Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя

Най-бързо нарастват влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв.
9 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
181
Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя
Снимка: БГНЕС

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на септември са 1410 броя, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за периода, откакто БНБ води статистика за броя на депозитите на милионери.

Само за последните три месеца броят на хората, които могат да се похвалят, че имат банков влог с над 1 млн. лв. в него, е нараснал с 86, или с 6,5%. Това означава, че почти всеки ден се появява по още един човек с над милион в банка. В рамките на година милионерските депозити са нараснали с 268 броя, или с 23,5%. А общата сума в тези влогове е нараснала с 551 млн. лв. и вече надхвърля 3,7 млрд. лв., показват данните на БНБ.

По-бързо от милионерските депозити нарастват само влоговете със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. в тях. За година броят на тези влогове се е увеличил с 25,5%, или с 596 броя и в края на септември са 2933 броя. Оказва се, че икономическата ситуация в страната е много добра за хората със значителни финансови възможности.

При по-малките депозити на граждани също има ръст, но увеличението е по-малко. Колкото по-малък е размерът на влоговете, толкова по-малко е увеличението на броя им и на общата сума в тях. А при най-малките депозити дори има спад.

Влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали със 17,8%, а общата сума в тях се е увеличила с 18,4% до над 5,6 млрд. лв. При по-малките влогове, например със суми между 40 хил. и 50 хил. лв., увеличението и на броя им и на общата сума в тях е с около 11%. А при влоговете на граждани със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. ръстът за година е само с 6%, пише "Труд".

Броят на депозитите със суми между 1000 лв. и 2500 лв. остава почти без промяна, а при тези със суми под 1000 лв. има спад. За година те намаляват със 150 хил. броя и достигат 4,78 млн. броя. Това показва, че докато хората с големи финансови възможности трупат пари по сметките си, хората с най-малко спестявания са принудени да ги теглят, за да покрият неотложните си разходи. В резултат общата сума на влоговете на граждани за година нараства с 10,5%, или с 7,2 млрд. лв. и вече надминава 76,4 млрд. лв.

Подобна е ситуацията и при фирмите. За година общата сума във влоговете на нефинансови предприятия е нараснала с 8,8% до 42,3 млрд. лв. А най-много нарастват фирмените депозити със суми над 1 млн. лв. в тях. За година броят им се увеличава с над 25 на сто и към края на септември са 5828 броя. Общата сума в тези депозити е над 24,7 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички имотни мошеници се набалбукаха яко. Тези 1500-2000-3000 и то евро на квадрат е някаква супер наглост, но щом има балами, защо не. Хората не мислят какво получават, за едни голи стени да сметнат колко материал е вложен и да видят как юнашки им измъкват парите.
77
0
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 5 месеца
Човече, и аз в Испания (Барселона) не харча 250евро на пазар, но в Била,Кауфланд и Фантастико е друго.
76
7
 
1
 
! Отговори
До 85 преди 5 месеца
Краткосрочен спад на имотите може дори да няма (колкото и да ми се иска да има 50% такъв). Защо ли - виж ръста на средната работна заплата в България и в София. Виж ръста на пенсиите. Виж ръста на храните (ами вече за под 150лв не мога да се наобядвам с жената и децата в ресторант, без да консумираме алкохол) Погледни и отношението между средната цена на квадратен метър и средна работна заплата. Дългосрочно (десетилетия) всичко е ясно - демография, празни жилища, презастрояване.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 83Пич аз в Испания не харча 250 евро за пазаруване , посмали малко !
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 86, Револют е регистрирана банка в БНБ. Гарантирани са. Преди да пишете, четете. Така се прави. Говоренето на изуст е глупаво! Има книги на български език, които на достъпен език обясняват елементарни икономически термини. Редно е всеки да прочете поне една такава книга!
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Икономистите изчисляват , че спада при имотите ще е над 50 % , няма да стне за един ден , но ще е колосален .
72
6
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 5 месеца
Човече, ти да не живееш още в пещера от ковид пандемията през 2020? Цената на имотите се почти удвои от тогава (добре, това вероятно е спекула, а и не всеки си сменя жилището на 2-3 години). Друг пример - през 2019та, най восоката ми сметка в хранителен магазин беше 400лв и това беше заради пазара точно преди Коледа, като включваше коледно и новогодишното меню. Съхранявах част от продуктите дори на балкона (защото в хладилника нямаше място). Онзи ден, за 500лв не успях дори да напълня хладилника
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 78, глупости :) Валутният борд няма нищо общо с неконтролираното печатане на пари. Още един, който нищо не е научил.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега петрола пада , въпреки че много хора мислеха , че отива на 100 долара за барел , сега отва под 80 долара .Дори да мине 100 долара ще е временно .Кеша отново е ценен актив .ФЕД.ЕЦБ , МВФ ,се борят с инфлацията , .Слуваите професор Кр.Петров и доцент Сарийски , те говорят истината ! Ако слушате брокерите на имоти , значи не сте ориентирани изобщо .
69
4
 
