40 600 са се заселили у нас миналата година, изселили са се 13 200 души

Цяла Европа е със застаряващо население, каза доц. Спас Ташев
10 окт 2023 01:00, Анисия Иванова
65

През последните няколко дни в България има доста коментари на анализатори за това, което се случва в Израел и Ивицата Газа. Но трябва да кажа, че в този конфликт има много силен демографски компонент. Ивицата Газа е дълга 41 км и е широка 10 км, на тази тясна земя живеят повече от 2 млн. население. Демографските показатели са такива, че има изключително много младо население. Само допреди няколко години средният брой деца на майка е бил над 8, когато нямаме образователна система.

Това каза ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че през последните години има изключително много икономически и глобални промени - засушаване, високи температури.

"Там климатът е горещ, а когато липсва електричество - хората са на един ужасен пек. Тази безизходица и липсата на реализация поражда социални брожения, от тях се възползва "Хамас". Това нападение е готвено дълго време. В Израел през последната година имаше доста протести, в част от тях участваха бивши служители на израелските служби, които би трябвало да се грижат за националната сигурност, а не да подклаждат обществено недоволство. Когато едно общество е разединено - съвсем логично неговите противници да търсят слабите му места", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и демографската криза у нас: "Не познавам програма на политическа партия, която да не е поставен акцент върху демографската катастрофа и в същото време виждаме, че тази терминология се повтаря вече 30 години като някаква латерна. На практика решение няма."

Ръководителят на департамент "Демография" е категоричен, че няма как да се намери решение без политически консенсус.

"Един управленски мандат не е достатъчен, за да променим посоката на демографското развитие. Данните за миналата година показват, че средно имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания. Разликата е 62 000 души от загуба от естествен прираст. Това е повече от един град, но има лъч светлина. Той е в миграцията - още преди няколко години констатирахме, че има тенденция към обръщане на миграция от отрицателна да стане положителна", подчерта доц. Спас Ташев.

За миналата година в България са се заселили 40 600, а са се изселили 13 200 души.

Попитан как да се повиши раждаемостта, той отговори: "България е с показатели 1,8, а със същите показатели е и Германия. Ние сме с някакви средноевропейски показатели, много след нас е Гърция - 1,43 деца на майка в детеродна възраст. Италия се топи много по-бързо спрямо нас, но имайки по-голям общ брой население, това се забелязва по-трудно. Но това не трябва да ни успокоява, защото световните демографски прогнози са такива, че разликата в демографските тенденции ще бъдат преодолени към 2080 година. Тогава се очаква да се спре световният ръст на населението."

Той е на мнение, че под въпрос остава социалната сигурност и осигуряването на пенсиите на поколението, което идва след нас.

Доц. Ташев е категоричен, че цяла Европа е със застаряващо население.

"Западна Европа също е в криза, даже доста сериозна. 7% от населението е мигранти и то първо поколение. Тези мигранти са концентрирани в определени държави в ЕС, тук нямаме предвид потомци на мигранти, които са втори или трето поколение", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Alo преди 6 месеца
Изводите са много и на първо място, че от няма смисъл от финансови и материални поощрения за бременност и раждане. В Газа, която я дават за пример раждат постоянно, въпреки че са гладни, страдащи и без вода и ток
48
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Тоз какво иска? Да заселим в България мигранти. Имало надежда,биле се заселили 40 600.Да дават стимули за раждаемост както през живковото време.Хамас искат да освободят Палестина защото евреите са натикани там от англичаните.Това,че по библейско време там са живели евреите сега не е от значение защото Бог ги наказа да нямат държава задето разпънаха Исус Христос.
47
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ами по-добре е,Гога, Русия ще те освободи от мъките, тагарев ше ти помогне :)
46
4
 
4
 
! Отговори
Гогата преди 6 месеца
Мислех да бягам в Русия, но сложна е работа. Не е ли по-добре да изчакам Русия да ме освободи?
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То по роднински маи шефа ви сее престарал.Ми сложете се до девето коляно
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пък толкова любов да въртите е жива ли от пилона да ги правите кметици и съветници.Срамота п.п
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Божков живот си живее като патрон.Нито му направихте нещо нито ви интересува само лъжете хората земете махнете тия жени че една с една не става едната с пет брака другата и тя.Разврат в държавата ли ще правим
42
1
 
12
 
! Отговори
Ех преди 6 месеца
Само да не станем като Великобритания който се чудят как да се оправят с мигранти на помощи и никаква полза от тях
41
27
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Все пак никой да не забравя,че българите също сме били мигранти. В тази връзка,груба грешка на България,заради руснаците и подмазването ни, бе да изгоним украйнците. Повечето бяха млади хора,с деца...а ние се отнесохме зле и не им дадохме възможност да останат тук. И за разлика от руските заселници, зеленски нямаше да ги освобождава.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ивицата Газа си е една София направо.
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Това е повече от един град, но има лъч светлина. Той е в миграцията" Баси колко съм наивен да мисля, че единственият начин да се запази българският народ е българите да правят деца. Явно вноса на не-българи щял да спаси България... по някакъв начин. Имаме свлетли лъчи от Франция, Германия, Англия и други европейски държави, където ежедневните палежи хвърлят яко светлина.
38
17
 
5
 
! Отговори
Дончев преди 6 месеца
До Иван Анисий : Заминавай в Русия. Там вече цъфти преклонението към пикливия ти социализъм.
37
13
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Пришълците са изключително полезни за подобряване на расата ни . Трябва и още реклама , за да видят и разберат , че са винаги добре дошли в Република България и да се усетят , че управляващите ни показно ни репресират , унижават и ни въвличат в корупционните им сделки, схеми и практики тези , които сме с нулеви доходи и най-бедните безработни .
36
0
 
20
 
! Отговори
а бре,доценте преди 6 месеца
Много напоително приказваш и за света и ивицата Газа,а някак между другото ги изсипа тия 40,000 пристигнали!Не се стеснявай срамежливо,ами обясни по-подробно от къде са тези хора!?
35
11
 
27
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 6 месеца
През лошия соц 9 млн българи :) През красивата цветна демокрация - 6 млн.Въпросче,риторично:Колко години демокрация още са необходими,за пълното изчезване на българския народ?!?!?!?
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не завиждайте на Куба,че само ако знаете какъв сифилис върлува там!?
33
1
 
5
 
! Отговори
:))) преди 6 месеца
До ЦРУ Вие може и азбуката да не знаете,проблема си е ваш!
32
10
 
13
 
! Отговори
Бах мама му. преди 6 месеца
До Анонимен 34 И Кубинците живеят с 20 долара заплата от години, но не се предават.Бил остров но свободата....А мажеше да бъдат перлата на Карибите .Комунисти с 20 долара в джоба.Да" живее" Фидел Кастро. Бащата на мизерията.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Факт е, че от 9 млн. станахме 6 млн., и то с раждаемостта на избирателите. Един град хора сме.
30
14
 
14
 
! Отговори
ФСБ преди 6 месеца
Говорите, че раждаемостта била недостатъчна... това е цинично на фона на претъпканите детски градини, ясли и училища. Местата не достигат с хиляди всяка година. Вечерно време всички градинки и площадки са пренаселени, какво още искате? През 90-те ви се връзвахме, но вече не!