Ако "Газпром" откаже да плаща такса, ще я плаща "Булгартрансгаз"

Законът е изключително неясен
23 окт 2023 09:16, Стела Стоянова
64
Ако "Газпром" откаже да плаща такса, ще я плаща "Булгартрансгаз"
Снимка БГНЕС, архив

До фалит на "Булгартрансгаз" не може да се стигне, заяви пред БНР Кирил Темелков - заместник-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на "Булгартрансгаз".

Твърдението му е във връзка с въведената от държавата извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ, която е в размер на 20 лв. за мегават час.

"Ако има някакво въздействие върху финансовото състояние на "Булгартрансгаз", то ще бъде вследствие на това, че "Булгартрансгаз" е определена като задължено лице за изпълнение на закона. Тя е определена като такова, защото е местно лице в България и отговаря за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България руски природен газ, но тъй като основният ползвател по отношение на транзита е "Газпром", а той не е регистриран в България като местно лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към чуждо лице. "Булгартрансгаз" има договорни отношения с "Газпром" и затова той е определен за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски", обясни той.

По думите му притесненията и съмненията, които произлизат, са в това, че ако "Булгартрансгаз" не успее да събере тези вноски, трябва да ги плати. Според него тук трябва да се отнесат компетентните органи и да изследват договора. Този закон е абсолютно неясен, смята Темелков.

"Ако "Газпром" откаже да плаща или заяви, че няма да изпълнява закона - какво се случва. Тогава задължено лице остава "Булгартрансгаз". Именно тези изследвания на взаимовръзката между договора "Булгартрансгаз" - "Газпром" и изследване на евентуални поведения и по отношение на доставчиците на газ и вносителите в България, и по отношение на влиянието върху трети страни - това трябва да се направи от компетентни органи, които да изследват цялата информация, необходима за да се направи анализа".

Самият закон беше приет и след това започваме да мислим дали и как ще въздейства, а и освен това как ще се изпълнява, отбеляза Темелков.

По повод проверката на ЕК за договора с "Боташ" той коментира: "ЕК е известна със своята мудност и години наред изследва такива ситуации по въздйствието на пазара.

Като потребители на природен газ няма да окаже никакво въздействие. Това нито ще доведе до спиране на доставките на природен газ по някакъв начин, нито се очаква да въздейства върху увеличаването на цената, особено в рамките на зимния период. Други фактори могат да повлияят върху цените. Това, което може да се случи вследствие на действията на ЕК, е да бъде наложена поредната санкция за неспазване на правилата на единния европейски пазар. Тези санкции не са малки. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив. Преговорите ще бъдат изключително тежки".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази такса наложена от управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ е начин за фалиране на Булгартрансгаз. Това правят демократите на власт след 1989 година - опапкват всичко държавно. Скоро и АЕЦ Козлодуй ще го прилагат.
38
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фейк нюз е че Булгартрансгаз ще плаща ако Чебурашките не платят. Руската пета колона ръси дезинформация отново!!
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хами ако откажат да плащат спират превоза и толкова. Все едно аз да карам без винетка.
36
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма нужда никой да плаща тази такса. След като рашките не искат да плЯщат врътваме кранчето и по тубата не тече рушки газ. Лесно е!!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Балкански шмекерлъци. Ако не са доволни от таксите, които са били договорени, да започнат бизнес преговори със страните по договора, а не със закон да се опитват едностранно да изнудват бизнес партньорите си. Не само е неетично, ами намирисва и на кражба. И като са тръгнали да им обръщат джобовете по този начин, защо само 20, а не направо 200 лв.да си искат. Смешно е.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чекайте, кучетата още не са разлаяни, Ще видите кво ще стане сега в ЕС! Чекаме 1 рунд на боя България-Сърбия и България-Унагария а после и България-Русия, направо в супертежка категория сме!
33
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тц, не става така. Спара се газта докатно не бъде платена. Вие като сте на платена магистрала, ако не искате да плащате - не минавате. Има и заобиколни маршрути. Русия първи започна да използва газа като оръжие, напълно очаквано и те ще се изгорят.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама Кокорчо е голям тарикат,налага 20 лева такса за пренос и Газпром естествено отказват да ги платят и кой ще ги плаща Булгаргаз което означава,че ние ще трябва да плащаме....по нагъл начин да гърбиш собствените си хора още не съм виждал, явно в Харвард ги учат на тези стратегии...
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако никой не плаща както ще стане БГТГ ше трябва да плаща сам а единственият друг избор ще е да спре изцяло тръбата. За да не го съдят вкупом Унгарци и Сърби, руснаци и други трябва да обяви някакви технически причини. Това е!
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските проксита Сърбия и Унгария ще изцъклят очи,а Рассия ще се озъби...
29
13
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
А нима Газпром и Путин спазват договори и закони а??? И на въпроса ако откажат да плащат по скъпа такса прекратява се договора с тях и следва арбитраж и трябва да ги осъдим
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хитър петърски шмекерии.
27
4
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
До АнонименПо принцип, на един комунист/болшевик, само Белене и приватизация (кражба) му е в главата. Като врътнем кранчето на Унгария и Сърбия ще има такава реакция от тях, че свят ще ни се завие. Не, само, че няма да се видим никога в Шенген, но няма и български тираджия да припари в тези държави.
26
5
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 месеца
26, кви технически причини? неплатена такса която се дължи по закон
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако вече в договора е уредена таксата, как така със закон ще се налага допълнителна такса. Това е смешно. Нарушава се договора. Естествено, че никой няма да я плаща. По тази логика утре вдругиден някой може да реши да наложи още такси върху допълнителните... Кой работи така.... Нарушава се договорното право. И какъв пример дава българският парламент на българския бизнес и на българските граждани. Нали уж правова държава сме, а не крадци.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Булгартрансгаз няма задължение към Сърбия и Унгария и може спокойно да каже че тръбата се затваря по технически причини. Така направиха руснаците със северните потоци. Но това ще е игра на високо политическо ниво!
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КВО НЕЯСНО ИМА БЕ....таксата се плаща от крайните потребители...Сърбия и другите по веригата...иначе нема газ.....
22
5
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 6 месеца
Ние нямаме договор с Унгария и Сърбия,за доставка на газ.Техният договор е с Газпром.Да си се разбират,нали много се обичат.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако,, Булгартрансгаз" вместо да врътне кранчето, вземе да плаща таксата, цялото ръководство на компанията е за съд. Доживот в Белене.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще плаща Булгартрансгаз и ще фалира. Русия не е задължена да плаща. Ако врътнем кранчето други държави ще ни съдят и с право. Дивашка работа е тази такса.