Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Патриарх Евтимий

Те ще бъдат изложени за поклонение днес
Обновена: 20 окт 2023 12:13 | 20 окт 2023 11:46, Стела Стоянова
10
Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Патриарх Евтимий
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит посрещна днес частица от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

Светинята беше предадена от Величкия епископ Сионий - игумен на Бачковския и на Троянския манастир, вътре в храма "Св. великомъченица Марина".

Мощите на последния български патриарх преди падането на България под османско робство (14-и век) са изложени за поклонение в храма до 14:00 ч. днес. Вече има голяма опашка от вярващи пред храма, както и на площад "Св. Неделя", дошли да се поклонят пред светинята.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По решение на Светия синод чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковския манастир. Началото на архиерейската света литургия е от 9:30 ч.

Според предания мощите са били съхранявани в Бачковския манастир през цялото време на турското робство, но сега ще бъдат официално изложени за поклонение. Смята се, че в края на 1905 г.  при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е обаче и съмнения обаче за тяхната автентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 6 месеца
Тези кадри ми напомнят за зората на човечеството, когато сме били диваци, седели сме край огъня пред пещерите, а шаманът е правил ритуали с кости, дървени пръчки и камъни. Като гледам, при някои хора нищо не се е променило оттогава. Все същите диваци, разделени на племена, воюващи помежду си, кланящи се на кокали. Трудно е да пребориш дивашката си природа.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От Библията, Числа 21:8-9И Господ рече на Моисея: Направи си една горителна змия, и тури я на висока върлина; и всеки ухапан, като погледне на нея, ще остане жив.И тъй, Моисей направи медна змия и я тури на най-високата върлина; и когато змия ухапеше някого, той, като погледнеше на медната змия, оставаше жив.
5
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
и друг път съм забелязвал жезъла му с двата озъбени един срещу друг змея...Некой знае ли какво всъщност символизират те?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Той е бил исихаст. Медитирал е както сега е познато. Слушал е какво му се говори Свише. Дори турския сатър се е отметнал и не е могъл да го убие.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Патриарх Евтимий - истински велик българин, останал верен на народа си докрай!
2
7
 
0
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Жив е шишманеца в нашите сърца:))) а патриарха ви е такъв какъвто трябваше да бъде, за да победи саудита:))) но Етиопия никой не я коментира... Бели ми ангеле... :)))
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Агентът на държавна сигурност! Ей го! С дебело досие!