Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя

Най-бързо нарастват влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв.
9 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
181
Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя
Снимка: БГНЕС

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на септември са 1410 броя, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за периода, откакто БНБ води статистика за броя на депозитите на милионери.

Само за последните три месеца броят на хората, които могат да се похвалят, че имат банков влог с над 1 млн. лв. в него, е нараснал с 86, или с 6,5%. Това означава, че почти всеки ден се появява по още един човек с над милион в банка. В рамките на година милионерските депозити са нараснали с 268 броя, или с 23,5%. А общата сума в тези влогове е нараснала с 551 млн. лв. и вече надхвърля 3,7 млрд. лв., показват данните на БНБ.

По-бързо от милионерските депозити нарастват само влоговете със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. в тях. За година броят на тези влогове се е увеличил с 25,5%, или с 596 броя и в края на септември са 2933 броя. Оказва се, че икономическата ситуация в страната е много добра за хората със значителни финансови възможности.

При по-малките депозити на граждани също има ръст, но увеличението е по-малко. Колкото по-малък е размерът на влоговете, толкова по-малко е увеличението на броя им и на общата сума в тях. А при най-малките депозити дори има спад.

Влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали със 17,8%, а общата сума в тях се е увеличила с 18,4% до над 5,6 млрд. лв. При по-малките влогове, например със суми между 40 хил. и 50 хил. лв., увеличението и на броя им и на общата сума в тях е с около 11%. А при влоговете на граждани със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. ръстът за година е само с 6%, пише "Труд".

Броят на депозитите със суми между 1000 лв. и 2500 лв. остава почти без промяна, а при тези със суми под 1000 лв. има спад. За година те намаляват със 150 хил. броя и достигат 4,78 млн. броя. Това показва, че докато хората с големи финансови възможности трупат пари по сметките си, хората с най-малко спестявания са принудени да ги теглят, за да покрият неотложните си разходи. В резултат общата сума на влоговете на граждани за година нараства с 10,5%, или с 7,2 млрд. лв. и вече надминава 76,4 млрд. лв.

