Ще е ефективна ли системата "донос – бонус" – 10% за сигнал за данъчна измама?

По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци
27 сеп 2023 09:00, Елка Василева
162

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
19
 
! Отговори
Бгг преди 8 месеца
ЕССР в действие !!!! Преди им казваха доносници.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 27 - Нали знаеш, че това е ако лъжесвидетелстваш. За "сигнал" последствия няма.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
10% инвалидност
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да напомня на колачите, че от НАП си изтичат данни нонстоп и че ... може и да се види, кой кого и за какво е "наколадил".
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова лесно няма да бъде! Нали знаете, че ако набедите някой в подобно нещо и се окаже, че не е вярно- ви грози затвор.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"В блока живее данъчен инспектор. Всички тука ги е страх от него, загледа ти новата кола и те пита- с какви пари я купи?!" .......що не го разтривате по-често, да си знае мястото
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В блока живее данъчен инспектор. Всички тука ги е страх от него, загледа ти новата кола и те пита- с какви пари я купи?!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Тоя ЛАП - Братле - пратиха ми призовка, че съм имал фрима, в която не съм плаща осигуровки. Аз не ги плащах, защото другата ми работа ми плаща НАД максималния праг. Викам и на леля "компютър имаш, ли мЪ леко?" тя вика да. МИ ПРОВЕРИ, бе КОЗА! какво ме занимавате! Това е ВАША работа. Аз съм ЗАЕТ ЧОВЕК! Вие нали сте държавни служители? На кого слуците, като ми пречите на живота, когато не правя нищо нередно?
19
3
 
7
 
! Отговори
Нора преди 8 месеца
Да,това явно ще е най-ефективната система за събиране на средства от нашата крадлива,алчна и корумпирана политическа върхушка! Мислено и пак недомислено от новите творци на законите у нас! Какво става след доноса,после бонуса и потърпевшия ?Изгори за да светнеш!
18
0
 
16
 
! Отговори
Коцето преди 8 месеца
Ако подам 240 сигнала колко % ще получа?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунистечески либерализъм с фашизоноидни наклонности. И по-страшно ще става, мило стадо!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До комшията - Отмъщението също. Сега ще има портене, защото някой не харесал, че друг го гледал "на криво". А псоле ще има и обратно отмъщение. Едно време защо се трошаха прозорци и се пукаха гуми толков често?
15
1
 
18
 
! Отговори
Тоя ЛАП преди 8 месеца
се не наяде. Всички данъчни укриват приходи! Те са най-големите измамници в тая държава! Фирмата на Спецофффф дължеше милион и половина данък!!!!
14
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Боко вчера каза, че няма да подкрепят на Асан Василев глупостите.
13
6
 
7
 
! Отговори
комшията преди 8 месеца
Ето нещо, което ще работи. Доносите са дълбоко вкоренени в психологията на българина.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Върнете и бившата свирепа държавна сигурност.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДС-то се връща!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подавам донос за Кокорчо, в деклрацията е отчел едно апратаменче и 50 000 лв спестени
9
0
 
17
 
! Отговори
Павлик Морозов преди 8 месеца
Мозъчетата на генетично обременени деца на ДеСари няма как да родят друго освен подлост и доноси като ключ към успеха.
8
0
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Ай сиктир!!! Пак ли ще запечатват бръснарски салони и кафенета с 3 маси? А Лукойл направили 1,8 милиарда свръхпечалба за тази година - никой не ги пипа?!? Бензина 3 лв.