България се топи, до 2090 г. населението ще намалее под 5 милиона

При най-благоприятни сценарий на БАН българите ще са 5 100 943
262
България се топи, до 2090 г. населението ще намалее под 5 милиона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 2090 г. населението на България ще намалее до 4 915 423, или под 5 милиона. Това показват данни от първия сценарий на Националния статистически институт (НСИ), който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки, предаде БТА.

Демографските прогнози (перспективни проекции на населението) са формални пресмятания, които се извършват, при условие че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията, посочват от НСИ. Те дават представа за възможното бъдещо развитие на населението през прогнозирания период.

Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и починалите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната.

Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната. В първия случай населението на България до 2090 г. ще е 5 100 943 души, а при втория - 4 790 139 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: населениебългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен (197) Ама разбира се че в Бг се живее добре стига да си мизеррник без претенции и тъпУглав селянин. Тогава всичко е фантастише. Жулиш ментета на Слънчака, яздиш миризливи кУчини за 100 лева и малко бело. И те така, супер си е ама за макаци като теб.
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2090та на 5 милиона?! В друга медия видях 2050та?! Ама вие българраците числата ги нямате за нищо. Важното е да има от всичко по много нали. Колкото по-голям толкова по-добре а ако и ви влезе отзад най-добре. Няма по-глуповат народец от вас!! Това от мен да го знаете. Хайде сега новина от митницата за заловени 16 хиляди КЪСА цигари без бандерол, нали?!
179
3
 
3
 
! Отговори
До ™ преди 5 месеца
Доста добре изразено описание на реалната ситуация. Споделям я. Земята няма нужда от повече животни в човешки облик, които просто се плодят.
178
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Въпреки, Браво! Абсолютно точен коментар! Ако прочетем коментарите тук изплуват точно тези черти на българите! В България се живее много добре. Ама ако не могат да си го направят... стават злобни! Поздравления за правления коментар!
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 194, щот не останаха мъже :) Това, което е налично на територията пАрди, плюска и порка на дивана. За какво им е такъв примитив?
176
2
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 месеца
Така решиха пиндосите още преди 35 години. И си изпълниха искането! Айде познайте за кого се освобождава тази територия !
175
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тъй е, жените искат само да имат повече права от мъжете, ама никак не искат да раждат.
174
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ходих наскоро от ПЛД до София с автобуса, че то повече от половината автобус бяха за Терминал 2 с яките багажи. Емиграцията в БГ си върви с пълна сила и нема спирка. Някои се връщат - повечето - не
173
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
ТМ стига преувеличава. Животът може и по-поносим да си го направим, стига да намалеят тарикатите и крадците, особено големите от последните. Донякъде си прав, че да гледаш деца е неблагодарна работа, може би и най-неблагодарната, защото не знаеш какво ще се пръкне дори и при най-старателното им отглеждане. По-малко деца гарантира по-доброто им отглеждане при всички случаи. Рискът е огромен всякак, но пък чак такова черногледство ми идва в повече.
172
3
 
12
 
! Отговори
Въпреки преди 5 месеца
Проблема не е във финансовото състояние на Българина. Проблема е във манталитета, лошата култура, липсата на семейни ценности и омразата в която живее.
171
5
 
5
 
! Отговори
преди 5 месеца
Децата са грешки на двама млади или такива подражават без да мислят. Като предозирали на дрога с взривен нос или вени и това са последствията. Гледаш ги после в парка да бутат колички с бъдещи трупове вътре, като ги обричат на старост нерадост. В днешно време е по-вероятно да станеш родител ако си слабоумен, нъл тъй? Тогава защо подражавате, защото искате домашни любимци с човешки облик и за да докажете че ви работят жлезите за кърмене и оплождане и ги обричате на старост без да имате съгласие.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Туй- то! Като не спирате да ласирате всякакви "приказни" същества, и да представяте сексуално- психичните отклонения за 'Нормалност" - Е туй- то! За да имаме прираст, какъвто има в държавите С прираст, трябва да се отнасяме с гeй парадите така, както се отнасят в тия държави. Туй- то! Факт. И с плюсове, и с минуси... Без МЪЖ и ЖЕНА поколение НЯМА И НЯМА ДА ИМА!
169
1
 
8
 
! Отговори
нн преди 5 месеца
В цяла Европа бялата раса се топи, стига сте ревали всяка седмица едно и също! На Запад компенсират спада в населението с черни, араби и бели роби от Изток. Не знам кое е по-добре, да намаляваме или да множим Аллах акбарите....
168
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Стига сте ревали бе, Бангладеш ли искате? Да се плодим като въшки докато ликвидираме прекрасната планета, да пл.юскаме, пиеме, сечем, разливаме тонове вода, купуваме парц.алаци с купища и то край няма! По-малко, но по-качествени с мисъл в главите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
167
3
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 5 месеца
Турция през 1925 год. население - 25 млн. България през 1925 год. население 5 милиона. Турция през 2023 год. население 85 млн. България население 6,7 млн. То ще излезе че е било по добре да си останем във Османско време...
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
34 години българска демокрация
165
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само след 10 години ще сме толкова. Уви. Тази година сривът в раждаемостта е 15%.
164
6
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Скоро отново ще пеем 45 години стигат! Премахнахме един режим и дойдоха децата на същата тази *** и ни излъгаха, че е демокрация! Масовата емиграция от страна на българите и нищожния процент гласуващи показва апатията на изстрадалия ни народ! Жалко за прекрасната ни Родина! п.с. пропуснато е в статията, че от тези около пет милиона, три ще бъдат от сегашните малцинства!
163
0
 
10
 
! Отговори
до ! преди 5 месеца
"""""Държавата да се стреми да са образовани хората, качествени, а не колко бройки са!""" ------- Знаеш ли какъв е парадокса с ръста на раждаемоста????? Колкото по-образовано е населението, и колкото по-комфортно живее - толкова по-ниска е раждаемоста!!! Факт!!!!
162
5
 
10
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Подължение.... Както се вижда (елементарна математика) до 2050 г. населението ни ще е около 4,5-4,8 Мил. души заедно с малцинствата, от тях една трета ще са пенсионери - 1,5 Мил. души, тоест, след още едно поколение (25 г) 2075 г. стигаме до 3,5 Милиона, половината от които ще са пенсионери...., това е точката на Невъзврата!!! До 2090 г. нас просто няма да ни има нито като държава, нито като народ, и ще се преврънем в етнос! Уви...