Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията

И все пак брокерите отчитат 10% спад на продажбите
3 окт 2023 09:07, Нели Христова
218
Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията
Снимка: БГНЕС

Българинът продължава да купува имоти, за да спаси спестяванията си от инфлацията.

Данните на Българската народна банка също го потвърждават - двоен ръст при ипотечните кредити спрямо банковите депозити.

Експертите обясняват, че клиентите продължават да теглят заеми с плаващи лихви въпреки политиката на Европейската централна банка.

В същото време брокери отчитат с около 10% спад в продажбите, съобщават от БНТ.

Домакинствата държат на влог в банките 75,485 млрд. лв. в края на август, като сумата нараства с 9,8% спрямо същия месец на 2022 година и отчита спад спрямо ръста през юли.

Увеличават се изтеглените кредити за жилище и те вече достигат 18,490 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 18,7% (18,3% годишно увеличение през юли 2023 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
11
 
11
 
! Отговори
Здравеняк с макаров преди 7 месеца
Спад няма да има. Не се самозаблуждавайте. Нещо повече.След като приемем ЕВРОТО цените ще нараснат още, защото търсенето ще е значително в пъти....Попитайте Хърватия
149
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите не са да се "спасяват", а да се харчат. Апартамент се купува, ако ти трябва. Инвестиция в недвижимости се правят в регион, който е в икономически и демографски възход. За съжаление, дори в София населението започна да намалява от 2-3 години.
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А след това имотите кой ще ги спасява?
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
продадох 80кв.м тухла във Варна Трошево за 47 000 евро преди 5г.сега струва120 000евро.
146
1
 
17
 
! Отговори
Отчаян преди 7 месеца
Имоти не се пазаруват със спестени пари от закуски! Определено на тези купувачи не им е основен проблем инфлацията! По-скоро докато за едни е проблем това, че хлябът е над 2 лева в магазина, за други проблем е дали да подсигурят 5 поколения напред или 10!Страната на неравенствата!
145
0
 
8
 
! Отговори
До Дефиниция на инфл преди 7 месеца
знчи нещо се обърка! Единствената цена която пада при инфлация е цаната на собствената ти валута! Т.е. пада цената на парите с които купуваш стоките! Инак цените на всичко друго си расте при инфлация! Па било то и в собствената ти валута!
144
5
 
3
 
! Отговори
Ще си платите всичко преди 7 месеца
Слава на Америка .Най -накрая всичко ще остане за бежанците от Африка
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко има възход и спад. Спадът следва след върха. На върха някой винаги е купил, а някой продал. После купилият хи хапе ноктите, а продалият се радва.
142
6
 
6
 
! Отговори
Дефиниция на инфлаци преди 7 месеца
Когато настъпи инфлация всички цени падат! На някои стоки цените падат по-бързо (не всекидневни стоки, телевизори, мебели и.т.н.), а на стоките с всекидневна неибходимост по-бавно, защото винаги има клиенти за хляб масло, мляко и.т.н. Т.е. Най бързо ще паднат цените на имотите защото не се ядът, но колко ще бъде падането 10%, 20% или повече е друг въпрос и зависи от ситуацията! Ако България влезе в войната, гарантирам 50% и повече! Например в Одеса 2-стайно нов строеж между 25-30 к$!
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Статистиката на БНБ за парите в банките е фалшива. 95% от цитираните милиарди са оборотни пари на фирмите за закупуване на материали и разплащания, пари за заплати и пенсии. Свободни пари за имоти няма нито в населението и фирмите. Просто има огромна инфлация
140
1
 
12
 
! Отговори
До Купил съм преди 7 месеца
Говориш за цени, но не споменаваш няколко неща! Едно от тях е дали ще има кой да плати тези цени! Не за друго ами те цените даже да стант и левче след като няма хора дето да ти дадът това левче то ....! Другото е, че както и се говори в статуята повечето хора купуват с цел да не си загубят парите или да съ пък и на кяр! Но се загробват със заеми за по 30г! Това е нещо което е като аз ей сега ще си купя лотариен билет ама ще видя след 30г дали ще спечеля!
139
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей,големи рентиери в таз бедна държава.Купуват апартаменти,а после си хапят лактите Големи печалбари,чудо невиждано.
138
3
 
8
 
! Отговори
Купил съм преди 7 месеца
Празни стоят онези жилища които нямат добра локация, няма работа в района или в малки градове или села в които няма перспектива. Жилищата на добра локация не са достатачни и затова се строят. Цените дори и да паднат с 10-20% няма да се сринат та да не може да им извадиш никакъв профит, а на по-дълъг срок сигурно няма да паднат много защото всичко и навсякъде поскъпва т.е. има инфлация, заплатите се покачват, и в САЩ и в Русия, Германия, Франция...
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При положение, че 30% от апартаментите в София са празни, не знам как си получават възвръщаемост тези, които са ги купили.
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До тия с инвестиралите в имоти. Кога ще продадете за да си плучите печалбата?
135
0
 
9
 
! Отговори
Бааааааййййй Ганннча преди 7 месеца
И с ко купуваш имоти адский бедддний язовецо? С 2та евра в десния джоб или с 2та евра у левио? бухахаахахах
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Абе Много точно казано. Българинът е голям комплексар. Дай му да демонстрира колко е повече от другите.
133
0
 
22
 
! Отговори
Статистик преди 7 месеца
В публикациите за имоти влизам заради коментарите!Едните чакат да станат без пари, другите залагат на растеж в геометрична прогресия.
132
0
 
31
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
Абе важното е да се чувствате добре и да живеете с мисълта, че сте налапали далаверата! Тва, че цял живот най-голямата ви хвалба ще е, че сте купили апартамент за 60 000 па ся можело да го продадете за 300 000 и накрая останал наследство на детето, па то няма на кой да го продаде, няма значение! Важното е да умрете с много апартаменти!
131
1
 
21
 
! Отговори
... преди 7 месеца
ми това си е пордния балон! но ще изгърмят най-вече по малоимотните! Реално да вложиш в нещо което ще изплащаш 30г след това да го пригодиш за живот! И след това да чакаш от него да ти върне инвестицията! При това като не живееш в това което си купил! При това нямаш и наематели! При това това става в държава където всяка годиа населението и намалява с по 100к човека! Не стига това ами цените на имотите да се вдигат кажи речи всеки ден в последната година година и половина!?