1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лв.
Обновена: 19 окт 2023 12:04 | 19 окт 2023 12:04, Стела Стоянова
183
1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига
Снимка БГНЕС, архив

1427 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за третото тримесечие.

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева.

От септември миналата година необходимата сума за издръжка нараства със 107 лева за един работещ и със 192 лева за семейство, пише БНР.

На повече от две трети от работещите заплатата не достига за тази издръжка.

Пред Нова телевизия икономистът Мика Зайкова коментира, че догодина сумата ще е над 1500 лева.

"Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина", заяви тя.

Инфлация не се бори с табелки в магазини и сайтове, а с пазарни механизми. Това заяви от своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива "Достъпно за Вас". Тя има за цел всяка седмица веригите магазини, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи - пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница.

"Регулаторните органи са основният механизъм, през който да се наложи реална конкуренция и да се минимализират картелни образования, които създават непазарни цени. Няма обяснение защо цената на млякото е най-висока у нас, в сравнение в ЕС. Не съм против мярката, но е доста наивно да се смята, че ще даде нужния резултат”, коментира Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Van Dam преди 6 месеца
България е много скапано място за живеене 😥,все повече мои приятели и познати се изнасят по чужбина, където работят за по 5200-6000лв и си живеят нормално.Нямат грижи за инфлации и високи цени.България завинаги ще остане скапана държава,управлявана от крадци и некадърници така че народе *** по добре учете чужди езици и се насочвайте към Западна Европа, Канада,Скандинавия
156
0
 
0
 
! Отговори
до чуденка преди 6 месеца
ако от тези 1400, 1000 са за наем, отопление, данъци, автомобил и тнкато за 3-***, тези разходи няма да са много по-различни и остават 3х500 за индивидуални разходи
155
0
 
3
 
! Отговори
Чуденка преди 6 месеца
Винаги съм се чудил как например на 1 човек му трябват 1400 лв, но ако са трима в семейството, изведнъж сумата на човек магически пада на 800 лв.
154
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Голям процент сива икономика е БГ. На минимална и в пликчета. Като се огледам по улиците не ми се вижда 2/3 едвам да свързват двата края.
153
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Яко сив сектор има в България. Тези 2/3 са на хартия, щото една камара народ взима пари под масата. Най-елементарното, влезте в един магазин за хранителни стоки и вижте как пазарува народа. Всеки се вози на кола на 3лв/л. гориво. Вярно има и на газ, ама какъв в процента.
152
1
 
3
 
! Отговори
140 преди 6 месеца
Странни сметки за двама... Може да не си математик, но това са елементарни неща. Ако се плаща наем или ипотека, сумата е една и съща и за един, и за двама. Същото се отнася и до режийните за жилището и евентуална поддръжка на една кола. Дори и храната за двама не струва двойно повече, а е около 1 1/2 от стойността за един. Накратко, разходите за двама живеещи заедно не са двойни! Наличието на дете променя нещата, разбира се, но твоето твърдение беше за двойни разходи за двама души.
151
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
Червените тикви мечтаят за ''прекрасното'' минало когато Жан Виденов даваше 20 долара заплата и 10 долара пенсия. Мечтите им ще се сбъднат. Но нормалните хора ще избягат от България.
150
0
 
4
 
! Отговори
Марко преди 6 месеца
КНСБ ви внушава че сте богати, но реалността ви показва че КНСБ лъжат яко. Те натискат фирмите да дават заплати и не се интересуват от това че в България среда за бизнес няма. Като съсипят частния сектор и държавния ще изреве на умряло. Защо военни и полицаи са с огромни пенсии при положение че не са работили нищо?
149
0
 
5
 
! Отговори
Спасов преди 6 месеца
Нашата държава унищожава частния сектор и дава големи заплати на държавни служители които не вършат абсолютно нищо. Ще се изненадате ли ако скоро нещата рязко се влошат?
148
2
 
4
 
! Отговори
Пена преди 6 месеца
Понеже в България икономика няма - българите заминават на Запад където има истински държави и истински доходи
147
0
 
4
 
! Отговори
Джо преди 6 месеца
БГ синдикатите са излишни организации
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие само чер хайвер, крокодилски пъп и филе от акула ли ядете?
145
0
 
1
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 6 месеца
По време на секс си мислех: Тия пари може и да ги дадат и на човек,ама тогава парно,ток, вода,медикаменти и бельото ми ще скочат 20 пъти
144
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 месеца
Не всички работят в антибългарски фондации да хвалят клоуните от пплгдб+, нормалните хора им се налага и да работят ;) !!!!
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези данни от коя стъкмистическа агенция са?
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То е ясно,че не стига,но само на Пъклени Продажници-Демонична България не е ясно.Понеже не им е ясно и обядват за 5 лева в партийнкя дом те сега искат да вдигнат данъците.Отделно да направят застраховките на колите над 600 лева.Отделно заради тях бензина ще скочи.Нелсучайно им се падна сатанинския номер за изборите.Това си е знак от горе да покаже какви са.
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ау аз се издържам с 700 и арча 7000 за други странични не неотложни разходи
140
0
 
21
 
! Отговори
ВАШ КИРО ТЪПОТО. преди 6 месеца
СПИРАШ СИ КОЛАТА, КАБЕЛНАТА, ТЕЛЕФОНА, КАШКАВАЛА.... - КАРАШ НА ХЛЯБ И ВОДА....И СИ БОГАТ!
139
8
 
6
 
! Отговори
КАК НИ СТИГАХА? преди 6 месеца
А БСП - ЖАН ВИДЕНОВ НИ ДАВАШЕ ПО 8 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ?
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
продавачката в DM в МОЛ 1700 бруто.

Спонсорирани публикации