Зелената сделка - бъдеще или измама?

Свободен енергиен пазар нямало
44

Властта и протестиращите енергетици и миньори са на прага на разбирателството след тежките седемчасови преговори вчера. Но различията също остават.

"Това, което се случва в последната седмица, и със заглушената среща вчера, е абсолютно отсъствие на прозрачност. Ще има дебат, нещата ще се осветлят и конкретизират в парламента. Надявам се, че ще ги предават открито, въпреки че е елемент от националната сигурност", заяви енергийният експерт Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той определи зелената сделка като "сериозна измама в съвременната цивилизация".

"Свободен енергиен пазар няма, в него има такива условия като въглеродни квоти, взимане на печалби. Темата ще стане гореща в кампанията за европейските избори. 0 въглеродни емисии, да няма въглища, газ, въглеводороди - това означава да се смени горивната база на планетата. А когато това се е случвало, винаги е имало световни войни. Знаем, че тя започна преди година и половина. Второто е икономическата рецесия на Европа, която има цени на енергията 2-3 пъти от другите конкурентни центрове като Америка, Азия. Протестиращите се борят не за заплатата, а да има енергетика. Преди 35 г. бяхме най-силната енергетика на Балканите. С този неразумен бурен енергиен преход и България, и Европа я чакат много мрачни времена. България няма алтернатива в такава ситуация, може да си говорим фантасмагории за стратегии, но тук ще бъде голямото изпитание - или българското правителство, политическият елит ще застанат на страната на националния интерес, или ще отидем по дяволите с разрушаване на енергетиката", посочи Иванов.

Координаторът на "Енергии и климат" в екологичното сдружение "За Земята" Симеон Горов защити прехода към зелена енергия.

"Този преход е необходимо да се случи не защото някой ни го налага, а защото това е бъдещето. Нашите съседи много усърдно развиват своите ВЕИ мощности. Постепенно ще се превърнем във вносител на електроенергия, колкото повече отлагаме прехода", коментира Горов.

Стефан Стефанов от синдикалната организация на КНСБ в "ТЕЦ Марица-изток 3" каза, че част от протестиращите не са доволни от постигнатите резултати, тъй като са твърде общи и са само добри намерения.

Вижте целия разговор във видеото.


44
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
vale_karo преди 2 месеца
До До 33 В много отношения си прав. ПАВЕЦ "Чаира" и "Антонивановци" бяха построени за да консумират излишният ток от базовите мощности / АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦовете/.При недостиг на ел.енергия се включваха като ВЕЦ за компенсирането му.
34
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 2 месеца
Ти бъркаш като инженер ти го казвам.Наистина гравитационните батерии имат някаква ефективност но е недостатъчно.Много много по евтино и ефективно е вместо да правиш каквито и да е батерии да имаш едно малко ВЕЦ и да си го пускаш и спираш.Голямата тежка евтина енергия идва от АЕЦ а когато не стига веднага пускаш централата на реката-колкото да покрие недостига-после спираш.Това е много по умно и ще е евтино.Заради това ЕС ни накара да спрем Козлодуй-защото се дразнеше че имаме евтин ток
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гравитационните батерии са с 80% ефективност, зеления водород планират една камара държави да го произвеждат включително и арабски, които са производители на нефт. Технологиите напредват с всеки изминал ден, никой не знае какво ще има след 5 години. Аз срещу 15 бона съм си направил къщата абсолютно независима от енергото за поне 8 месеца в годината.
32
0
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Бъркаш много.България наистина криво ляво и с клизма би могла да си покрие всичко от солари и перки НО ЦЕНАТА ЩЕ Е ЖЕСТОКА.На нас не ни трябва някакъв си ток.Ние се нуждаем от ЕВТИН ток-сиреч от АЕЦ и подобни.Сега някои неща като ток вода въздух храна медицина - трябва да са евтини.Това между другото беше хубавото на социализма.Когато ни рухне енергетиката-цената на тока ще скочи в небесата.И нищо няма да можем да направим.Не трябва да слушаме сляпо ЕС защото той бърка
31
2
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
Ел. енергия се съхранява много трудно, има колосални загуби, а инвестициите са огромни, общо взето не е рентабилно. Ти не даваш решения на проблема, а напротив създаваш нов такъв. Имаш ли идея колко много енергия се губи производството на зелен водород, а знаеш ли колко е труден за съхранение? Батериите във всички форми са утопия, не е възможно да се съхраняват големи мощности. А при ПАВЕЦ си ограничен от обема на водоемите, а и там се предполага, че това е спомагателна мощност, а не основна.
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая копейка тук заслужава да го задължим да яде плодове и зеленчуци само от региона на Ст. Загора , Перник и Дупница!
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ковачки и Путин много харесва какво мислите за зелената сделка. Щом не ви и пречи да дишате пушака от ТЕЦа и да ядете плодове и зеленчуци от добре напорните почви от това което е излизало от комина в продължение на 5-60 години, а за жалост и здравна система нямаме.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Димитър Иванов е бивш офицер от Държавна сигурност... Повече да обяснявам ли?
27
2
 
