Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията

И все пак брокерите отчитат 10% спад на продажбите
3 окт 2023 09:07, Нели Христова
218
Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията
Снимка: БГНЕС

Българинът продължава да купува имоти, за да спаси спестяванията си от инфлацията.

Данните на Българската народна банка също го потвърждават - двоен ръст при ипотечните кредити спрямо банковите депозити.

Експертите обясняват, че клиентите продължават да теглят заеми с плаващи лихви въпреки политиката на Европейската централна банка.

В същото време брокери отчитат с около 10% спад в продажбите, съобщават от БНТ.

Домакинствата държат на влог в банките 75,485 млрд. лв. в края на август, като сумата нараства с 9,8% спрямо същия месец на 2022 година и отчита спад спрямо ръста през юли.

Увеличават се изтеглените кредити за жилище и те вече достигат 18,490 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 18,7% (18,3% годишно увеличение през юли 2023 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
19
 
! Отговори
До 143 преди 7 месеца
Това важи за държави където има строги регулации на строителството!В една Германия например, свободен парцел за строителство струва колкото построена къща. Просто няма свободни парцели,освен по супер затънтени села.За да се строи ново се роши старо.Това регулира пазара.В България се строи,кой къде му падне.Това пренасища пазара.Някой ще се облажат,други ще си им седят за поколенията....дето ги няма.
129
7
 
9
 
! Отговори
До 140 преди 7 месеца
Купувай имот в Бургас, Варна или София. Украинците и руснаците, избягали от войната дадоха положителен прираст не тези градове. Избягаха предимно заможни или поне с високи доходи, работещи за западни компании, млади хора. Това са ти потенциални наематели за добър наем. Двустаен за над 1000лв/месец
128
0
 
18
 
! Отговори
Дим преди 7 месеца
Това с продажбите на печалба важи за София, Пловдив ... ама покрай много строителство и те се напълниха и продължават да се пълнят с много *** и на много хора взе да им писва и бягат по селата!Нищо, ама абсолютно нищо на свободния пазар няма постоянен възход!А в България като се чуе че от нещо се печели,всички се втърват към него, след което следва огромен срив рано или късно!
127
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е, че пари при пари ходят. Покупката на жилище с кредит е наистина не много изгодна операция. Но статията е за хора, които имат налични средства - дали да ги държат в банката на 0.5% лихва или да си купят апартамент, който ще им носи около 5% доходност на година от наем и отделно тенденцията е близките 3-5 г имотите да поскъпват средно с 7-8 %! Дори и да паднат за 2-3 г, то след това пак ще излетят нагоре. Няма как да се качват заплати, цени на всичко, а имотите да падат. Такова чудо ня
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Мда Да, със слънчевите панели наистина е така. Беше голяма далавера, всички се втурнаха да инвестират, а сега имаме отрицателни цени на тока.
125
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Безумното строителство единствено изяжда природен ресурс, нищо хубаво не води. Илюзорната моментна печалба после ще си върнете с лихвите. Вече унищожиха прекрасни поляни около Бистрица, Панчарево,Лозен. Някакви клоуни са строили блок в царевичната нива до магистралата. Това са екологични престъпления.
124
2
 
8
 
! Отговори
простата истина преди 7 месеца
Имам пари-които седят и се обезценяват при това значително.Купих всичко каквото ми трябваше-най вече суровини ликвидни стоки материали за години напред- абе всичко.Останаха пак пари-къде да ги вложа?Съгласен съм че жилищата се увеличават а хората намаляват!Но всички нови имоти са продадени-тръгни да търсиш и ще видиш.Какво да правя?
123
1
 
17
 
! Отговори
Do 135 преди 7 месеца
"а тези преди 10 години купили за 60 хиляди тристаен, в момента могат да му вземат 160 хиляди." едно е да си мислят, че могат да му вземат, а друго е да му вземат. Знам, че няма да схванеш разликата, а тя е огромна.
122
2
 
