Малко са, нали ромските семейства са големи, затова ромите от гроб трябва да създават дублиращи се агенции и комисии за да може да назначават всичкото *** на заплатополучателска длъжност където да си кютат до пенсия и като благодарност да гласуват с правилната бюлетина.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички насилници трябва да бъдат уредени на щат да следят и подслушват и следят приятелки, съпруги и приятелите им!
4
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Не е важно дали работят важното е да се назначават лица в партии и хранилки и дасе източва бюджета.
3
1
 
0
 
! Отговори
тънка червена линия преди 2 месеца
Разследващите журналисти прекрачат ли я - случва се случка фатална.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А когато беше депутат от ГЕРБ нямаше възражения по никой въпрос.Там който не слушка го отлюспват.И чак тогава се сеща,че има нещо гнило в Дания.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този нов Антикорупционен орган ще е нов вид полиция и нова политическа бухалка.Сега има също един куп подобни органи но без ефективност - ДАНС при създаването и една от задачите бе да бори корупцията по върховете - нищо подобно не се случи, та нали върховете им дават заплатите. Втори орган икономическата полиция, отново нищо. КПКОНПИ фирва без съдържние, прокуратура също.Един куп заплатаджии , сега още заплатаджии с новият орган, на беден народ.