1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лв.
Обновена: 19 окт 2023 12:04 | 19 окт 2023 12:04, Стела Стоянова
183
1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига
Снимка БГНЕС, архив

1427 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за третото тримесечие.

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева.

От септември миналата година необходимата сума за издръжка нараства със 107 лева за един работещ и със 192 лева за семейство, пише БНР.

На повече от две трети от работещите заплатата не достига за тази издръжка.

Пред Нова телевизия икономистът Мика Зайкова коментира, че догодина сумата ще е над 1500 лева.

"Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина", заяви тя.

Инфлация не се бори с табелки в магазини и сайтове, а с пазарни механизми. Това заяви от своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива "Достъпно за Вас". Тя има за цел всяка седмица веригите магазини, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи - пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница.

"Регулаторните органи са основният механизъм, през който да се наложи реална конкуренция и да се минимализират картелни образования, които създават непазарни цени. Няма обяснение защо цената на млякото е най-висока у нас, в сравнение в ЕС. Не съм против мярката, но е доста наивно да се смята, че ще даде нужния резултат”, коментира Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
35
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 6 месеца
Аз съм обикновен работещ българин с 2 деца и 4 собствени жилища, 1 от които луксозна къща. На заплата съм. Жена ми е майчинство и с някакви смешни проценти от максималния праг го кара в момента. Та смени си професията, преквалифицирай се. Ликацията няма значение- всичко е дистанционно 2023та. Ако не можеш да изкараш поне 12к на месец, не ставаш. Това е.
96
5
 
17
 
! Отговори
Кокорчо преди 6 месеца
Споко ще взема още 30 миларда заеми!За самолетоносач от САЩ обаче!
95
6
 
16
 
! Отговори
Топ опорката на САЩ преди 6 месеца
Путин е виновен!
94
6
 
15
 
! Отговори
До Ей преди 6 месеца
На Опоркаджиите на Посолството и Сглобката затова им плащат!
93
6
 
21
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 6 месеца
Днес сглобкаджиите нещо подариха ли ? Оня продажник тагаренко даде ли нещо от армията, за която една пушка не е донесъл ? Оня женския председател Денков чете ли опорките на Галя от козяка ? Мравояда приключи ли със съдебната реформа, щото гледам баце е оправдан за мацката и сина му в барцелона ? Кокорчо фалира ли вече България ? Все хубави работи с тия продажни люде, случайници, шарлатани сглобени от жаждата им за власт!
92
5
 
17
 
! Отговори
Ей преди 6 месеца
Само не знам тука защо намесват Русия,явно има много болни хора.
91
8
 
4
 
! Отговори
До Гневен преди 6 месеца
Ми ходи на курс по Квалификация за работа с ВПН! Нали ревуш как другите били мързеливи и неквалифицирани! Пък един ВПН не знаеш как да използваш..
90
12
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Честито 83 Забравяш армията от 600 000 безполезни охранители, бивши полицай. Без държавни служители държавата не може да функционира. Зае-би електронно правителство.Без хора на може.
89
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лош генетичен материал - как да са високи заплатите с такъв материал ?!?
88
7
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
87
2
 
25
 
! Отговори
ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ преди 6 месеца
ПРОПУСНАЛИ СА САМО ЧЕ ДАННИТЕ СА ЕКЗИСТЕНЦ МИНИМУМА...
86
5
 
20
 
! Отговори
До 88 преди 6 месеца
Най смелите кравари са тези, които ползват ток и се къпят, карат кола и спят с жени! Въпреки че това е ПРОТИВ евроатлантическите, ге йропески, зелени ценности!!
85
1
 
12
 
! Отговори
Че преди 6 месеца
Бъдете съдени жестоко жестоко да знаете и има доста по страшни места от ада.
84
4
 
30
 
! Отговори
Питам преди 6 месеца
Кои са тия дето дават по 200 000 евро за двустаен ?Обикновения работещ българин не може вече да има собствено жилище.
83
6
 
28
 
! Отговори
До Гневен преди 6 месеца
Да бе Руското Посолство ни управлява, затова санкционираме Русия, закриваме Руски Църкви, Паметници и Консулати, не допускаме руски самолети, коли и граждани! Спряхме търговията с Русия! Логично нали? Ако мислиш така си пълен ***!!
82
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-смелите руснаци са децата на руските олигарси и чиновници,които не ги е страх да живеят в натовски държави!
81
2
 
30
 
! Отговори
AAA преди 6 месеца
Щом 1427 лв. нужни за издръжка на човек, защо тогава МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НЕТО НЕ Е 1427??Обаче ако некое таран буки дойде ще взима 1427 помощи, защото това е минималната СУМА ЗА издръжка??? Някой може ли да ми отговори?Най добре да се пита нашето ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ В парламента
80
23
 
9
 
! Отговори
Гневен преди 6 месеца
Само едно посолство ви придържа вас, и не е американското. Масово тук сте *** с IQ на нощна лампа, но аз си изкарвам пари и хич не ме интересува, кой ни управлява, а вас и бог да ви управлява пак ще сте бедни загубенияци, защото се продавате за стотинки.
79
6
 
21
 
! Отговори
До 81 преди 6 месеца
Ти май не разбираш. В една класическа Колония няма Народно Събрание, Избори и Правителство! Само Губернатор ( в Козяк) и Говорител на Губернатора ( Денков), другите политици са излишни!
78
17
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 6 месеца
Аааа,не,тия си имат за самолет.Мисля,че на Копейкин не му стигат,той е най-бедния от тях,затова най-силно драпа за власт и най-злобно лае.