5
 
! Отговори
expert преди 2 месеца
Ясно, ще отидем подяволите! До сега от 30г. не е имало възможност да се преебем и да сме я пропуснали!.....
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измама
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решението за работата на панелите (които лятото произвеждат повече от всички тецове и от АЕЦ Козлодуй по отделно или около 50% от целия ток) е химически батерии, гравитационни батерии, пясъчни батерии, певец, зелен водород и др. Много по-добро е да не си зависим от енергия от някого. Ток може всеки да прави.
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИЗОБЩО ЯКО БЪЛВАТЕ КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ С ВСЯКА СТАТИЯ ТУК! ТО КАТО ЧЕТЕШ НАПРАВО ЕДВА ЛИ НЕ ДА СИ СЛАГАМЕ ВЪЖЕТО НА ШИЯТА... ТО ТОВА ВСЪЩНОСТ ИСКАТ ОТ КРЕМЪЛ ДЕ.
23
3
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 2 месеца
Ако ти си инжинер, аз съм трамвай, или образованието се е сринало до незнайни висини.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелената сделка е като зеления хайвер.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредното нещо, което ще бъде унищожено в България.
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой каквото ще да ви лъже, България има потенциал да покрие нуждите си на изцяло възобновяема енергия, и въпреки това ни трябва един АЕЦ. Сега има технологии за мини АЕЦ и какво ли още не. Тецовете със сигурност не ни трябва, те са проектирани преди повече от 80 години и са все на загуба, за здравето въобще да не говориме.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако енергийните компании не купуваха патенти за чисти технологии от десетилетия с цел да не се ползват, в момента нямаше да сме на това дередже.
18
0
 
12
 
! Отговори
нафърфорий преди 2 месеца
Я, ся енергийният "експерт" да обясни на т/пия народ къв е КПД на един Вентилатор! И колко Вентилатора ще са необходими да заменят ЕДИН Ядрен Реактор??????? Турция скоро ще пусне Четири Руски Ядрени Реактора от Ново Поколение със Ресурс от 62 Години!!!!!!!! Ся, сещате ли се от кого шъ купуваме Електрчество????
17
2
 
18
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
Ето тук е зелената измама - пробутват ни фотоволтаиците и ветрогенераторите като някаква нова върхова технология, а всъщност това са доста стари технологии, които ги реанимираха поради политически причини. ЕС тръгна да прави технологична революция, без технологии - нека закрием ТЕЦ-вете, обаче дайте алтернатива, а такава днес няма категорично. Трябва ни базово нова технология, от която да генерираме необходимата ни енергия, но не се инвестира в наука, а в долнопробна секта пропаганда.
16
4
 
16
 
! Отговори
простата истина преди 2 месеца
Като инженер ви казвам че зелената сделка е измама.Невъзможно е перки и солари да направят такова голямо количество ток от който се нуждаем.Тези зелени неща са допълнение временни и между другото.Тежката мощност идва от АЕЦ от ТЕЦ и други.Ако разрушим основните мощности-ще плачем после много.И това ще ни струва адски скъпо.Като затворихме 2 блока в Козлодуй какво получихме?Едни мизерни пари които политика ги опука за един месец а после какво се случва с тока в България?