Подобна е ситуацията и при фирмите. За година общата сума във влоговете на нефинансови предприятия е нараснала с 8,8% до 42,3 млрд. лв. А най-много нарастват фирмените депозити със суми над 1 млн. лв. в тях. За година броят им се увеличава с над 25 на сто и към края на септември са 5828 броя. Общата сума в тези депозити е над 24,7 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен (117) Като чета глупостите ти се съмнявам че си завършил средно образование!!И ако да то е било с 3 1/2 макс!!Жетоните нямаше да ги има ако човеците бяха поне малко по-умни но напоследък се навъдиха такива APEs като теб и стана страшно!!!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти разбираш повече от CEO-то на най-голямата компания на активи в света нали? Сигурно ахахаха
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен (124) това че си глОпав не значи че всички трябва да го научат!!Жетоните няма как да служат като пари!! Ако беше поне малко интелигентен щеше да го знаеш ама не си. Пирамиди-фараони и балъци за милиони.Наслушах се *** страшни глупости покрай жетономанията.
115
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво умувате бе плебеи, хората от Блекрок ви казват, че Биткойна е бъдещето на парите, Дигиталното Злато и тн, те нашите пак не разбрали, тепърва икономика на ФИАТ системите ще учат ахахаха
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Викаш 10 000 пъти биткойна е по легитимен , тъй ли ? Защо не го искат в магазина тогава ? Или викаш не е за дребни покупки . Ами и кола не можеш да си купиш с него и жилище .Съхранявал стойност , докато не затвори някоя крипто борса или не те хакнат .Интерсно защо банките купуват злато , а не биткойн , тези луду ли са да не виждат далаверата
113
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отиваш в едно село и даваш на една баба флашка с биткойн и златна паричка .Да позная ли кое ще вземе бабичката ? Аз съм гладен и имам 20 лева в джоба и мога да си купя храна ,ти не можеш с биткойн . Отделно моите пари работят дори когато няма ток или интернет . За каква енергия , алгоритми , уравнения говориш ? Това е капан за наивници !
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пич каква стойност в Биткойн , какви алгоритми ,какви уравнения ? Пробвай да си купиш най елементарното нещо с Биткойн . Зад парите стоят държави БВП , армия , ресурси ,С пари човек може да си купи почти всичко (дори биткойн) усещаш ли ? Ако Биткойн беше по ценен от пари , нямаше да се продава именно за пари . Пъпчиви тинейджъри си помислиха , че могат да измамят света , колко криптоборси фалираха , колко народ си изгуби парите ? Не може нищо , да струва нещо !
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Виж сега , за мен Биткой не е ценен, за теб може да е , няма да споря . Аз гледам логично на света .Големите банкери държат контрола върху парите и нямат намерение да го изпускат .Биткойн струва нещо , ако някой друг даде повече пари за него .Първите успяха да изкарат пари , но аз имам познат който имаше много пари и купи на 65 000 долара , сега работи на рецепция в хотел ,изгуби над 500 000 лева .Някакви цифри на екрана -това е биткойн .Не може нищо да струва нешо !
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най големия инвеститор Уорън Бъфет , продаде много от акциите си и зае позиция Кеш . Аз му вярвам , чоека е на 93 години и поне от 50 години е милиардер
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоест искате да ни кажете, че в светлия евроатлантически натовско ориентиран гендер рай сме станали по-богати, така ли? Или като статистиката за пилето със зеле?
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До "Биткойн е рискова работа .Не може нищо , да струва нещо" - кое било нищо я пак? Ти говориш за традиционните пари които действително са нищо, а струват нещо, докато биткойна и криптото са създадени чрез алгоритми и ураванения и тн - демек енергия. Биткойн е 10000 пъти по-легитимен от традиционните пари и на всичкото отгоре е единствената световна валута, която не признава граници и държави.
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Строители и брокери ви убеждават , че 1500 -2000 евро на квадрат са добри цени и че парите се обезценявали . Е , като се обезценяват , те защо искат да ви ги вземат , за какво им са обезцени пари ? Мислете логично и ще видите , че ви мамят зверски . Ако имате къде да живеете не участвайте в пазара на имоти .
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До мм, имай предвид, че ще приемат закон, който те задължава да обявяваш авоарите в крипто и да плащаш данък за печалбата :) Искам да вида ДАНС как ще тарашат сметки и ще търсят доказателства. Сещам се за Нексо и факта, че не са открили компютри. Накрая взели някакви флашки, които се оказали не флашки, а ресийвъри за мишки :) Ама от мишки толкова. Сякаш за сега криптото е най-защитено от държавата!
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Биткойн е рискова работа .Не може нищо , да струва нещо ! Вземете си малко злато и си го приберете , може да купувате свободно , анонимно от 1 грам до кум 100 грама .Може и да не спечелите но ще запазите стойноста му за дълго време .Ако не ви се наложи никога да го продавате , ще зарадвате децата си !
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До (107) Познанията ти за парите са доста ограничени. Един ден ще се на въртиш както си му е редът.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До мм (108)Путин ли ти разказа тая сценка?А криптото си го заври отзад!!Пирамиди-фараони и балъци за милиони.Все едно си купил хаваладжийски тефтер на Асан от Пакистан.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ви кажа как си взех апартамента . Олгед и продавача поиска 70 к евро , това става 2011година .Директно му казах 50 к и си тръгнах .На другия ден ми се обад и ми каза 55 к ако платя веднага .това е .
101
0
 
11
 
! Отговори
До 103 преди 5 месеца
Рискувал си, спечелил си. От моя офис пък познавам хора купували си бити коне на по 50-55-60хиляди парчето. И те искаха бързо да станат милионери.Някой ги продадоха на 20-25хил, други още се надяват :)
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държал съм 50 бона за спешни нужди в КТБ, точно когато не трябваше и по закона на Мърфи се появиха и спешните нужди точно тогава. Закона казва - до няколко дни фонда трябва да покрие депозитите в случая на обявяването на банката в несъстоятелност, но не казва, колко време може да се просрочи това обявяване, както и сами видяхме.
99
5
 
0
 
! Отговори
мм преди 5 месеца
всеки може да разбере колко пари и имоти имаш но не и колко крипто имаш освен ако не съ глуп_в да ги държиш на борса