Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ

Нарушени са редица положения, заложени в Конституцията
Обновена: 26 окт 2023 11:56 | 26 окт 2023 11:56, Стела Стоянова
334
Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Още по темата

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между тях, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“. В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“. Това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боката Борисов - младото и свежо лице на промяната, стройната фигура на прогреса, честният политик на новото време
152
4
 
5
 
! Отговори
кирчовците: преди 6 месеца
Ние никога няма да правим коалиция с ДПС и ГЕРП! Ние обещаваме и обещахме!
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-големите джендърасти и хомосексуалисти-комунисти има в Расиушка, даже са си мумифицирали един. Техните последователи в България не отстъпват по нищо от идолите си.
150
4
 
3
 
! Отговори
баце преди 6 месеца
Стар съм вече но за кирчовците и демократите от ДБ съм го вдигнал самолета и ги пердашиме с колегата Пеефски докато мърдат!
149
4
 
2
 
! Отговори
irkd преди 6 месеца
Да питам демократите от ДБ и ПП: харесва ли ви да ви пердашат (бр. онодат) бойко и пеефски на почивки всеки ден? На мен ми харесва да ви гледам провисналите физионимии (като на атанас атанасов) всеки ден! хахаха
148
3
 
2
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 6 месеца
НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО: ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократ
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кандидата за кмет на София - демократ от ПП и ДБ /хахаха/ е от яка комунистическа рода - всички около него са членове на БКП и ДС, а той сироткия демократ, също като двупръстовия челник иво мирчев /хахахаха/. Даже чичо му бил Петър Младенов - оня с танковете, ако си спомняте. Та, гласувайте за него, пишман демократи /хахаха/
146
2
 
6
 
! Отговори
mazen преди 6 месеца
Демек, защитава чужди интереси. На това му викаха предателство и имаше съответнте наказания.
145
7
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Скоро тия управляващи ще са по килиите :)
144
3
 
10
 
! Отговори
Всеки ден,който преди 6 месеца
Радев е на власт е радост за Русия и Хамас
143
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес сглобкаджиите нещо подариха ли нещо на укрите? Оня продажник тагаренко подари ли някому нещо от армията, за която една пушка не е донесъл ? Оня женския "мъж" Денков изпълни ли дневните опорки на Галя от козяка ? Христо Иванов приключи ли със съдебната реформа, щото гледам баце е оправдан за мацката и сина му в барцелона ? Асена Василева колко милиарда дълг взе днес да зароби България? Все хубави работи с тия продажни мекерета, случайници, шарлатани, сглобени от жаждата им за власт!
142
5
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 6 месеца
Стар съм вече но за кирчовците и демократите от ДБ съм го вдигнал самолета и ги пердашиме с колегата Пеефски докато мърдат!
141
5
 
5
 
! Отговори
Ауу това не е преди 6 месеца
Съгласувано с Посолството!!Веднага активират опоркаджиите на сглобката!
140
6
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ преди 6 месеца
СРЪБСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ
139
5
 
2
 
! Отговори
Галя: преди 6 месеца
ИЗЯВЛЕНИЕ ДО: Цялата педерастирала зган, т.е. до избирателите на ПП и ДБ (слугите пеефскиму). Уважаеми дрогарки и дрогари, скъпи евро-леворезбари, моля вдигнете си курвуизиралите зад ници и в неделя гласувайте за единствения по-мъж от тримата фаворити за столицата - г-жа Ваня Григорова! П.С. От посолството!
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП, ДБ, ГЕРП и ДПС са една и съща фирма. ПП са по маркетинга и рекламата, ДПС са връзки с инвеститорите, ГЕРП са специалисти по усвояването и отчетността, ДБ са правен отдел! Баце е прокуриста, Пеефски е шеф на надзорния съвет. Кирчовците са изпълнителни директори. Денков е рекламно лице на компанията.
137
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много противен тип.
136
1
 
9
 
! Отговори
Dodo преди 6 месеца
. Така излиза, че пРезидента не е съгласен държавата България да си пълни хазната
135
5
 
6
 
! Отговори
Асена Василева: преди 6 месеца
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
134
5
 
4
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 6 месеца
Много ми хареса как КИРЧОВЦИТЕ И ПП се изгаври и изплю върху лицата на избирателите си -шиши , Бойко и Кире -вечна дружба