Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.

Финансовото министерство действа като луд с картечница, смята бившият вицепремиер
17 окт 2023 08:43, Елка Василева
235
Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев. "За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Още по темата
Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението. "Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият  вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.

"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години", каза Василев.

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет", смята той.

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев, като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември.  Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха", каза Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-скоро въведете семейно подоходно облагане и увеличете детските надбавки. Който има 2-3 деца да му се приспада и връща по-голяма сума. Сегашните 1200 лева за 2 деца са по 50 лева на дете за месец.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Политицете не спряха да крадат от 30 години насам ! Тези пари са на хората , ако не знаеш .Народа има един враг и това е политическата класа от последните 30 години .Кое не им стигна , колко яхти и острова искат да имат ? Стига вече ! Една панелка с изтекал живот се продава за 200 000 лева , кое младо семейство може да ги изкара ? Къде да ги гледат тези деца ? Не виждаш ли че младите до поне 35 живеят още в детската си стя и се натискат при техните . Убийци сте вие !
92
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пенсионирайте хората на по 56 -60 с поне 1800 лева пенсии (минимум) , за да се отворят работни места за младите .Направете заплатите по 2500-3000 лева минимум и демографията ще се оправи . Пенсионерите ще гледат внуци , а младите с кеф ще правят деца , ще бачкат и ще ходят по екскурзии .Само вижте 70 годишните политици и си предстваете , да са примерно около 50 годишни , друго ще е нали ? Акът трябва Василев , колко от откраднатото е достатъчно за политиците ?
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
те за това внесоха украинките - да раждат. Този гледал ли е деца докато живее под наем, защото цените в момента са космос, а лихвения процент и той не е ок? Храните са по-скъпи от Западна европа, здравеопазването и то. За раждане искат 4 бона
90
5
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
българия в тоя си вид така или иначе няма да празнува 1400 години. щото е на нема 200.
89
1
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 7 месеца
мале тоо дето днеска му диктувате репликите с шести клас първи срок ли е? за хайаско заслужавате нобелова награда по чупене на ***
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаяско , с какви пари едно младо семейство ще си купи един обикновен 60 квадрата апартамент , например в твоя град Варна ? Кой млад човек има такива пари ? Младите видяха колкое трудно на техните родители и не искат такъв живот и накрая за да вземат пенсия им искат по 40 години стаж .Откъде да го набавят този стаж , като затворихте всичко в държавата ? Да обвиняваш народа , че не ражда , а цялата политика на държавата да е грешна , направо нямам думи
87
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Г-н Василев, дигни пенсиите и заплатите да зимаме пенсии и заплати като у Люксембург да се разхождаме със щастливи лица в мола!
86
1
 
14
 
! Отговори
Избирател преди 7 месеца
Аз искам да попитам г-н Василев той колко деца има и дали са в България?
85
0
 
1
 
! Отговори
См1ртЗаШпионите преди 7 месеца
89 Не е нужно да се въвежда смъртно наказание ;) if u know what I mean.
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направихте младите функционално неграмотни (умишлено) , чалгализирахте ги , силикон , стероиди .Държите ги безработни или ниско платени , пускате им неограничено порно , което ги залива от всякъде .Канали за дрога покровителствани от държавата и наркотиците им ги давате като бонбонки .Лошо здравеопазване , а където го има е платени и скъпо , личните лекари си гледат само парите и изобщо не ги интересува друго .Кой да ги прави децата 50 годишните ли ?
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз имам едно дете .Имах желание за много повече ,поне за 4 , но държавата вкара хиперинфлация и направо ни унищожи , после ни трябваха повече от 10 години , да се върнем на стандарта от преди това , а вече поради това че мина много време , не можехме да имаме повече деца , тоест жена ми излезе от детеродната възраст . Така , че уважаеми Хаяско , държавата създава условия , а хората раждат , така пише и в Библията - Плодете се ! Ама политиците нямат токова акъл да го разберат , а като няма народ
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
с такива оатре-пки в управлението като тебе и днешните е сигурно - вече си имаме и американец в министерството на отбраната - да дава насоките на колонията
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво правим с 20 000 лева, като детето няма да има личен лекар например, защото няма лекари? Вместо семки и бонбонки да дадем торта, ама като я изядем - какво? Да отглеждаш дете тук и да трепериш всеки ден дали няма да стане жертва на дрогиран *** на пътя, когото държавата не може да озапти? Не, мерси.
80
1
 
4
 
! Отговори
думал преди 7 месеца
Маленкий Мук и придумал бащеният си замък. Да е... червеното д.
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайаско , не може с такива ниски пенсии и заплати да имаш положителна демография !Първо пенсиите трябва да са достойни за да може старите без проблем да гледат внуците , второ заплатите трябва да са такива , че всяко младо семейство да има желание поне за три деца , който да изгледа спокойно . Какво се получава сега ? Държавата не може да гарантира дори някакви фиксирани цени на тока , а какво остава за останалите .
78
0
 
8
 
! Отговори
См1ртЗаШпионите преди 7 месеца
80 Абе тия двамата *** ници бяха просто пешки на ДС те ограбиха България тия са сгънали по един милион красена пара и са им казали да си траят да те ги думнат.
77
3
 
7
 
! Отговори
Тенгри яко в дупако преди 7 месеца
Жужето Хаяско, Малкият Мук, чак сега са сети, че България е мъртва! А той бе, уж, яаст от тия, които трябваше да дадат решение на демографският проблем, начело с "Цара", но не би. Появиха се поколения, които израснаха с дълг към себе си, но не и с дълг към Родината и чрез тех, ний ша отидем към пълно зануляване!
76
3
 
8
 
! Отговори
Просто е преди 7 месеца
Всяко семейство, с две деца ,средно образование и по 5 г.стаж да получава по 50 000 лв.за трето дете, и да е по точкова система ако семейството има повече стаж, деца или висше образование да получават с предимство. Нужен е един милиард годишно за да обхване програмата 20 000 семейства. За справка миналата година се раздадена 12 милиарда лева,,помощи,,за бизнеса. Не съм сигурен обаче дали щесе намерят 20000 семейства кандидати де.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това шега ли е?!Демография когато ПееЦки и Тиквата управляват няма да има.И запомнете, няма значение кой печели изборите накрая ДОС и ГРОБ управляват. Толкова пари откраднаха че са непоклатими. Единственият начин е арести, затвор, конфискации.Това може да се случи след бунтове и размирици.Чрез демократични избори няма начин защото тия рептили са овладели системата.