Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ

Нарушени са редица положения, заложени в Конституцията
Обновена: 26 окт 2023 11:56 | 26 окт 2023 11:56, Стела Стоянова
334
Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Още по темата

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между тях, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“. В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“. Това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 месеца
До Гая: 224 Ваня Григорова е най хубавата от всички кандидати. Ще си помислим.
172
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев що си дава зор? ЕС да ни осъди за таксите и готово. Няма какво да се бута между шамарите. Тръгнал Радев да защитава интереса на ЕС. Аве ей - я бий такси на газта, те ще плащат, пара имат Унгария и Сърбия. А докато ни осъдят - ПеПе вече ше са по островите.
171
8
 
22
 
! Отговори
Бах мама му. преди 6 месеца
Президента Радев съсипа България с юмрука, президента Путин съсипа две държави и навреди на целия ЕС с войната и те така. Съдба социалистическа.България е най отровена от социализъм от всичко бивши соц страни и за това нищо не върви.
170
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крадев, други трябва да сезират КС за тебе.
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 220 - с това рекламно лице са точно евроатлантици, с ляв уклон, пискливо гласче и пълна липса на едни такива кръгли маТури дето при мъжете висят между краката...
168
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това да сме от ЕС и НАТО и да имаме този за президент е оксиморон...
167
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предател излъга избирателите си и предаде Българските интереси
166
6
 
10
 
! Отговори
Краси Ралчев преди 6 месеца
Мундьо е за социална справедливост но да не е за негова сметка. От дебелата заплата не се отказва. А с половинта си заплата може да направи живота по социално справедлив за 20 пенсионера.
165
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русоробите са за Белене, сигурен съм, че след време ще се окажат там.
164
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нали за това го е сложил Решетников - да брани руските интереси
163
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДАНС да се задейства Радев е на хранилка към КГБ.
162
14
 
2
 
! Отговори
das преди 6 месеца
Браво г-н резидент браво. От какво се страхува не мога да си обясня
161
2
 
15
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
Румка наближава 7 ноември Великая Октябърская Ревалюция готов ли си, кофата с помията пълна ли е, да не пропуснеш да оплюеш някого дето не е от твоите, ей.
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като толкова ербап Президента да внесе предложение за такса 20 евро на тон изнасяна руда съдържаща злато, галий и германий от Дънди-прешъз. Приел е ролята на одъртяла свекърва или тъща и обира негативите. Трябват му и позитиви, но с предложение като горното.
159
3
 
12
 
! Отговори
Цибулков преди 6 месеца
Най-низшия презедент който сме имали. Секретарката на Боцко - плевенлийчо е в пъти по мъжага от тоя.
158
3
 
2
 
! Отговори
мислещ преди 6 месеца
ако съде по коментарите народа ни е имунизиран бустериран и още какво ли не срещу мислене.пичове, тоя не мога да го трая откак ни натресе тия мошеници, но хващате ли, ротират се, измислят една "вноска" и тук е ключа от палатката - ако не е дефинирано, че е данък, такса, мито или друг налог...то тя "случайно" няма да влезе в държавната хазна, а някъде другаде... вероятно по сметка на някои умнокрасиви или тикви...но понеже народа е матрял, затова и така той мизерства, а красивите красивеят...
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Досега няма едно вето или законодателна инициатива на Президентската институция за защита на българския интерес
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Будали, гледайте в перспектива. Това е просто бизнес. Мислите, че братушките ни обичат. Напротив мразят ни. Винаги са ги възпитавали, че сме нищожни и хора второ качество и временна държава като Полша. Културните връзки бяха за простолюдието да поддържат, но и донякъде да има разбирателство. До 1992 година учиха, че Ленин е измислил кирилицата.
155
6
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Кво да прави човека,ше сезира и още как.Иначе рискува Решетников да му набива канчето:):):)
154
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що ми се струва, че Президента-резидент на КГБ ще търка наровете при бай Ставри.