Милен Велчев: Да се въведе МРЗ спрямо средната за отделните региони

Темата се политизира заради изборите, каза бившият финансов министър
9 окт 2023 20:15, Анисия Иванова
55

В предаването "Опорни хора" на Bulgaria ON AIR гостува бившият финансов министър Милен Велчев. Според него трябва да се въведе минимална заплата спрямо средната за отделните региони.

Гостът е на мнение, че темата се политизира в навечерието на местните избори с цел да се спечелят повече симпатизанти.

Нова минимална работна заплата от догодина в размер на 993 лева обсъдиха държавата, синдикатите и бизнесът. И въпреки че не стигнаха до консенсус, правителството вече пресмята финансовата рамка на страната за 2024 г.

"Трябва да се намери рутинна формула, която не непременно да е свързана както сега в закона със средната работа заплата. Проблемът не е във величината или в базата, с която се сравнява, а в регионалната диференциация. На регионален принцип може да се определя като процент от средната работна заплата в съответния регион", коментира Велчев.

Той коментира предложението за новите данъчни промени, финансовата рамка на държавата и проблемите с въглищните централи.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
8
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Крадливо алчно юПи
32
2
 
4
 
! Отговори
от Чехия преди 7 месеца
До от северозапада От 25 години работя в завод на Шкода. През 1998 г. в завода имаше много румънци. Сега по голямата част от тях се върнаха в Румъния и работят и плащат данъците си в родната си страна. За 25 години в Румъния отвориха заводи голяма част от световните автопроизводители, докато в БГ не се произвежда никакъв автомобил. В Крайова има завод Форд, а Крайова е колкото Пловдив и е само на 80 км. от Видин.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя съвсем взе да изперква,какво ще стане с районите които така или иначе са обезлюдени,или съвсем да ги затрием с тия фикс идеи обслужващи шепа бизнесмени?
30
5
 
4
 
! Отговори
от северозапада преди 7 месеца
Ами в Румъния минималната работна заплата е 1200 лева, докато средната е 1500 лева. Така се прави средна класа. Та може ли ние от северозапада да проведем един референдум за присъединяване към Румъния и така да получим румънската минимална заплата. Сигурно това иска Другаря Велчев!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами да разделим тогава България на анклави Шопски,Румелийски,Северозападен Централен,Делиормански и Помашки?
28
0
 
10
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
Верно ли Защо в най бедните райони да си останат още победни така ли
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости на търкалета!Ако средната заплата в даден регион е 1200 лв.минината трябва да е 600.Тогава всички ще се юрнат в София и в регионите кьорав работник няма да остане.
26
0
 
11
 
! Отговори
Некой преди 7 месеца
Е те такива ви изкрадаха! Внуци на ятаци и секви лвви/десни!!!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не би цените в отделните райони да са по ниски от колкото в София? Напротив цените в магазините в селата са в пъти по високи от колкото в София.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Велчев е по пр*ост от простото Киро. Защо въобще ни го показвате този, а и се изказва неподготвен?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Човек е богат с това, че обича! Колко харчи в ресторанта 2.60, скъпи коли - няма, но ги харесвам. За любовницата - виж първото!
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно! Тамън на безрдарниците в прованса ще им се изясни, че София издържа държавата, въпреки огромния разход за канцеларски плъхове из администрацията.
21
1
 
1
 
! Отговори
Велчев Бюракратов преди 7 месеца
Ще въведем туй онуй,ще въведем много работи, от пиле мляко да има в законите.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 11.Не съм съгласен.Давам ти пример .Имам съсед в пътното взема 1700 лв ,жена му учителка и тя взема още толкова.Постоянно са по екскурзии ,круизи и прочие .В България нямаш разходи .
19
0
 
10
 
! Отговори
Дано преди 7 месеца
Цял живот да останеш, царедворецо на МРЗ, А НАКРАЯ НА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 14.Милене такива хора като тебе ме принудиха да напусна България и да работя за чужда държава./Като гледам къв е *** е по Лондон и Париж и по останалите западни държави .Не мерси .2000 паунда на месец ,1000 за наем ,200 за карта за метрото и квото остане за сметки и храна.И 80% живеят от заплата до заплата.Не мерси !В България с една нормална работа ще си в пъти по добре .В пъти.
17
2
 
4
 
! Отговори
Гж преди 7 месеца
Това е собственика на банката на КГБ нали така?
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бизнесът иска да прави бедни хора, не богати. Разходите за заплати са най-излишния разход и най-безсмисления разход за бизнесандрешкото.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идеята за заплата по райони е още от времето на Симеон Дянков от 2012 и тогава беше отхвърлена.Напишете в Гугъл Симеон Дянков заплата по региони
14
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Милене такива хора като тебе ме принудиха да напусна България и да работя за чужда държава. Децата ми също са в чужбина имат семейства работят и нещата да чуят за връщане в България.