Ако "Газпром" откаже да плаща такса, ще я плаща "Булгартрансгаз"

Законът е изключително неясен
23 окт 2023 09:16, Стела Стоянова
64
Ако "Газпром" откаже да плаща такса, ще я плаща "Булгартрансгаз"
Снимка БГНЕС, архив

До фалит на "Булгартрансгаз" не може да се стигне, заяви пред БНР Кирил Темелков - заместник-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на "Булгартрансгаз".

Твърдението му е във връзка с въведената от държавата извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ, която е в размер на 20 лв. за мегават час.

"Ако има някакво въздействие върху финансовото състояние на "Булгартрансгаз", то ще бъде вследствие на това, че "Булгартрансгаз" е определена като задължено лице за изпълнение на закона. Тя е определена като такова, защото е местно лице в България и отговаря за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България руски природен газ, но тъй като основният ползвател по отношение на транзита е "Газпром", а той не е регистриран в България като местно лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към чуждо лице. "Булгартрансгаз" има договорни отношения с "Газпром" и затова той е определен за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски", обясни той.

По думите му притесненията и съмненията, които произлизат, са в това, че ако "Булгартрансгаз" не успее да събере тези вноски, трябва да ги плати. Според него тук трябва да се отнесат компетентните органи и да изследват договора. Този закон е абсолютно неясен, смята Темелков.

"Ако "Газпром" откаже да плаща или заяви, че няма да изпълнява закона - какво се случва. Тогава задължено лице остава "Булгартрансгаз". Именно тези изследвания на взаимовръзката между договора "Булгартрансгаз" - "Газпром" и изследване на евентуални поведения и по отношение на доставчиците на газ и вносителите в България, и по отношение на влиянието върху трети страни - това трябва да се направи от компетентни органи, които да изследват цялата информация, необходима за да се направи анализа".

Самият закон беше приет и след това започваме да мислим дали и как ще въздейства, а и освен това как ще се изпълнява, отбеляза Темелков.

По повод проверката на ЕК за договора с "Боташ" той коментира: "ЕК е известна със своята мудност и години наред изследва такива ситуации по въздйствието на пазара.

Като потребители на природен газ няма да окаже никакво въздействие. Това нито ще доведе до спиране на доставките на природен газ по някакъв начин, нито се очаква да въздейства върху увеличаването на цената, особено в рамките на зимния период. Други фактори могат да повлияят върху цените. Това, което може да се случи вследствие на действията на ЕК, е да бъде наложена поредната санкция за неспазване на правилата на единния европейски пазар. Тези санкции не са малки. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив. Преговорите ще бъдат изключително тежки".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То пще нищо не е станало а Сърбия и Унгария ни обявиха за престъпници а като им спрем газта направо война ще ни обявят. А Русия само ще гледа и доволно ще потрива ръце.
18
1
 
6
 
! Отговори
До Цирк преди 6 месеца
"така,че ни чака ПАК съд и плащане".Е ,кога Газпром са ни съдили?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази тръба ще остане празна в един момент. Неизбежно е.
16
1
 
7
 
! Отговори
Домоуправител преди 6 месеца
И аз така.Не си плащам таксата,чакам съседа да ми я плати.И накрая получих призовка от съда.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами "Бултрансгаз" ще им спрат газа на Сърбия и Унгария а Русия ще си измие ръцете и ще каже българите са виновни! Тогава какво ще правим? Затова сега се правят на щедри в Пекин и Путин се среща с Орбан.
14
0
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Никой не е виждал договора,който Борисов е сключил с Газпром.Ако въобще има договор.
13
1
 
9
 
! Отговори
Ами като откаже, преди 6 месеца
Отива на съд.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще плащат като поп Имат дългосрочни договори с братска сърбия и с орбан Ако не плащат Ще затворим кранчето Ние не използваме руска газ И ще им влезе повече .Много по големи загуби от таксата която ще ни плащатЧе и неустойка на договори .Не го слушайте този какво разправя.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 7. Такси за пренос има. В текста пише, че тези са допълнителни.
10
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Да фалират!
9
3
 
17
 
! Отговори
негласуващ преди 6 месеца
С поредните неадекватни авантюристи начело на територията какво добро очаквате!Тия ни влекат към тотален фалит и мизерия!
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Теоретично възможно Практически невъзможно!! Защото няма друга тръба през която да снабдяват унгария сърбия и още две три други страни Тръбата преминава през наша територия Ние диктуваме таксите Ако не им харесва ок да спрат газта.Ние не я ползваме Този е пореден русофил като тези дето говорехме че не можем без руски газ.
7
2
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 6 месеца
До Анонимен 8Какви такси, Баце построи Турски поток с народна пара, а дори няма едно отклонение за нас. Разбира се, можеше да има Балкански поток, от който да си печелим от такси, ама САЩ не дадоха.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Излиза, че досега е нямало такси пренос за този газ. Не са ли подписали някакви договори все пак. От договора ще се види, дали има такава такса и какъв е договорения размер.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега така щеви го набие Русия че свят ще ви се завие В Русия решиха да вдижнат цената с 40 процента . Това е решение на Газпром преди 2 дни ..
4
4
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 6 месеца
Тези 20 лв.не са в договора с Газпром,така че ни чака пак съд и плащане.
3
3
 
20
 
! Отговори
Пак преди 6 месеца
Поредната лудост на сглобката...
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май ще се окаже вярно, че и на където и да се зъвъртим все ни го тургат.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един вид отново откъм губещата страна.