Милен Велчев: Да се въведе МРЗ спрямо средната за отделните региони

Темата се политизира заради изборите, каза бившият финансов министър
9 окт 2023 20:15, Анисия Иванова
55

В предаването "Опорни хора" на Bulgaria ON AIR гостува бившият финансов министър Милен Велчев. Според него трябва да се въведе минимална заплата спрямо средната за отделните региони.

Гостът е на мнение, че темата се политизира в навечерието на местните избори с цел да се спечелят повече симпатизанти.

Нова минимална работна заплата от догодина в размер на 993 лева обсъдиха държавата, синдикатите и бизнесът. И въпреки че не стигнаха до консенсус, правителството вече пресмята финансовата рамка на страната за 2024 г.

"Трябва да се намери рутинна формула, която не непременно да е свързана както сега в закона със средната работа заплата. Проблемът не е във величината или в базата, с която се сравнява, а в регионалната диференциация. На регионален принцип може да се определя като процент от средната работна заплата в съответния регион", коментира Велчев.

Той коментира предложението за новите данъчни промени, финансовата рамка на държавата и проблемите с въглищните централи.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия за 150 лв увеличение, за да не се случи ще довлекат от 9 кладенеца вода. Да ви го ... драги работодатели!
52
1
 
0
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 6 месеца
Какви ли циркови номера не биха направили родните ми$$ирки за да се подмажат на посолството... Бълват статии на конвейер да хвалят господаря - спонсор и да омаскарят когото им посочат! Готови са да извадят от полит-бунището най-ГнYсната 80няща пасмина - костовисти,йес-мени,крадливите царски юпита и пр. да се изказват по "важни въпроси" като "експерти"!?! И то след като народа ги изрита заради тоталната им некомпетентност и пълно о*с*и*р*а*н*е до ушите!!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гласувайте за десните либертариански от софийските градски, съветника на Слави Николай Василев, Милен Велчев, за да ви превърнат в африканска държава, с ниски данъци за богатите и бизнеса, евтин труд на ***. Отлични условия за бизнес на Запада, който носи бедност на ***. Бизнесът трябва да бъде полезен на населението, икономиката да работи за народа, а не народът да работи за печалбата на богатите и бизнеса.
50
0
 
3
 
! Отговори
Няма ненужни профе-- преди 6 месеца
-- сйи ! Един се опитва да конфронтира специалисти и чистачка ,какво е виновна че,,специалиста взима 1500 лв ,специалиста има пълно право да си вземе самостоятелно решение ще се бори ли ще си тръгва ли . Значи всички който нямат висше трябва да са гладни защото специалиста бил със малка заплата ? Ясно е че подобни заключения са манипулация и отклоняване от правилното мислене .А то е ,че и чистачката има право на достойно възнаграждение ,и санитарката ,и селянина със мотиката и стругаря ....
49
0
 
3
 
! Отговори
А и не само от хра-- преди 6 месеца
--ната ! Вижте наемите ! Затова младежите живеят във апартаментите на родителите си и ги чакат да умрът ! ТЯ трябва да стига да се прибереш някъде и да се нахраниш ,а не да се храниш на улицата !
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Минималната раб. заплата трябва да е в зависимост от цените на основни хранителни продукти, ток, вода, и да не е в зависимост от щенията на крадци.
47
0
 
8
 
! Отговори
Весо преди 6 месеца
Този крадец на България от времето на НДСВ,дето ни оправи за 800 дни,е същият,като този дето ни такова с 200 км .Бедна и жалка Родина,България!
46
1
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 6 месеца
До 42 от Благоевград.И Добруджа е с вас. И ние отдавна искаме да се присъединим към Румъния.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 44.На добрия специалист 1500 лв на неграмотните чистачка и общия работник 1200 -1300 лв. //Добър специалист за 1500 лв няма ,да знаеш.Добър специалист търсиш от поне 5К на горе.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На добрия специалист 1500 лв на неграмотните чистачка и общия работник 1200 -1300 лв. Тогава и малкото останал квалифициран персонал ще напусне страната. Ами дори при Тато не беше така. Това е отдавнашна мечта на много хора в България. Ти работи аз ще гледам някъде да се скрия, че ме мързи да работя, да повишавам квалификацията си, но ще сме на една и съща заплата, защото не искам на мен и семейството ми да ни липсва нещо. Пародии и български.
43
0
 
9
 
! Отговори
Тука има тука няма преди 6 месеца
Този мошенник го познавам отнякъде
42
2
 
4
 
! Отговори
от Благоевград преди 6 месеца
До от северозапада Не само вие, но и ние от Благоевград ще искаме референдум за присъединяване към Румъния, че ни писна от месните робовладелци, които само ни експоатират.
41
1
 
9
 
! Отговори
от северозапада преди 6 месеца
Значи в Румъния минималната работна заплата е 1300 лева, а средната 1520 лева. Така се гради средна класа и идват чужди инвестиции и румънците се връщат в родината си, а не като при нас. Едно общество е стабилно и се развива когато се състои от 80 % средна класа, 10 % бедни и 10 % богати, а не както е при нас 10 % богати и 90 % бедни.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
3801 леи (1520 лв.) е средната месечна нетна заплата в Румъния.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Румъния увеличава минималната работна заплата от октомври с 10%, предава Ройтерс. Тя ще бъде 3300 леи (около 1300 лева).
38
0
 
19
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Милене, явно защо като министър не ставаше за нищо, не че западните възпитаници стават за нещо. Излиза че в София хората са с два стомаха, а в северозапада с половин?! Трябва заплатите да са еднакви за всички региони. Бетона е бетон и в София и Видин със същите съставки. Салама е еднакъв на всякъде , а защо заплатите различни. Можеш ли да ми го обясниш всезнайко?
37
1
 
12
 
! Отговори
Блунбърг преди 6 месеца
Министъра на финансите се похвали по Блунбърг, че след като са увеличили двойно часовата ставка, 1 милион британци са започнали работа. Думите му бяха: Труда трябва да се заплаща адекватно!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоз и той от къде изпълзя?
35
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно умно нещо да чуя от тоя галлош.
34
9
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 6 месеца
Личи ви защо сте бедни в северозападналата губерия. Едно, че сте функционално неграмотни- ясно от поста ти, че дори не можеш да провериш нетната минимална заплата в Румъния и говориш за брутна. Как да е де- жокер. Нетната МРЗ в Румъния е около 9% по-висока от нашата. А СРЗ в Румъния е наполовина на нашата. Медианата- също. Мерси.