17
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Такива като мен само за последната година с 60к искараха 400к !! Аз жилище да живея си има, а инфлацията я боря като вадя пари, а не като затварям пари! Като всички си накупите жилища за инвестиция, след няколко години един на друг ли ще си ги продавате!И със слънчевите панели щеше да е голяма далавера,ама като почна всеки втори да слага, сега OLX пълен с панели втора употреба дето никой не купува!Продалъжавайте да строите и купувате - голяма далавера е! По 7 си купете, като Цвъ Цвъ!!!
121
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-голямата грешка е да купуваш акции или злато. Акциите дори да се покачват със 7-8% инфлацията е над 10 % и ги обезценява. Истинската инвестиция със злато е трудна и не добре законово уредена. Да инвестираш в злато не означава да купуваш пръстени и ланци от магазин, щото няма да ти го изкупят на същата цена. Инвестиционната процедура в инвестиране в злато е доста сложна.
120
1
 
13
 
! Отговори
Sw преди 7 месеца
Хубаво е да се уточнва обаче. Това е валидно за София и големите градове. Има хора в малки, неперспективни градчета и селца, за които това може да звучи като спасение, но не е!
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Мда . . . Такива като теб затова пишат по форумите, а тези преди 10 години купили за 60 хиляди тристаен, в момента могат да му вземат 160 хиляди. Нищо , че от 2012 година населението е намаляло.
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2008 г купихме двустаен в широк център на София за 38 000 евро! 15 г го даваме под наем. Освен, че до сега се изби на 90%, то в момента вървят по 120 х евро. Преди 2 г купихме двустаен до мол Парадайз за 105000 евро, с 20 х евро го ремонтирах и обзаведох. От година и половина го давам под наем на един украинец за 1300 лв. Освен, че вече взех 22 х лв наем, сега украинеца ми предлага 180 х евро да го купи. Кредити нямам
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи тук се дават някакви супер смешни примери. Нямало да може да продадеш купен преди 5 години апартамент... Сериозно и ще го продадеш на същите пари. Бърза справка показва, че за последните не 5 , а 3 години цените на имотите са се увеличили с 32% Значи ако в момента апартаментите вървят 100 хиляди, преди 3 години същия е струвал 68. Хайде пуснете го на 75 и ще се избият да го купят.
116
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Да си купуваш жилище за да си спасиш спестяванията е хубаво нещо .... на пазар на който имаш гаранция, че ще го продадеш на добра цена! Хайде да видим какъв е българския пазар - застаряващо население, с 90% собствени имоти и нестихващо строителство! В задачата се пита - ако след 10 години имам имот за продаване, на хора които вече си имат имот и на пазара има още много нови имоти ... на кой аджаба ще го продам на печалба?!
115
3
 
5
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
трябва данъците на празните имоти да са в пъти повече от тези които се използват. Иначе всичките крадени пари са сложени в имоти за да се изсветлят.... едва ли има 5% от тези които да са изкарали парите с честен труд!
114
0
 
4
 
! Отговори
Бизнес - анализатор преди 7 месеца
Това важи само за хората, които наистина имат пари, а не за тези с кредитите... И тези с кеша вече го вложиха в по - голямата си част. Някои от тях в момента препродават за пореден път на печалба. Хората само с кредити могат да се надяват, че паричното предлагане ще се надува и парите ще се обезценяват до момент, когато цялата система гръмне, но няма гаранция, че и те няма да страдат в такъв момент, защото ситуацията ще наподобява Апокалипсис.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гладните кокошки, дето нямат собствени средства да си купят жилище са се развихрили с коментари!!! Хубаво, като е голяма грешка, що коментирате и хейтите! Купете си биткойнт/въздух под налягане/. Миналата година се срина с 30%
112
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мои познати (семейство) преди години теглиха заем и купиха апартамент, но след 5 години решиха да се развеждат и 2 години жквяха разведени без да могат да го продадат като в последствие му взеха същите пари, но лихвите си останаха в банката. Колко пък мъже проплакаха, че жените им взели апартамента след развода... Чиста загуба е да се инвестира в жилища.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не бе , няма да има въобще пачки за тези от тецовете. Официално им предложиха 36 заплати накуп да им изплатят. Без проблеми могат да вземат едни 100 хиляди и да си намерят без проблем работа за 1500 лева, а с тези 100 хиляди може да си плащат ипотеката за апартамент в Бургас, Пловдив, Варна за 10 години.

Спонсорирани публикации