За първи път: Частни влакове ще возят пътници у нас

Превозите започват след година, първото трасе е София - Бургас
25 окт 2023 15:09, Стела Стоянова
77
За първи път: Частни влакове ще возят пътници у нас
Снимка БГНЕС, архив

Първи лиценз за частен пътнически жп превозвач издаде Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Той е на компанията "ПИМК Рейл Експрес", става ясно от сайта на агенцията. "ПИМК Рейл" имат лиценз за товарни превози и от 2015 г. е един от железопътните превозвачи. Към момента единствената компания, която вози пътници с влакове, е "БДЖ Пътнически превози" и за първи път тя ще има конкурент.

Пред "24 часа" Пенко Несторов, един от собствениците на ПИМК, обяснява, че имат една година, за да стартират проекта и бизнес-плана.

"Оглеждаме възможностите за трасе, по което да пуснем влакове. Основното е София-Бургас, където по завършени участъци от жп линията са позволени по-високи скорости, а и автоматизирано управление на влаковото движение, което дава по-голяма пропускателна способност. Само тогава има смисъл да се инвестира в нов подвижен състав", каза още той.

Припомняме, че в края на 2024 г. изтича договора за обществена услуга на БДЖ с държавата, който компанията спечели през 2009 г. По него всяка година фирмата получава над 170 млн. лв. субсидия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
В.Иванова преди 2 месеца
И защо частни?С какво държавата не може да се справи?Релсите са държавни, машинистите са обучени кадри от времето на социализма !Как преди 1989 имахме всичко!ЖП транспорта беше на високо ниво!Имаше вагон- ресторанти, люлки във всяко купе за бебета!Нямаше Европа! Имаше България!Ние си плащаме на Европа да ни колонизира , до пълното обезличаване на българският народ!
71
1
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 5 месеца
Срам и позор! Ограбването продължава! Какво следва? Водата и въздуха? Въздуха...отдавна е платен! Не на частните превозвачи! Железницата е от национално значение и значение за националната сигурност!*** народ, слаба държава!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КЪДЕ СА ЧАСТНИТЕ РЕЛСИ ??????? АИДУЦИ
69
1
 
3
 
! Отговори
млади умнокрасавци преди 5 месеца
Преди 1989, държавата предлагаше сравнително прилична услуга за общия фон в страната и възможностите както на България, така и на населението и. Чайката Бургас-София вземаше разстоянието за 4 1/2 часа, най-много 5 да бяха. Първа класа беше чиста и приятна, а и втора не беше чак толкова лоша. Имаше перденца навсякъде. Отоплението работеше през зимата и не валеше сняг вътре. Климатици нямаше наистина и тоалетните бяха подобни на сегашните. БДЖ беше просто умишлено съсипано, като всичко останало.
68
0
 
10
 
! Отговори
Издънкова преди 5 месеца
Така е наредило посолството, печелившите линии в наши ръце, а загубите от другите ще ги покрие българският данъкоплатец и после ще го приватизираме срещу 1 лв като Кремиковци
67
4
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 5 месеца
Целта е да няма нищо държавно и от всичко да се печели яко. Цените ще станат пет пъти по високи а чистотата във влаковете същата. Няма как да бъде по чисто освен ако няма по един кондуктор във всяко купе. Няма по продажно трио от триото Винету, Киру и Делян Магнитски. И пазарен ток за бита също.
66
3
 
9
 
! Отговори
на 40 50 давам преди 5 месеца
До Анонимен 53По добре 40 лв билет за нормално пътуване, отколкото 20 за мизерно с 3 часа закъснение, без отопление/охлаждане в смрад и мизерия.
65
3
 
9
 
! Отговори
: преди 5 месеца
Когато дълго време нещо се унищожава , следва да се появят добронамерени наши хора да оправят нещата.
64
1
 
5
 
! Отговори
Пътуващ преди 5 месеца
Точно с таза компания няма шанс да пътувам. Там нон стоп са инциденти. Трагедията в Хитлино е точно на тези.
63
4
 
20
 
! Отговори
Шишо преди 5 месеца
Държава без държавни железници и държавни пощенски услуги няма. Ние ще пробваме да сме първите. Мутрите "развиха" футбола и икономиката, сега е ред на железниците и пощите.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България 80% са бедни и по-бедни.И викатиле Да духат супата,а...После що стана така,че ни избиха...
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Испания има два частни превозвача, пуснаха влакове по скоростните трасета, НО държавния няма нищо общо с БДЖ, като цяло пуснаха по-евтини билети за определени дни и часове - нещо което доведе до увеличаване на броя на пътниците.
60
2
 
0
 
! Отговори
Влакчето на ужасите преди 5 месеца
Ааа има тук таме частни, пускат някой от онези с парните котли за атракция и возят един файтон качили се на атракциона. Сега това ще е същото.
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТрябВа да има и частни релси! Върнете първата класа, ама КАТО ХОРАТА! Не да ми влизат бедни оенсии и д ане ми се говори на Вие!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 5 месеца
До Анонимен 60, имаш сериозни проблеми с разбиране на текст :) Това, че се продават от държавната железница не значи, че са частни! Мислете бе! Не боли! Ей сега поне знаем защо държавата ни е клоака! Ми то вие не ставате!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
59: Regional trains are sometimes operated by Deutsche Bahn (DB, German Railways) or sometimes outsourced to a private operator such as Abellio, Metronom, Erixx, but still run as part of the national network, with tickets sold by DB at int.bahn.de.Ако може да четеш пише че са част от националните линия и билетите се продават от ДБ. Има разлика от тук до луната с това което си писал.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 54, и в Германия, и в Австрия, и във Великобритания, и във Франция, и в Испания има частни влакове :) Ама от твоето село няма как да го знаеш. Мизерувай си там и не давай наклон. Нищоставащите нямате право на глас!
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Частни влакове, като оня дето гръмна в Хитрино?
54
3
 
5
 
! Отговори
Щo тpиeш, бe? преди 5 месеца
Kakви rpaнgиoзни ycnexи caмo нa Пpoмeнaтa! Cлeg eлekтpoмoбилитe нa зaвoga в Лoвeч, мocтoвeтe Шyмeн-Bиgин, Ямбoл-Плeвeн, Bapнa-Пaзapgжиk, влakът-cтpeлa нa gego Ekoнтий, тaнkepитe c втечнен raз в Бyprac, eтo чe oбявявaт cтpoeж нa 7-и блok в Koзлogyй (зa nopegeн nът)... Pagвaйтe ce copocoиgи!
53
4
 
9
 
! Отговори
Христо преди 5 месеца
До СтранноВ новите влакове не трябва да има намаления за никой - намаления само в пътническите влакове. Като искаш евтино - мизерувай в тях! По-високите цени са и гарант за по-качествини и възпитани пътници!