1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лв.
Обновена: 19 окт 2023 12:04 | 19 окт 2023 12:04, Стела Стоянова
183
1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига
Снимка БГНЕС, архив

1427 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за третото тримесечие.

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева.

От септември миналата година необходимата сума за издръжка нараства със 107 лева за един работещ и със 192 лева за семейство, пише БНР.

На повече от две трети от работещите заплатата не достига за тази издръжка.

Пред Нова телевизия икономистът Мика Зайкова коментира, че догодина сумата ще е над 1500 лева.

"Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина", заяви тя.

Инфлация не се бори с табелки в магазини и сайтове, а с пазарни механизми. Това заяви от своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива "Достъпно за Вас". Тя има за цел всяка седмица веригите магазини, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи - пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница.

"Регулаторните органи са основният механизъм, през който да се наложи реална конкуренция и да се минимализират картелни образования, които създават непазарни цени. Няма обяснение защо цената на млякото е най-висока у нас, в сравнение в ЕС. Не съм против мярката, но е доста наивно да се смята, че ще даде нужния резултат”, коментира Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1000лв бруто за стоматолог.сестра в мед.университет ,срамота.
136
3
 
32
 
! Отговори
... преди 6 месеца
значи колкото и да го сучат овъртат и прочие, много малко хора вземат заплата над 1500лв! Сега твърди се, че средната заплата била 2700лв ,но явно тази заплата се смята както във вица аз ям зеле, шефа яде свинско значи общо сме яли свинско със зеле! Та затова на огромна част от БГ населението заплатата НЕ му достига!
135
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не съм математик от ранга на Витанов или работещите в статистиката ,ноако за човек са нужни 1400 лв,то за двама би трябвало да са 2800 ? Как тогава за двама с дете е 2500?! Детето отрицателен прираст ли носи? Объркан съм . Това първо,второ реално на 4 членно семейство им трябва около 5 -6000 лв за що годе нормално съществуване,а не да говорим за оцеляване,това означава двамата родители да вземат по около 3000 лв заплата. Какъв процент от българите вземат толкова ? Не повече от 5-10% .
134
1
 
33
 
! Отговори
До 139 преди 6 месеца
Значи всеки който протестира срещу лошата политика на Сглобката, инфлацията и ниския стандарт живот е мрънкач? Зощо направо не ги напечеш Терористи като Денков? По радикално го давай с опорките!
133
1
 
22
 
! Отговори
До 141 преди 6 месеца
То реално и инфлацията е много повече от тази в статистиката ;)
132
7
 
16
 
! Отговори
До 139 от Берлин преди 6 месеца
А ти като подкрепяш Сглобката да закрие Родината ти България, подкрепяш Колониализма на Посолството на САЩ в България и мафията на власт си също дърво без корен,род и Родина!Ти си безродник в Родината си, което е още по лошо от дърво без корен в Берлин! Аз поне не вредя на България..
131
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са статистически данни. Реално парите, които се получават са много повече.
130
14
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 6 месеца
До Берлин::Стига мрънка!Щом не ти харесва,качвай се на парахода и отивай в Аржентина,Бразилия или на остров Питкерн.Що не се пишеш украинец?43 години обикалях света.И за миг не ми е идвало да си оставя Родината.Днес в Берлин какво си-дърво без корен,род и Родина.
129
16
 
0
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Кой е казал, че трябва да бъде Европа? Освен това, ако чакате съвет в някакъв форум ..... по-добре си стойте където сте :) Въпросът е по-скоро да направите нещо и да си промените състоянието, а не да мрънкате. Както казахте, в цяла Европа е така. Или правите нещо за себе си, или приемате ситуацията. Мрънкачите станаха много! Сега се включват и тези от чужбина... досадно е някак си :)
128
3
 
21
 
! Отговори
До 134 преди 6 месеца
Бихте ли ми казали, коя държава в Европа няма проблеми с нелегарна имиграция, инфлация, деиндустриализаци, Зелеви сделки, война, колониална зависимост от САЩ за да знам къде да имигрирам?? Благодаря!
127
2
 
24
 
! Отговори
До 134 преди 6 месеца
Интересно как насърчавате хората да бягат от проблемите вместо да ги решават! По същата логика избягах и от България преди години с 2 милиона други българи..защото не съм дърво! Само за да срещна още по жестоки проблеми в Германия.. освен това какво ще остане в БГ ако всички избягат? Киро, Бойко и семействата им ли..
126
0
 
6
 
! Отговори
! преди 6 месеца
Абе стига с тези инициативи!Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива "Достъпно за Вас". Тя има за цел всяка седмица веригите магазини, КОИТО РЕШАТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи .Думнете веднъж по масата,като мъже!Ако решали,ако искали...Дали някой ще помни името на такива държавници-с пожелателни мерки.Исках,ама нямах желание да работя за благото на народа!!!
125
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Берлин, така е. Никой не ви е закотвил да живеете там. Ако не ви харесва се преместате, не сте дървета :)
124
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Интересно!, а кой трябва да се грижи за благоденствието ти? Ти самият, нали така? Ако на някого не му стига заплатата какво е направил за да промени ситуацията си? Не мога да си представя някой да седи да чака държавата да вдигне минималката за да живея по-добре. Ама наистина не го разбирам. И има причина де. Всеки на минималка получава плик под масата!
123
3
 
20
 
! Отговори
Интересно! преди 6 месеца
Значи много добре знаят колко е необходимо за да оцелее човек но това не им пречи минималната работна заплата да е буквално 60% от нуждите на човек?
122
4
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Представете си 50% от заплатата ни в Германия отива директно за данъци за издръжка на бежанци! Даже от немските данъци финансират кораби в Средиземно Море да импортират директно мигранти! Украинците идват и директно получават 2000 евро на месец и жилище без изискване да работят! Другите 50% от заплатата ги изяжда инфлацията, която от части идва от санкциите и също е вид данък за войната!!
121
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както и долу са написали- дори продавачка в магазина взима повече от тия пари. Ако не взимате поне тройно на максималния осигурителен праг, или още се развивате кариерно, или нищо не става от вас. При 7% интелигенция толкоз.
120
9
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
В Китай ККП е забранила определи имоти да се продават под определена цена. Какво правят продавачите - продават на минималната цена, определена от партията, и включват 1-2 златни кюлчета към апартамента като бонус за купувача. В россия нещата също на там отиват.
119
0
 
12
 
! Отговори
Докато Европа преди 6 месеца
Храни АфроПейците и Семитите - и под това нямам предвид само поробването от ЮдеюСемитите, а АробоСемитите на Социални Помощи в Западна Европа с по 10 и нагоре деца - Бялата Раса и още 30 години - едва ли ще изкара! Бели Деца Няма, защото Белите Мъже са Ограбвани до Кокал с Данъци и Такси за да Хранят - Семитите и децата им!!
118
0
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Само за 2022 Германия плаща за издръжка на бежанци 400 милиарда евро!!Само за издръжслка на бежанци! Това е 7-8 пъти колкото бюджета на България за година..