2
 
! Отговори
От 75 преди 5 месеца
Какво нередно казах и попитах, че вече имам минуси? 3.2% годишна лихва предлагат ТиБиАй (гарантиран депозит). Да, револют предлагат повече (3.83% за метален план), но не са гарантирани по никакъв начин (и под гаранции, не визирам лихвата, а стойността на депозита), плюс това, че за втора поредна година закъсняват с финансовия отчет.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво сте загубили ако сте стояли на кеш през последните години , ами почти нищо не сте загубили .Краставиците и олиото бяха стигнали 8 лева , сага са по 2,5 лева .Загубили са онези които са набутали кеша в имоти и чакат следващия да го купи по скъпо .Така беше през последните години , ама това свърши ! В Испания имоти купувани на по 70 евро по едно време се продаваха на 15 хил и нямаше купувачи . В Апровалта , къща с двор струва между 25 и 40 к евро .Държави в ЕС , с валуте евро .
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да напомня на родителите, чиито деца не са приети в ДГ- стартирала е отново Оперативна програма"Развитие на човешките ресурси" - проект "Родители в заетост"- деца от 0-5г или ако са три деца до 12 г. Има възможност за това да ангажирате родителите си ако са до 75г- ще получават 18 месеца/толкова продължава и самият проект/ мин заплата, а майките се връщат на работа.
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 81Нямаш ли познат/приятел който живее в Западна Европа?!Поразпитай! Не е тук мястото да обяснявам как се открива сметка в западноевропейска банка.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1 милион днес е горе-долу като половин милион преди 4-5 години. Разберете, нищо не се увеличава, само инфлацията, което кара и заплатите да се опитват бавно да я гонят.
64
0
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 5 месеца
Как човек с българско гражданство може да си открие депозит в чужда банка? Защото си напълно прав, при основен лихвен процент от 4-5% в ЕС е чист обир банките с представителства в България да ти предлагат 0.1% лихва. При брутално по-висока инфлация в сравнение с Белгия,Франция,Германия и т.н. Значи за кредитите в евро, важи юробор коефициента, но не и при депозитите в евро. За българския лев да не говорим. Добре, че е борда, иначе да сме станали като в Зимбабве.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички реват , че няма пари - работници, собственици , а милионите се увеличават ?
62
0
 
7
 
! Отговори
Перниканец преди 5 месеца
Нов милионер всеки ден - Не се учудвам. Масово хората си продадоха апартаментите на разни ***, които платиха няколко пъти над цената, за да имат честта да се наричат инвеститори и така се издигнаха в очите на слепите.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен (89)Валутният борд защитава от неконтролирано печатане на пари но не може да ни защити от неконтролирано поемане на дълг.Булгарише политици са масово неграмотни вкл финансово.Василев щял да прави средната заплата 2000 ойро ?!?! АлоУу , инфлацията ще отлети на 20-30% годишно бе муньоо!!Ще сринете държавата!!Такива няма да ви вземат не в Еврозона ами и в Африканския съюз!!!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха ха ха . Купувайте апартаменти за по 200к евро на кредит , а парата отива в сметките на тарикатите , пък вие плащайте цял живот две стай и кухня .Докати има балъци ще има и тарикати
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е вкички сте паралийй, значи Асене всигай данъците ;))